Çocuğun okula kolay adapte olması için ÖNERİLER

Ailesinden uzun süreli ilk defa ayrı kalacaktır. Aynı zamanda dış dünya ile ilk defa karşılaşmasının sorunlarla baş etmesi açısından önemli olduğun...

Ailesinden uzun süreli ilk defa ayrı kalacaktır.

Aynı zamanda dış dünya ile ilk defa karşılaşmasının sorunlarla baş etmesi açısından önemli olduğunu söyleyen Çocuk Gelişimi Uzmanı İlknur Güven çocukların okula kolay adapte olması için önerilerde bulundu.

**

Çocuklar anne babasının yokluğundan veya güven duydukları ortamdan (evinden) uzak kalmaktan korkarlar.

İlk defa anne babasından ayrılacak olan çocuğun okula gitmeyi reddetmesi, bir süre okula gitmesi ve daha sonra ağlama krizlerine girmesi, öfke patlamaları gibi davranış sorunlarının olması, okula gitmek yerine evde kalmayı tercih etmesi çok doğal tepkilerdir.

Anne-babasından hiç ayrı kalmamış çocukların endişe ve kaygıyı fazla hissetmemesi için okula başlamadan önce kısa süreli ayrılıklara hazırlanması gerekir.

Bu nedenle çocuğunuzu gün içinde belli saatlerde önce kendi evinizde sonra başka bir ortamda yakınınıza bırakabilirsiniz.

**

  • Çocuğunuz sözel olarak ifade etmese de, davranış ve mimiklerinizden anne-babasının neler hissettiğini çok iyi anlar. Eğer siz çocuğunuzu okula başlattığınız için suçluluk ya da kaygı duyuyorsanız, büyük olasılıkla çocuğunuz da bunu hissedecektir. Unutmayın sizin kaygınız çocuğunuzun kaygısını artıracaktır.
  • Çocuğu okula gönderme konusunda siz; anne- babaları olarak kararlı, sakin ve emin davranırsanız çocuk da kendini o kadar güvende hissedecektir. Eğer çocuğa seçme şansı verirseniz, doğal olarak annesi ile kalmak ister. Ancak çocuğunuz kendisi için doğru olanı değerlendirme kapasitesine sahip değildir. Bu nedenle okula başlamak gibi çok önemli bir kararı çocuğunuzun anlık isteklerine bakılmaksızın sizler tarafından verilmesi gerekir.
  • Çocuğunuzun, istemediği zaman okuldan alınacağını bilmesi veya bunu sezmesi, okula uyumunu ve düzenli devam etmesinin sağlanmasını zorlaştırır. Bu nedenle, okul ile ilgili önemli bir sorun ya da hastalık durumu olmadığı sürece okuldan ayrılmasının söz konusu olmadığı çocuğunuza anlatmalısınız.
  • İlk birkaç gün çocuğunuzun yeni ortama güven duyması ve aşinalık kazanması için öğretmenlerin önerileri doğrultusunda annesi veya babası (tek kişi) okulda belli bir süre kalabilirsiniz. Ancak bunun birkaç günü geçmemesine dikkat etmelisiniz.
  • Çocuğunuza önce okulunu ve öğretmenini tanıtmalısınız.
  • Okula bırakırken vedalaşma süresini kısa tutmalısınız ve tutarlı davranmalısınız.
  • Çocuğunuza karşı açık olun, okul ve öğretmeni ile ilgili doğru olmayan, abartılı şeyler anlatmayın.
  • Çocuğunuza “Ağlarsan seni okula almazlar” gibi cümleler söylemekten kaçının. Bu gibi ifadeler çocuğunuzun okulla ilgili olumsuz düşünceler geliştirmesine neden olabilir.
  • Okul alışverişine çocuğunuzla birlikte çıkın.
  • Sabahları okula gitmeden önce birlikte kahvaltı etmeye ve onu okula uğurlamaya dikkat edin.
  • Çocuğunuz okula gitmeye hazırlanırken son dakika uyarılarından kaçının. Bu sadece çocuğunuzun huzursuz olmasına neden olabilir.
#

07 Eyl 2017 - 14:40 Kocaeli- Sağlık

Son bir ayda kocaeligazetesi.com.tr sitesinde 3.521.331 gösterim gerçekleşti.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.