Deprem korkusu

Deprem bir doğa olayıdır. Depremler ne ilk ne de sondur. Dünya durdukça özellikle fay hattı bulunan yerlerde deprem olacaktır.  Deprem Dede olarak bildiğimiz Ahmet Mete Işıkara depremler insanı öldürmüyor. Depreme dayanıklı olmayan yapılar insanı öldürüyor diyordu. Mekânı cennet olsun. Toplumumuzu iyi bilinçlendiren bir ilim adamıydı.

Kocaeli olarak 1999 depreminde insan ve maddi olarak çok büyük kayıplarımız olmuştu. Çok acı çekmiştik. Depremi ve yarattığı yıkımları bizzat yaşamıştık. Bir takım tedbirler elbette ki alındı.  Ama yeterince ders aldığımızı söylemek mümkün değildir.

Geçen hafta Bodrum açıklarında 6,5 şiddetinde yaşanılan deprem hem korkuttu, hem de panik yarattı.

Başbakanın açıklamalarına göre 350 civarında insan yaralandı. Bodrum’da can kaybı yok.  Ama maddi hasar hayli büyük.  Tusunami nedeni ile koylardaki sandal, yat ve ufak bazı deniz araçları iç içe geçerek kırılıp dökülmüş. Çok şükür can kaybı olmadığı büyük tesellimiz oldu.

Gece 1.30 civarında olan depremde uykulu olan ve panik halinde kendisini dışarıya balkonlardan atan bazı kişilerde kırılma, yaralanma gibi hasarlar olmuş.

Bodrum’da dışarıdan gelen turist sayısı her zamankine göre parmakla sayılacak kadar az olduğunu işletme sahipleri dile getiriyor.

Eskiden iç turizmine pek önem vermeyen işletmeler yurt içinden gelen kişiler ile ayakta duruyor.

Sahillerdeki kalabalıkların azlığı her şeyi çok iyi anlatıyor. İşletme sahipleri fiyat indirmelerinin bile çare olmadığını söylüyorlar.

Deprem nedeni ile yaralananlara acil şifalar diliyor, Bodrumlulara geçmiş olsun diyoruz.

 

TRAFİKTE MOTOSİKLET KORKUSU

Bugün hepimizin dikkatini çeken ve sıkça ölümlü kazalarla sonuçlanan motosiklet sürücülerini dile getirmekte fayda olacağını düşünüyorum.

Arabanız ile seyir halindesiniz bakıyorsunuz iki araç arasından ufak boşluktan bir motosiklet fırlayıp gidiyor. Kazara hafif direksiyonu kırmış olsanız ölümlü kaza ile sonuçlanan müessif olayı yaşamış olacaksınız. Haklı bile olsanız ölümlü kaza nedeni ile vicdan azabı yaşayacaksınız. Bu kadar bilinçsiz sürücüler hem kendilerini hem de geride bırakacakları acılı insanları hiç düşünmezler mi insan merak ediyor.

Bazıları arkalarına ikinci bir şahısta almaktalar.  Hatta arkasına iki çocuk bile alıp trafiğe çıkanları görüyoruz. Sürücünün başında kask var, arkasındakinde yok. Bu düpe düz ölüme koşar adım giden vurdumduymazlıktır. İnsan hayatı bu kadar ucuz olamaz ve olmamalıdır.

Araba sürücülerinin de motosiklet sürücülerine yeterli dikkati göstermediklerini de söylemek gerekir. Adeta onların trafikte hak sahibi olduklarını unutuyoruz.

Oysaki onların da trafikte bir araç olduğunu kabul edip, dikkatli davranmak gerekiyor.

Her yıl trafikte kaybettiğimiz ve sakat kalan binlerce insan olduğu gerçeğini görmemiz gerekiyor.

Bu kadar can kaybının yanında milyonlarca lira maddi kayıptan hepimizin ders çıkartması gerekiyor.

Allah hepimizi korusun.

 

BAKÜ YOLCULUĞU

Diaspora’dan Sorumlu Devlet Bakanlığı ile önümüzdeki aylarda tasarlanan plan, projelerimizle ilgili görüş alışverişinde bulunmak üzere Bakü’ye gidiyorum.

Ayrıca mevcut sorunların çözümünü de görüşeceğim. Oradaki hemen hemen hepsini tanıdığım Sivil Toplum Örgütleri ile de bir toplantımız olacaktır.

Bakü izlenimlerimi dönüşümde sizlerle paylaşacağım.

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Bilal Dündar - Mesaj Gönder

#

göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.



Anket Başiskele belediye seçimlerinde hangi adaya oy verirsiniz?
Tüm anketler