Demokrasi kültürümüz!..

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 14 Aralık 2009 günü Bütçe görüşmeleri sırasında yaptığı konuşmada; “Biz her kesimi Meclis’e siyaset yapmaya çağırıyoruz” demişti. İyi güzel de, yüzde 10 barajı varken bu mümkün mü?

Bu ülkede, herhangi bir partiden Meclis’e girebilmek için, öncelikle o partinin patronu ile iyi ilişkiler içinde olacaksınız! Sonra, aday adayı olmak için partinize yüklü bir bağış yapacaksınız!

“Aday adaylığı başvuru ücretleri yüksek” diyenlere, AKP eski il başkanı, şimdi milletvekili Zeki Aygün, ne demişti? “O parayı veremeyen aday olmasın, oy kullansın!” ( 14.11.2008/Kocaeli gazeteleri)

Belki defalarca Ankara’ya gidip gelecek, otellerde ve lokantalarda hatırlı kişileri ağırlayacak, Genel Merkez’de kulisler yapacaksınız!

Aday olursanız, yüklü bir seçim harcamasını göze alacaksınız!

Haydi, seçildiniz Meclis’e girdiniz; hal ve hareketlerinizle patronun ya da Reis’in gözüne girmeye çalışacaksınız! “Uyumlu” olacaksınız!

 Patron ya da Reis, sizin için de düşünür, her şeye o karar verir, siz parmak kaldırırsınız!

  • Tülay Bakır, 2011 seçimlerinde AKP’den Samsun Milletvekili seçildi. Tıp doktoruydu. Bir gün dedi ki; “Meclis’te hiçbir rolüm yok! Yasaların içeriğini bilmeden sadece elimi kaldırıp indiriyorum.” ( 21.Mart 2013)  Tülay Hanım tekrar milletvekili adayı bile olamadı!
  •  AKP’li milletvekilleri, SSK emeklilerinin aylık bağlama alt sınırını 40 puana yükselten kendi tekliflerini “muhalefetin önergesi” zannederek “ret” oyu verdiler! ( 4.Nisan 2008)
  • Torba Yasa yorgunu AKP’li milletvekilleri, “CHP oy veriyor” diye, kendi tekliflerini reddetti! (8 Temmuz 2013)
  • AKP’liler yanlış oy kullandı, Meclis oturumu kapatıldı! (30.3.2016)
  • Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül’e “bedelli askerlik çıkacak mı?” diye soruluyor; “Başbakan isterse çıkar” diyor! (20.Nisan 2010) Başbakan’a soruluyor; “Olur mu öyle şey” diyor önce, ama bütçe yama istiyor, bedelli çıkıyor!
  • Bakanlar, kendi sorumluluk alanlarıyla ilgili “inisiyatif” kullanabiliyorlar mı? Mümkün mü? Atanmadan önce “boş kağıda imza” veriyorlar! Başbakan dilediği an istifa etmiş oluyorlar!

Parti başkanlarının “her türlü kararda tek adam” oldukları bir siyasal düzenimiz var. Örneğin, AKP’li vekiller;

  • Tayyip Bey’in gözünü çevirdiği vekiller hazır ola geçer” diyorlar!  ( 21.3.2005/Milliyet)
  • AKP Bursa Milletvekili Hüseyin Şahin; “Başbakana dokunmak bile ibadettir” diyor!
  • AKP Diyarbakır Milletvekili Osman Aslan; “İl örgütleri fitne fesat yuvası, hepsini kapatalım” diyor! ( 30.12.2004)

Sonunda lider öyle bir güç haline geliyor ki; “Bizi eleştiren hazımsız ve şizofrendir” diyebiliyor! Ya da; “12 Eylül’den hesap soracağız” kaymağı ile halka dayatılan Referandum öncesi Reis bir TV programında; “Bana göre hayır diyen darbecidir” diyebiliyor!..          (9 Eylül 2010)

Siyasi partilerimizde “demokrasi düzeyi” bu boyutta!

Ya vatandaşımız?

Samsun’da bir tv kanalı anket yapıyor;

 “Günlerdir kavga dövüş sürdürülen Anayasa değişiklikleri neleri içeriyor, Rejim mi değişiyor?” sorularına yanıt veren yok gibi!

 Bilgi sahibi olan yok! Ama koşulsuz onaylayan çok!

Meclis görüşmelerinin yayınlanması engellendi. Ama bunun da ötesinde yaşadığı ülkenin ekonomik ve siyasal sorunlarına duyarlı, “merak eden, araştıran, okuyan, sorgulayan vatandaşımız” nerede?

Kimileri; “Başkanlık tamam! Sırada Halifelik var!”diyor?

“Laik Devlet” üzerine gösteri yapan gençler gözaltına alınıyor!

Yoksa, Anayasa’nın ilk 4 maddesi de değişti mi?

Yoksulluğun, işsizliğin yoğun olduğu, ekonomik düzenin ve eğitim sisteminin bozuk olduğu bir düzende demokrasi kültürü bu kadar oluyor! Bu da birilerinin işini kolaylaştırıyor galiba!..

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Mustafa Küpçü - Mesaj Gönder

#

göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.



Anket Başiskele belediye seçimlerinde hangi adaya oy verirsiniz?
Tüm anketler