CHP'den cevap: Yıkamamak çaresizlik...

Büyükşehir Belediye Meclisi CHP Grup Başkanı Engin Taşdemir, Meclis Üyesi Orhan Tanış ve Derince İlçe Başkanı Nihat Değer, Büyükşehir Belediyesi’nin i...

Büyükşehir Belediye Meclisi CHP Grup Başkanı Engin Taşdemir, Meclis Üyesi Orhan Tanış ve Derince İlçe Başkanı Nihat Değer, Büyükşehir Belediyesi’nin imar konusu ile ilgili dün parti binasında basın açıklamasında gerçekleştirdi. Toplantıda değerlendirmelerde bulunan Meclis Üyesi Orhan Tanış, 10 Ağustos 2017 tarihinde yapılan Büyükşehir Belediye Meclis toplantısında kaçak yapılaşma ile ilgili sormuş oldukları soruya yönelik “Kolaysa siz yıkın’” şeklinde yanıt veren KBB Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu’na cevap verdi. Birincisi kaçak yapıları yıkamıyoruz demek bir çaresizliğin ifadesidir diyen Tanış, “Kaçak yapıları yıkamıyoruz demek bir çaresizliğin ifadesidir, biz bu kenti yönetemiyoruz demektir’’ dedi.

 

BÜYÜKŞEHİR BÜTÜK HATALAR YAPIYOR

Toplantıda ilk konuşmayı yapan Büyükşehir Belediye Meclisi CHP Grup Başkanı Engin Taşdemir, ‘’Büyükşehir özellikle imar konusunda çok büyük hatalar yapmaktadır. Mutlak tarım alanlarını sanayi alanına, park alanını tır parkına çevirmektedir. Kentin silüetini bozmaktadır. Sosyal hayatın gerçeklerine uymayan birçok yanlış uygulamalar yapmaktadır. Kocaeli’de yaşayan hiçbir STK ve meslek odalarının da görüşü alınmamaktadır. Kocaeli'de çok skandal ötesi bir durum söz konusu. Şehir Planlama Odası Başkanı Büyükşehir Belediyesi’nin imar bölümünde şef olarak çalışmakta ve hiçbir açıklama da yapmamaktadır’’ dedi.

 

KENTİN SİLÜETİNİ BOZACAK ÇALIŞMALAR

Devamında Taşdemir, ‘’Cumhurbaşkanı yatay yapılaşmadan bahsediyor. Oysa Büyükşehir Belediyesi dikey yapılaşmayı savunarak Kent Konut'a olağanüstü izinler vererek, kentin silüetini bozacak çalışmalara imza atmaktadır. Kendilerine yakın müteahhitlerine olağanüstü kat yüksekliği izni veriyor. Bu çarpık düzenlemenin önüne geçmek için Büyükşehir Belediyesi’ni CHP olarak uyarıyoruz. Mevzuat ve kanuna uyacak şekilde kentin yapılaşmasına katkı sağlamanızı umut ediyoruz’’ şeklinde konuştu.

 

KOLAYSA SİZ YIKIN

Ardından Büyükşehir Belediyesi’nin imar planı ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Meclis Üyesi Orhan Tanış, ‘’10 Ağustos 2017 tarihinde yapılan Kocaeli Büyükşehir Belediye Meclis toplantısında kaçak yapılaşma ile ilgili sormuş olduğumuz önergemizi cevaplayan Sayın İbrahim Karaosmanoğlu, kaçak yapıları yıkamadıklarını belirtip bizlere de dönerek kolaysa siz yıkın şeklinde bir cevap vermiştir’’ dedi.

 

VAHİM BİR AÇIKLAMADIR

‘’Bu açıklama üç açıdan vahim bir açıklamadır’’ diyen Tanış, ‘’Birincisi kaçak yapıları yıkamıyoruz demek bir çaresizliğin ifadesidir, biz bu kenti yönetemiyoruz demektir. İkincisi bu açıklama kaçak yapılaşmaya cesaret verici bir açıklamadır. Üçüncüsü bu açıklamadan sonra belediyenin yapacağı her yıkım vatandaşları arasında eşit muamelede bulunamadığı için kul hakkına girmiş olacaktır. Siz bazı kaçak yapıları imar planlarını değiştirerek yasal hale getirip, bazı kaçak yapıları yıkarsanız bu çifte standartlı davranışınız ile vatandaşa haklılığınızı anlatamazsınız’’ ifadelerine yer verdi.

 

KAÇAK YAPILAŞMA ENGELLENECEKTİR

Karaosmanoğlu’nun ‘’Kolaysa siz yıkın’’ şeklindeki yanıtına Tanış, ‘’Bizim vatandaşın yapısını yıkma gibi bir derdimiz gayretimiz yoktur. CHP’nin yöneteceği bir Kocaeli Büyükşehir Belediyesinde kurulacak etkin denetim sistemleri ile olaya daha işin başında müdahale edilecek ve kaçak yapılaşma engellenecektir. Böylece hem kaçak yapılaşma ile gereken mücadele yapılmış, hem de işin başında olaya müdahale ederek milli servet kaybına yol açılmayacaktır. Bir yerde kaçak yapılaşma var ise bilin ki orada ya yetersiz bir belediye yönetimi, ya da kaçak yapılaşmaya göz yumma vardır’’ sözlerini kullandı.

 

GÜNÜMÜZÜN MODASI YAP, İŞLET, DEVRET

Evsel Katı Atık Bertaraf tesisine yönelik, yine son mecliste alınan bir karar ile ilgili de değerlendirme yapan Tanış, ‘’Mecliste 94. Gündem Maddesi ile ilgili yapılan görüşmede, ‘Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı'nın, mahalli müşterek niteliğindeki katı atıklar ile ilgili hizmetlerin sürdürülebilir kalkınma ve çevre yönetimi ilkesi doğrultusunda ileri teknoloji yöntemler ile bertarafının sağlanması gerekliliği bu kapsamda atık bertaraf tesisinin yapım maliyetinin üçüncü kişilerce karşılanarak inşa edilmesi ile ilgili teklifi’ CHP grubunun bu konunun komisyonlarda değerlendirildikten sonra karar alınması gerektiği şeklindeki itirazımız dikkate alınmamış ve oy çokluğu ile kabul edilmiştir. Bu tekliften, Evsel Katı Atık Bertaraf Tesisi günümüzün moda uygulaması olan Yap İşlet Devret modeli benimsenerek yapılacağı anlaşılmaktadır’’ şeklinde konuştu.

 

ŞİMDİDEN UYARIMIZI YAPIYORUZ

‘’Evsel Katı Atık Bertaraf Tesisi ile ilgili olarak yer seçimine yönelik çekincelerimiz saklı kalmak kaydıyla, bu konuda sorumlu muhalefet anlayışımız gereği şimdiden uyarımızı yapıyoruz’’ diyen Tanış, ‘’Diyoruz ki, bu tesis ile ilgili yapılacak olan Yap İşlet Devret Modeline ait sözleşme imzalanmadan önce kamuoyuna açıklanmalı ve mecliste tartışılmalıdır. Kocaeli halkına ne gibi mali sorumluluklar yükleyeceği bilinmeli ve bu konuda Kocaeli halkının onayı alınmalıdır. Ben yaptım oldu anlayışı kabul edilemez. Körfez Geçiş Köprüsünde sonradan ortaya çıkan mali kamusal yüklere benzer yükler Kocaeli halkının sırtına yüklenmemelidir. Bu uyarılarımızı işin başında yapmayı bir gereklilik olarak görmekteyiz’’ ifadelerine yer verdi.

 

İŞÇİLER İÇİN TEDBİR YOK

Son olarak Tanış, ‘’İSU kazısında göçük oldu ve işçilerden biri göçük altında kaldı ve kurtarılarak hastaneye götürüldü. Bu tip kazılarda standartlar vardır. Yapılan çalışmalarda işçiler için tedbir yok. Bu tür çalışmalar illa ki yapılacaktır, ancak bizim tavsiyemiz Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Kanal Kazısı Çalışmaları İş Sağlığı ve Güvenliği rehberini dikkate almalarıdır. Kaçak yapılaşmayla ilgili ise konut alanına mezarlık alanına yapılmış bir yurt binası, dini tesis alanına yapılmış yurt binası. Bunların tamamı imar açısından uygun olmayan alanlarda yapılmış. Dini tesis alanını kültürel tesis alanına çevirip bunları ruhsat alabilir hale getiriyorlar. Kaçak yapıya göz yumulmuş oluyor’’ diyerek konuşmasını tamamladı. Selin BECER

#

16 Ağu 2017 - 15:49 Kocaeli- Siyaset

Son bir ayda kocaeligazetesi.com.tr sitesinde 3.521.331 gösterim gerçekleşti.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.

01

Mehmet - Bırak belediyeyi yıkamazlarsa konuş chp nin dozeri kepcesimi var zavallı aciz adam lisedeyken bizim din ve ahlak dersine girerdi biz bir şeyler öğrendik ama kendisi öğrenememiş bu dünya gelip geçici hepimiz Allahın huzurunda hesap vereceğiz bu söylediklerim inanalar için inanmayanlara lafım yok.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 16 Ağustos 15:49