Çöp tesisinin yeri belli oldu!

İlimize yapılması planlanan Evsel Katı Atık Yakma Tesisinin yeri yapılan inceleme ve değerlendirmeler sonucunda bulundu. Antikkapı’da düzenlenen topla...

Çöp tesisinin yeri belli oldu!
Çöp tesisinin yeri belli oldu!
+1
Haber albümü için resme tıklayın

İlimize yapılması planlanan Evsel Katı Atık Yakma Tesisinin yeri yapılan inceleme ve değerlendirmeler sonucunda bulundu. Antikkapı’da düzenlenen toplantıda sunumu gerçekleştiren büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Tahir Büyükakın,  “Büyükşehir meclisinde defalarca konuşulan ve Ağustos Ayı İl Başkanları toplantısı sonucu Paris’e inceleme gezisi yapılmasının ardından çöp tesisine en uygun alan olarak, İzmit Orman Depo alanı olduğu görüşü öne çıktı. İzmit Orman Depo alanı ilçe merkezine 13,4 km, KOÜ Umuttepe Kampüsü’ne 4,7 km mesafe uzunlukta bulunuyor. İlimize yapılması planlanan Çöp Yakma Tesisi için  Köseler, Körfez Toylar, Derince Kaşıkçı, İzmit Orman Depo, İzmit Yasıbağ, İzmit Çayırköy ve İzmit Solaklar’da dikkatli bir saha incelemesi yapıldı. İSKi ve İSU’nun su havzaları da titizlikle değerlendirildi. Yapılan incelemelerde verilen puanlarla en uygun yerin İzmit Orman Depo alanı olduğu görüşü öne çıktı. Büyükakın ayrıca tesisin maliyetinin 600 milyon ile 800 milyon TL arasında olacağını belirtirken, VakıfBank’tan gerekli kredinin çıktığını ve beklemede olduğunu söylerken günlük  2 bin ton çöp yakılmasını planladıklarını söyledi.

 

4 YIL UZUN SÜRE

calisilan-alanlar.jpg

İlimize yapılması planlanan Çöp Yakma Tesisi ile ilgili sunum gerçekleştiren büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Tahir Büyükakın, “Bugün başlasak tesisin yapılması 4 yıl sürer.  ÇED süreci, yerin incelenmesi, Orman İşletme Müdürlüğünün teknik incelemesi, projelerin bakanlık tarafından incelenmesi lazım. Stratejik yaklaşım olarak çevre bilincinin bu şehre yayılması lazım. Geri dönüşüm bilincinin yaygınlaştırılması lazım. Tek taraflı bir çalışma yapmıyoruz.  Avrupa’da incelediğimiz tesisler çevreye zararlı değiller. Bir çimento fabrikasından daha az zararı olan tesisler. En önemli konu çöp tesisinde filtrasyon. Bizde Büyükşehir olarak bunun en iyisini yapacağımızın garantisini veriyoruz. Çevre Mühendisleriyle görüştük. İncelemeleri siz yapın bir hata yaparsak kamuoyuna iletin dedik. Tüm siyasi partilerden temsilciler, muhtarlar, kanaat önderleri, meclis üyelerinin hepsi, belediye başkanlarımız bu sürece dahil edildi. Bize niye dağın başına tesis yapıyorsunuz diyorlar. Kent merkezine yakın bir alanın maliyeti Büyükşehir’in bütçesini aşıyor. Taşıma maliyeti arttıkça tesisin yakma maliyeti artıyor ama şehirden uzak bir tesis almak daha mantıklıydı” dedi.  

 

BÜYÜKŞEHİR KOLLARI SIVADI

Sanayinin başkenti Kocaeli, çok değil daha 12 yıl öncesine kadar kokan, içinden geçerken insanların burnunu tıkadığı bir şehirdi diten Büyükakın “Toplanan çöpler vahşi depolama yöntemiyle bir alana yığılıyordu. Gebze, Körfez, Derince ve Kandıra’daki çöp alanları bunun en güzel örneğiydi. Bugün geldiğimiz noktada ise önemli bir ihtiyaçla karşı karşıyayız. İzmit ve Dilovası’ndaki depolama sahalarının 3 yıl ömrü kaldı. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi olarak Kocaeli yeniden çöplük olsun, çöp koksun istemiyoruz. Gelişmiş ülkelerde evsel atıkların geri kazanım veya yakma ile bertaraf ediliyor, geri kalmış ülkelerde ise evsel atıklar hala depolanıyor. Kocaeli’ni gerçek bir Avrupa şehri haline getirmeye kararlı olan Büyükşehir Belediyesi, kente ‘“Evsel Katı Atık Yakma ve Enerji Üretim Tesisi’’ni kazandırmak için kolları sıvadı” açıklamasında bulundu.

 

FRANSA’DA İNCELEME

Konuyu kamuoyunun gündemine getiren Büyükşehir, demokratik bilimsel, şeffaf ve katılımcı bir çalışma tarzıyla yapılması planlanan projeyi her fırsatta kamuoyu ile paylaştı diyen Büyükakın “ Evsel Katı Atık Yakma Tesisi için tüm kesimlerden gelen görüş ve öneri titizlikle değerlendiren Büyükşehir, yurt dışına yapılan yerinde inceleme gezileriyle de konunun muhataplarını bilgilendirdi.  “Evsel Katı Atık Yakma ve Enerji Üretim Tesisi ” kurmak için demokratik, şeffaf, katılımcı ve bilgilendirici bir rota izleyen Büyükşehir, 12 ilçe Belediye Başkanı, İZAYDAŞ ve Büyükşehir Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı’ndan teknik uzmanların eşliğinde Avusturya ve Fransa’ya götürülerek kurulması düşünülen Evsel Katı Atık Yakma Tesisi modellerini bu ülkelerde çalışırken görüp, izleme, inceleme olanağı buldu” ifadelerini kullandı.

 

BENZER YAPILAR İNCELENDİ

Büyükakın “Ardından bilim adamları ve akademisyenlere yönelik çalışmalar yapıldı. Kocaeli Üniversitesi, Gebze Teknik Üniversitesi ve İstanbul Teknik Üniversitesi’nden çevre konusunda uzman akademisyenler TMMOB Çevre Mühendisleri Kocaeli Şubesi’nden mühendisler Kocaeli Valiliği Çevre Müdürlüğün’nden oluşan kafile Avrupa’daki örnek tesisleri yerinde inceleme fırsatı buldu. Bilim insanlarının Avrupa’nın büyük bir kısmında bulunan tesislerin incelemesinin ardından Kocaeli’de yer alan 7 partinin siyasi temsilcileri STK’lar ve muhtarlarından oluşan kafile Fransa’nın Paris kentine götürüldü. AKP, CHP, MHP, SP, DSP, BBP ve DP temsilcileri ile muhtarlar yine teknik uzmanların eşliğinde Paris’e giderek kurulacak Evsel Katık Atık Yakma Tesisi’nin benzerlerini inceledi. Kent dinamiklerini katıldığı yurtdışına yapılan bilgilendirme gezilerinden sonra kamuoyunda Evsel Katık Atık Yakma Tesisi hakkında soru işaretleri kalktı. Daha önce Tesisin hayata geçirilmesindeki olumsuz yöndeki görüşler, yerinde incelemelerin ışığında olumlu yönde değişti” dedi.

 

ORMAN DEPO ALANI EN UYGUN YER

salon-007.jpg

Kocaeli Üniversitesi, Gebze Teknik Üniversitesi ve İstanbul Teknik Üniversitesi’nden akademisyenler, Kocaeli’nin evsel atıklarının sadece toplanarak depolanmasıyla oluşacak durumla ilgili bir rapor hazırladı diyen Genel Sekreter Büyükakın “Rapora göre; Tesisin bir an önce yapılması gerektiği ve tesisin yapılacağı alanları tespit ettiler. Bu çalışmalar kapsamında yer kriterleri olarak; nüfus yoğunluğu,  su havzaları, mülkiyet durumu, taşıma maliyetleri, trafik yükü, yerleşim yerlerine uzaklık ve topografik yapı belirlendi. İlçelerin nüfuslarına ve ürettikleri evsel atık oranlarına da bakıldı. Kocaeli’nin halen 1.780.055 olan nüfusunun %77,53’ü İzmit, Kandıra, Derince, Körfez, Darıca, Çayırova ve Gebze ilçelerinde yaşıyor. Kocaeli’nde günlük yaklaşık 1.800 ton evsel atık üretiliyor ve bunun çok büyük bölümü bu ilçelerden toplanıyor. Taşıma maliyetleri ve diğer kriterler  göz önüne alındığında tesisin bu ilçelere yakın bir alanda olması gerektiği ortaya çıkıyor. Bu nedenle Dilovası Köseler, Körfez Toylar, Derince Kaşıkçı, İzmit Orman Depo, İzmit Yasıbağ, İzmit Çayırköy ve İzmit Solaklar’da dikkatli bir saha incelemesi yapıldı. İSKi ve İSU’nun su havzaları da titizlikle değerlendirildi. Teknik, ekonomik ve çevresel faktörler göz önüne alındığında ‘’Evsel Katı Atıktan Enerji Üretim Tesisi’’ni yapmak için kriterler en uygun alanın İzmit Orman Depo alanı olduğu görüşü öne çıktı” açıklamasında bulundu.

 

ELEKTİRİK ENERJİSİ DE ÜRETİLECEK

Genel Sekreter Tahir Büyükakın “İzmit Orman Depo alanı ilçe merkezine 13,4 km, KOÜ Umuttepe Kampüsü’ne 4,7 km mesafe uzunlukta bulunuyor. ‘’Evsel Katı Atıktan Enerji Üretim Tesisi’’nin yanı sıra çöplerin bu alana taşınması için Dilovası, Körfez, İzmit ve Gölcük’e yeni modern aktarma istasyonları kurulması planlanıyor.  Büyükşehir’in yapmayı planladığı ‘’Evsel Katı Atıktan Enerji Üretim Tesisi’’nde hava kirliği yok, koku yok. Şehre ve şehirde yaşayanlara, tesisin çevresindeki doğaya asla zarar vermeyecek. Üstelik bu tesiste elektrik enerjisi de üretilecek. Türkiye’de bunun bir örneği daha yok. Sonuç olarak; Kocaeli’nin yeniden çöp kent olmasına izin vermemeye kararlı olan Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, en ileri standartlarda kentsel katı atıktan enerji üretim tesisi yapmaya hazır. Çöp depolama fabrikası veya çöplük değil, Türkiye’de ilk kez evsel atıkların yakılmasıyla enerji üretim tesisi kurma çalışmalarına başlıyoruz” şeklinde konuştu.  

 

PİLOT BÖLGE KÖRFEZ

toplu-(1)-001.jpg

Büyükakın “Sunumun ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Büyükakın, Kaynağında ayrıştırma projesi uygulamasının pilot bölgenin Körfez olduğunu belirterek ,” Çevre Mühendisleri Odası’nda yaptığımız toplantıda gönüllü olarak çalışmalara katılacağını söylediler. Okullarda çalışmalar var küçükler çoğunlukla bu konuda büyüklere yol gösteriyor. Okullarada eğitim yaparak çalışmalara devam edeceğiz” dedi. Serkan BORLAK

#

07 Eki 2016 - 11:24 Kocaeli- Gündem

Son bir ayda kocaeligazetesi.com.tr sitesinde 3.390.610 gösterim gerçekleşti.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.

02

Dilovası - Evsel Çöp fabrikası için en uygun bölge yer,İZAYDAŞ'ın Dilovasındaki mevcut çöp depo alanıdır.İZAYDAŞ'ın yanına 2.Tehlikeli atık yakma tesisi yapılmalı.

Yanıtla . 3Beğen . 0Beğenme 07 Ekim 11:24
01

V.filiz - BÜYÜKANIT bey,

İkinci fabrika enerji üretecek ,Gebze den geticeğiniz çöp arabsı mazot yakaçak.

DÖVİZ NE ?

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 07 Ekim 11:24