D vitaminin yüksekse korkma K2 vitaminin yetersizse KORK!

D Vitamini takviyesi sayesinde pek çok insan bazı hastalıklarından kurtulmaya başlayınca birileri rahatsız olmaya başladı ve D Vitamini takviyelerinin...

D Vitamini takviyesi sayesinde pek çok insan bazı hastalıklarından kurtulmaya başlayınca birileri rahatsız olmaya başladı ve D Vitamini takviyelerinin reçete ile satılması için kampanyalar başlattı. Neymiş D vitamini yüksek doz alınınca kan kalsiyum miktarında artma olurmuş, neymiş böbrek taşı oluşumuna neden olurmuş gibi gibi. Maalesef bu yaygarayı koparmaya çalışanların K2 vitamininden haberleri yok. D Vitamininin önemini artık bilmeyen kalmadı. Bu yazımızda mucizevi K2 vitaminini hakkında öğrendiklerimizi paylaşacağız. 

 

“HEM DAMARLARIN KORUNMASI HEM DE KEMİK SAĞLIĞI İÇİN K2 VİTAMİNİ

K2 nedir? 

K2 'yi kısaca damarlardaki kalsiyumu toplayarak kemiklere yönlendiren çok önemli bir vitamin olarak tanımlayabiliriz. 

 

D Vitamini pek çok hastalığın önlenmesinde hatta tedavisinde kullanılmaya başlandı. D Vitamini kalsiyum emilimini arttırıyor. Vücuda giren kalsiyumun istenen yerlere yönlendirilmesi gerekiyor. Yani damarlarda birikip damarların kireçlenmesine yol açması yerine kemiklere ve dişlere yönlendirilmesi lazım. İşte bunu sağlayan da K2 Vitamini. K2 Vitamini atardamarlarda sertliğe yol açan kalsiyum birikmesine engel olup, kemiklerde kalsiyum toplanmasına yardımcı olmaktadır.

Yapılan bazı çalışmalarda yüksek miktarda kalsiyum kullanımının kemikleri kuvvetlendirirken, damarlara çok ciddi zararlar verdiği gözlemlenmiş. Bu durum 'kalsiyum paradoksu' olarak adlandırılıyor. Kalsiyum paradoksundan korunmanın en iyi yolu K2 vitamini alımı ile vücudu desteklemektir.

 

K 2 Vitamininin başka yararları var mı? 

Kemiklerin sağlamlığının ve mineral yoğunluğunun çocuklukta ve ergenlikte arttırılması gerekmektedir. Sağlıklı bir kemik dokusunun oluşabilmesi içinçocukların daha fazla K2 Vitaminine ihtiyaçları vardır. Aynı şekilde ileri yaşlarda da K2 vitamini çok önemlidir. Özellikle menopoz sonrası kadınlarda görülen osteoporoz (kemik erimesi) ve kemik yoğunluğunda azalma K2 Vitaminiyle önlenebilir. Bilimsel araştırmalarda K2 Vitamini kullanan menopoz sonrası kadınlarda kemik yoğunluğunun arttığı ve kemik kırıklarında azalma olduğu belirlenmiştir. Ayrıca yapılan bazı bilimsel çalışmalarda K2 Vitamini alan kadınlarda kalp damar sağlığının daha iyi olduğu görülmüştür. Bunların dışında K2 Vitamininin diyabet tedavisi, doğurganlık, hafızanın güçlendirilmesi, bağışıklık sisteminin desteklenmesi gibi pek çok diğer alanda da etkili olduğu söylenmektedir.

 

K 2 vitamini yeni bulunan bir vitamin mi, ölçülebiliyor mu?

Geçmişte K vitaminlerinin tek bir vitamin olduğu düşünülüyormuş. Bizim yağda çözünen vitaminler olarak sık sık dile getirdiğimiz A, D, E ve K vitaminlerindeki “K” diye adlandırdığımız vitaminin aslında K1 vitamini olduğunu, yeni keşfedilen K2 vitamininin ise birçok farklı işlevinin olduğunu öğrendik. Henüz ölçülebildiğine ilişkin bir bilgiye rastlamadık. 

 

K2 Vitamini doğal olarak hangi besinlerden alınabilir? 

K2 Vitamini bakteriler tarafından yapılıyor ve peynir gibi fermente (mayalanmış) gıdalarda, fermente sebzelerde (turşu vb) ve yumurta sarısında bulunuyor. Yapılan araştırmalarda brie, gouda ve edam gibi peynirlerde çok miktarda olduğu belirtilmiş. En fazla bulunan peynirin 32 gramında (1 Ons) 75 mcg K2 bulunuyor. Günlük bunun yaklaşık üç katı kadar yani 90 gr brie veya gouda veya edam gibi peynirlerden yenmesi gerekiyor. Bu araştırmalar batı ülkelerinde yapıldığı için bu peynirlerin adı geçiyor. Türkiye'deki peynirlerle ilgili bir çalışmaya rastlamadık. 

 

K2 vitamininin en fazla bulunduğu besin ise fermente bir soya ürünü olan ve Japonların sıklıkla yedikleri "natto" denilen bir yiyecek. Bu gıdadan ihtiyaç olan tüm K2 Vitamininin alınabileceği belirtiliyor. Ancak bu gıdanın da tadı batı damak alışkanlığına pek uygun değilmiş. 

 

Günlük K2 vitamini ihtiyacımız ne kadar?

K2 konusunda araştırmaları olan bilim insanlarından Kanadalı araştırmacı Dr Kate Rheaume-Bleue'ye göre bir insanın günlük ihtiyacı yaklaşık200 mcg, DrVermeer'e göre ise günde 45 - 185 mcg arasında değişiyor. Bu ihtiyaç D Vitamini alımı arttıkça daha da artıyor. 

 

Kanadalı araştırmacı Dr Kate Rheaume-Bleue Amerikalıların % 80'inin beslenmeleriyle yeterli K2 Vitamini alamadıklarını ileri sürüyor. Bu konuda henüz ülkemizde yapılan bir araştırma olmadığından, beslenme alışkanlıklarımızın giderek batılılara benzemesi sonucu bizlerin de bu vitamini yeterince alamadığımız söylenebilir. 

 

Biz K2 Vitamini alıyor muyuz? 

Biz D Vitamini değerlerimizi Prof. Dr. Canan Karatay'ın önerisi ile 80  100 ng /ml aralığında tutmaya çalışıyoruz. Yine Canan Hocanın önerisiyle geçtiğimiz haftadan itibaren 100 mcg. K2 Vitamini takviyesi almaya da başladık.  

 

K2 Vitamini seçerken nelere dikkat edilmeli?

K2 Vitamini seçerken MK-7 (Mena Q7) formunda olmasına dikkat etmeliyiz çünkü bu formda olanlar doğal maddelerden üretiliyormuş. Oysa MK-4 formunda olanlar sentetik olarak üretiliyormuş.

Sonuç: Birçok açıdan önemli olan D Vitamini düzeyimizi gerektiği gibi tutuyoruz, bu durum kalsiyum emilimini arttırıyor, kalsiyumun damarlardan alınarak kemikler ve dişler gibi istenen yerlere yönlendirilmesi için K2 Vitamini alıyoruz. Hastalandıktan sonra çeşit çeşit ilaç almak yerine sağlığımızı korumak için bu destekleri almak bize daha akılcı geliyor.”

 

Sağlıklı Yaşıyoruz

Dr. Kate Rheaume Bleue’nin “Vitamin K2 and The Calcium Paradox” (K2 Vitamini ve Kalsiyum Paradoksu) adlı kitabının özet bir tercümesini bu linkten okuyabilirsiniz: http://woto.com/k2-vitamini.

Not: “HEM DAMARLARIN KORUNMASI HEM DE KEMİK SAĞLIĞI İÇİN K2 VİTAMİNİ“ başlıklı yukarıda okumuş olduğunuz yazı 01.09.2014 tarihinde Datça - Yarımada’nın Sesi gazetesinde Sağlıklı Yaşıyoruz köşesinde yayınlanmıştır.

Kaynaklar: 

1- Dr. Mercola'nın Dr. Kate Rheaume  Bleue ile yaptığı röportajı, 

2- www.mercola.com adresindeki Dr. Mercola'nın K2 ile ilgili makalesi, 

3- İstanbul Üniversitesi, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi, Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. C. Tamer Erel, K2 Vitamini kemik yapımı ve sağlamlığının sürdürülmesinde ve arterlerde kalsiyum birikmesini önlemedeki rolü konulu yazısı, 

#

23 Eki 2016 - 11:58 Kocaeli- Hayatın İçinden

Son bir ayda kocaeligazetesi.com.tr sitesinde 3.521.331 gösterim gerçekleşti.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.

03

Fatma Cengin - Çok yararlı oldu bilgilendirmeniz teşekkür ederim

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 27 Ekim 22:41
01

Ayşegül Sönmem - Çok yararlı bir bilgi oldu. Teşekkürler

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 23 Ekim 11:58