Çalışanlara müjde... Referandumdan sonra...

İşçilerin blok halinde bir yıl için 30 gün karşılığı tazminat hakkının devamı yönünde karar açıklaması ve işveren kanadının da bunu sağlamak üzere olu...

İşçilerin blok halinde bir yıl için 30 gün karşılığı tazminat hakkının devamı yönünde karar açıklaması ve işveren kanadının da bunu sağlamak üzere oluşacak prim yükünün yüksek olacağı yönündeki görüşü üzerine, primin bir miktarının Hazine tarafından karşılanması gündeme geldi. Diğer yandan daha önce kamuoyuna yansıyan taslaklardaki düzenlemeler de korunacak. Buna göre yasa yürürlüğe girdikten sonra işe başlayanlar ile mevcut çalışanlar yeni düzenlemeye tabi olacak. Sadece emekliliğine 1 yıl kadar kalanlar sistem dışında kalma hakkını kullanabilecek. Üzerinde çalışılan düzenlemede en fazla tartışılan konu, bir yıl çalışmaya karşılık 30 günlük ücretin kazanılmasına yönelik hakkın korunması oldu. Bu amaçla aktüerya hesaplarının tamamlandığı ve işverenlere ilave yük oluşmaması için kamu destekli bir prim sistemi oluşturulduğu kaydedildi.

 

10 YILLIK BEKLEME SÜRESİNDE...

Hesaplamada aylık primlerin ücretin yüzde 6’sı dolayında çıktığı, 10 yıllık bir ödemesiz dönemin ardından oluşan nemanın mevcut sisteme yakın bir ödemeyi içerdiği vurgulandı. İşverenlere yükün sınırlanması amacıyla kamunun katkı vereceği bir fon oluşturulmasının düşünüldüğü, kamu üzerinde oluşacak ilave yükün de halen süren bazı işveren prim teşviklerinden bir kısmının geri alınmasıyla karşılanabileceği kaydedildi. Bu sayede işverenlerin en önemli itiraz konusu olan yüksek oranlı prim yükünün hafifletilebileceği vurgulandı. Düzenlemede, yeni oluşacak fonun güçlü başlangıç yapması ve yüksek nema getirisinin oluşabilmesi için İşsizlik Sigortası Fonu'ndan bir kısım tutarın buraya aktarılması da yer aldı. Böylece 10 yıllık bekleme süresine kadar geçecek zamanda, ölüm, malullük gibi durumlardaki ödemeleri karşılamanın yanında, nema sağlanarak güçlü bir fon temeli atılmasının planlandığı öğrenildi. Kaynak: Dünya Gazetesi

#

28 Mar 2017 - 10:03 Kocaeli- Ekonomi

Son bir ayda kocaeligazetesi.com.tr sitesinde 3.521.331 gösterim gerçekleşti.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.