Çocuklarda 3 haftadan süren öksürüklere dikkat

Çocuk Alerji Uzmanı Doç. Dr. Zeynep Arıkan Ayyıldız, alerjik durumlarla ilgili bilgiler aktardı. Alerjik duyarlılığı olanların yediği besinlere, ev to...

Çocuk Alerji Uzmanı Doç. Dr. Zeynep Arıkan Ayyıldız, alerjik durumlarla ilgili bilgiler aktardı. Alerjik duyarlılığı olanların yediği besinlere, ev tozu, küf mantarına ve polenlere karşı reaksiyon yaşayabileceğini ifade eden Ayyıldız, bebeklik döneminde sık görülen alerjik durumun gıda alerjileri olduğunu söyledi. Doç. Dr. Ayyıldız, "Gıda alerjileri erişkin dönemde daha az görülür. Gıda alerjileri bebeklerde ilk 6 aylık dönemde deri bulgusu, dışkıda kan, egzama, döküntü gibi belirti verebilir. Bebek bu dönemde sadece anne sütü ile beslendiğinden bu reaksiyona sebep olan gıdayı hastalığın tanısına göre karar vererek annenin bırakmasını öneriyoruz. Bebek 6 aydan sonra ek gıdalara başladığında da yine aynı tepkileri verebilir ve hekiminiz gerekli testleri yaparak sizi yönlendirecektir; ayrıca yanaklarda kırmızı pullu döküntüler de son zamanlarda sık gördüğümüz durumdur. Bunların yüzde 50’sinde besin alerjisi yatıyor. Bebekler orta ve ağır şiddette egzama dediğimiz döküntüler varsa besin alerjisi araştırılmalıdır ve bir çocuk alerji uzmanına başvurulmasında yarar vardır. Atopik dermatit dediğimiz bu durum bebeklerde alerjik hastalıkların başıdır. Eğer bir bebekte bu hastalık varsa ileride besin alerjisi, alerjik nezle ve astım gibi hastalıklar normal bir bebeğe göre daha fazla gözükmektedir. Ayrıca 3'ten fazla tekrarlayan bronşit durumları varsa bu durumun altında yine alerji yatabilir" dedi.
 

Çocuklarla alerji öksürükle belirti veriyor

Doç. Dr. Zeynep Arıkan Ayyıldız, çocuklarda alerjik reaksiyonların daha çok öksürükle belirti verdiğini belirterek, "Bu öksürükler üst solunum yolu enfeksiyonları (ÜSYE) ile karıştırılmamalıdır. ÜSYE’ye bağlı öksürükler ortalama 1 hafta sürerken, alerjiye bağlı öksürükler 3-4 hafta kadar sürebilir. Öksürükle beraber hışıltı, nefes darlığı gözükebilir ve çocuk geceleri öksürük atakları ile uyanabilir. Bu çocuklara nefes açıcı buhar tedavisi önerilebilir; ancak hekiminiz bu durumda astım açısından inceleme yapabilir. Genel anlamda çocukluk çağı astımlarının yüzde 70’inde ev tozu, küf mantarı, evcil hayvan tüyü, polen alerjileri gibi durumlar yatmaktadır. Polenlere karşı duyarlanmış çocukların hapşırık, burun akıntsı, burun kaşıntısı, göz kaşıntısı ve yaşarması ile hekimlere başvurmaktadır. Bunların altında polene karşı duyarlılık yatabiliyor. Hastalığın çeşidine göre tedavi uygulanmaktadır. Ayrıca 5 yaşından büyük çocuklar için aşı tedavisi uygulanabilir" şeklinde konuştu.
Öte yandan, Zeynep Arıkan Ayyıldız, öksürüklerin 3-4 hafta ve daha uzun sürüyorsa bir çocuk alerji uzmanına çocuğun götürülmesi gerektiğini de sözlerine ekledi. 

#

17 Mar 2017 - 14:57 Kocaeli- Sağlık

Son bir ayda kocaeligazetesi.com.tr sitesinde 3.521.331 gösterim gerçekleşti.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.