Demokrasinin terazisi ÖZGÜR BASINDIR

Özgürlük, insanın doğuştan sahip olduğu devredilmez ve vazgeçilmez en temel hakkıdır.

Bu tüm evrensel insan hakları belgelerinde yerini almıştır.

Bizim de  kabul ederek  Anayasamızın 90’ıncı maddesine göre iç hukukta uygulamak zorunda olduğumuz, Avrupa insan hakları sözleşmesinde de basın özgürlüğü ile birlikte tüm özgürlükler teminat altına alınmıştır.

Eğitim hakkı da öyle.

Tüm Devletler, vatandaşlarına okutulduğunu anlamak, muhakeme etmek ve yorumlamaz için asgari düzeyde bir eğitim vermek zorundadır.

Medeniyet insanın merak duygusu ile gelişmiştir. Merak eden insan araştırır, aldığı temel eğitim ile okur, muhakeme eder, sonuçlar çıkartır, yorumlar ve fikirlerini isterse, açıklar ve toplumu bilgilendirir. Bu nedenle eğitim hakkı gelişmenin, demokrasinin ve özgürlüğün, basın özgürlüğünün de temel teminatlarından birisidir. Tabii sansürsüz her türlü bilgiye ulaşma hakkının sağlanması da…

**

İnsan önce devlet tarafından eğitilecek, arkasından herhangi bir kısıtlama olmaksızın tüm bilgi kaynaklarına ulaşacak, sonuçlar çıkartacak ve bu sonuçları, toplumda infial uyandıracak düzeyde olsa bile polis ve yargı baskısı olmadan korkmadan, çekinmeden isterse açıklayacak, istemezse açıklamayacak. İşte buna çağdaş Dünyada düşünce ve ifade özgürlüğü deniyor. Pekiyi bizde durum böyle mi?

**

Daha geçen hafta bir gazeteci kızımız, yazdığı bir yazı nedeniyle geceyi nezarette geçirdi, yargı süreci devam ediyor. Ülkemizde yüzü aşkın gazetecinin yazdıkları nedeniyle, yani ifadeyi açıklama özgürlüğünü kullandıkları için yargılandıklarını artık herkes biliyor.

Yazılı ve görsel basının çok büyük bir bölümü ekonomik gücü elinde bulunduran iktidar ve yandaşları tarafından ele geçirilmiş durumda. Objektif olmayan haber, program ve yazılarla insanlarımızın beyni yıkanmaya çalışılıyor. Aykırı yazarlar ise polis ve yargı kıskacına alınıyor, sesleri kesilmeye çalışılıyor. Böyle demokrasi, böyle (+-)basın özgürlüğü  olur mu ?

**

Demokrasinin terazisi basın özgürlüğü yani özgür basındır. İktidarın kamu gücünü kendi lehine ve ezici biçimde kullanarak basını zaptı rapt altına alındığı bir ülkede demokrasiden söz etmek mümkün olur mu?

Doğru bilgiye ulaşamayan insanların tercihlerinde doğruyu tam olarak bulduklarını  söylemek mümkün mü? Basın özgürlüğü ve tam demokrasi için, basının önünde bulunan ekonomik, siyasal ve kurumsal tüm engellerin hızla kaldırılması, yazarların anlamsız iktidar ve yargı baskısından kurtulması, toplumun doğru bilgilendirilmesi şarttır.

Siyasetin ve sonuçta ülkemizin demokratikleşmesinin temel koşulu iktidarların basın üzerindeki baskılarına son verilmesi, basın özgürlüğünü zedeleyen tüm yasal düzenlemelerin ortadan kaldırılması, basın emekçilerinin sosyal ve ekonomik özgürlüklerinin yasal teminat altına alınması, onların özlük haklarının çağdaş düzeye getirilmesidir.

Hazla sermayenin elini çektiği, basın emekçilerinin özgürce işlerini yaptığı, iktidar ve yargı baskısından kurtulmuş, sosyal devlet gereği basına, ekonomik desteğin verilmesinin teminat altına alındığı yeni bir basın kanununa en az siyasi partiler kanunu kadar ihtiyaç vardır.

**

24 Temmuz’da 109 yıl önce 2. Abdulhamit’e karşı sansürün kaldırılmasını sağlayan Türk demokrasisi, basın özgürlüğü konusunda bugün maalesef yine sınıfta kalmıştır. Demokrasinin terazisi özgür basındır.Basının terazisi iktidar baskısı ve gücü karşısında bozulursa o ülkede halkın bilgilendirilmesinden, bilinçlendirilmesinden ve demokrasiden söz edilemez!

Yasama, yürütme ve yargının yanında dördüncü güç haline gelmesi nedeniyle tüm iktidarlar ne yazık ki; yargı gibi basını da ısrarla ellerinde tutmayı tercih etmektedirler. Bu da birçok basın emekçisinin acı çekmesine, basının güvenilirliğini yitirmesine, sonuçta demokrasimizin gerilemesine neden oluyor. Toplum olarak bunun farkında mıyız, ne dersiniz ?

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Fahri Örengül - Mesaj Gönder

#

göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.



Anket Başiskele belediye seçimlerinde hangi adaya oy verirsiniz?
Tüm anketler