• BIST 90.383
  • Altın 144,409
  • Dolar 3,6117
  • Euro 3,9021
  • Kocaeli : 14 °C
  • İstanbul : 9 °C
  • Sakarya : 14 °C

Cola ve boza, alkollü içecek mi?

M.Tanzer Ünal

Bugün, “siyaset” yok.
Bugün, “ciddi” konu yok.
Epeydir notumda olan bir tartışmayı yazacağım bugün…
Cola ve boza, alkollü içecek mi, değil mi?
Meyve suları, sirke, ekmek, yoğurt, kefir, kımız ve diğer meşrubatlarda “alkol” var mı, yok mu?
Buyurun bakalım, tartışmaya siz de katılın!
İçinden çıkabilirseniz, çıkın!
Derin bir konu.
Hele günümüz Türkiye’sinde…
******
Tartışmaya ilk kez Gebze’de davetli olduğum bir yemekli toplantıda tanık olmuştum.
Öğle yemeğindeydik.
Alkollü içki içilen bir ortam da değildi.
Garson, yemeğe katılanlardan “içecek” siparişi alıyordu.
Yanımda oturan işadamı, “Cola lütfen” dedi.
Diğer yanımda oturan, bu sipariş üzerine aynen şunları söyledi:
“Ahmet Bey, herhalde dalgınlığınıza geldi. Biliyorsunuz, Cola’nın içinde alkol var. Günah…”
Siparişi veren Ahmet Bey, “Hay Allah, nasıl da unuttum” dercesine bir mimik yaptı ve Cola yerine su istedi.
Tanık olduğum bu olay beni çok etkiledi.
“Yüzde” ve “binde” oranlarında da olsa, o kadar çok yiyecek ve içeceğin içinde “alkol” var ki!
Hapı yuttuk.
Herkes günahkar…
Sahi söylüyorum, şaka yaptığımı sanmayın.
Aramızda, ekmek ve yoğurt yemeyen; meyve suyu, meşrubat, boza, kefir, kımız içmeyen; mutfağında sirke kullanmayan var mı?
Varsa, söyleyin!
Yoksa, ki yok, içinde alkol olan içecek ve yiyecek kullandığımızdan, toptan günah işlemiş bulunuyoruz.
Allah, günahlarımızı affetsin!
********
Bu konuda inanılmaz bir “polemik” yaşanıyor.
Özellikle “boza” ile ilgili…
Bozadaki alkol oranı ne?
Bozaya “helal gıda sertifikası” verilebilir mi?
Boza da “içki yasağı” kapsamına alınmalı mı?
Müftülük, ne fetva verdi?
İlk “polemik fişeği”, 18 Mart Üniversitesi’nden atıldı.
“Deneyler sonunda, bozanın kimyevi terkibinde yüzde 3 oranında alkol bulunduğu ortaya çıktı…”
Buyurun bakalım!
Biradaki alkol oranı ne?
Yüzde 5…
Eee, 2 boza bir bira yapar, o halde boza da alkollü içki.
Tartışıldı da, tartışıldı…
Tartışmaya, boza üreticileri de katıldı, sertifika verenler de…
Bilim adamları da, “dini bütün geçinen” isimler de…
İlginç görüşler var:
Prof. Dr. ORHAN KURAL (Yeşilay Derneği Eğitmeni)- “Boza geleneksel, Türklere özgü bir içecek. Alkol içermesine rağmen daha çok muhafazakar kesim kullanıyor. Boza yüzde 3 alkol içeriyor. Alkol içerdiği, boza şişelerinin üzerine yazılmalı. Bunun duyurulması, insanların da bilmesi lazım.”
SADIK VEFA (1876’da kurulan Vefa Bozaları’nın sahibi)- “Geçmiş yıllarda, bira alkollü içecek mi değil mi, tartışması yaşanmış, bira üreticileri de, bozada da alkol var, demişti. Biz de bunun üzerine TÜBİTAK’ta analiz yaptırdık. Binde 65 alkol çıktı. Biz, araştırmayı yapan bilim adamlarına, bazı kişiler alkol içeriyor diye boza içmiyor, dediğimizde, o zaman o kişilere söyleyin ekmek de yemesinler, çünkü mayalanan ekmek bozadan daha çok alkol içeriyor, demişlerdi. Boza alkollü içecek değildir ve 24 yaş sınırı getirilemez.”
HÜSEYİN BÜYÜKÖZER (Gıda ve İhtiyaç Maddeleri Denetleme ve Sertifikalandırma Araştırmaları Derneği Başkanı)- “Boza için kesinlikle helal gıda sertifikası vermiyoruz. Çünkü bozanın alkol içerdiği biliniyor. Ticari mallarda da alkol oranı yükseliyor. Elimde alkolmetreyle gezmediğim için kesinlikle boza içmiyorum. Aynı şekilde kefir de içmiyorum.”
MEHMET ŞEVKET EYGİ (Milli Gazete Yazarı)- “Ben Hanefi mezhebindenim ve Hanefi mezhebinde meyve suyu, hoşaf içmek caizdir. Hafif ekşi içeceklere izin veriliyor. Boza da çok ekşimeden, çok keskin hale gelmemek şartıyla içilebilir.”
NURETTİN SOYDAN (Soydan Boza’nın sahibi)- “Bozanın temel maddeleri su, şeker, mısır ve buğdaydır. Bu karışıma dışarıdan alkol eklenmez. Alkol bozanın doğasında vardır. O da beklemeden kaynaklanır. Bir dönem alkol nedeniyle satışlarımızda sıkıntı yaşamıştık. Bilecik Müftülüğü’nden fetva aldık. İçine alkol karıştırılmamış gıdaların alkollü sayılmadığı bildirildi. Bu nedenle boza içmek günah değildir.”
********
Boza ile ilgili değişik görüşleri okudunuz.
Müftülük, bir taraftan boza için “Günah değildir” diye fetva veriyor…
Öbür taraftan, üreticiler, alkol içerdiği için bozaya “helal gıda” sertifikası alamıyor.
Anlayacağınız boza, “güç durumda”…
Sadece boza mı?
Cola da…
Meyve suları da…
Ekmek de…
Yoğurt da…
Sirke de…
Kefir ve kımız da…
Sorunu çözmek zor…
Hele günümüz Türkiye’sinde.
En doğrusu, sorunu herkesin kendi kafasında çözmesi…
İyi pazarlar!

Bu yazı toplam 1376 defa okunmuştur.
Okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan gazetemiz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Kocaeli Gazetesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0 262) 323 39 17-18-19 | Faks : (0 262) 322 75 55 | Haber Yazılımı: CM Bilişim