DUR YETER ARTIK !

Bugünlerde ülkemizde gündem darbe girişimi. Basın ve yayın organlarının konusu bu. Benim verdiğim başlıkta bunu çağrıştırıyor gibi görünce de alanı çok farklı. Benim isyanım muhasebe meslek mensupları adına gelir idaresi başkanlığının uygulamaya koymak istediği yeni uygulamaya ilişkin. Bu uygulamalar da muhasebe meslek mensupları tarafından tam bir darbe olarak algılanmaktadır.

 

Devletin gelecekle ilgili kullanmak amacıyla bilgi isteme hakkı vardır. Maliye teşkilatı yeterince takdir etmese de bugüne kadar bu alanda tüm sorumluluklarımız fazlasıyla yerine getirilmiştir. E – defter, E – arşiv, BA – BS gibi bir çok bilgilerin yaşama geçirilmesinde temel yük hep meslek mensupları tarafından çekilmiştir.

Ancak artık yükler taşınmaz boyutlara varmakta ve istenenlerin ne gibi bir kamu yararı sağlayacağı hususu da belirsiz bulunmaktadır.

Zira istenen bilgiler KDV beyanları ile birlikte bütün gelir belgelerinin (Satış faturaları, satış fişleri, yolcu biletleri v.s) bilgilerini içermektedir. Oysa bu bilgilerin tamamen devletin istendiğinde sistemden çekip alabileceği bilgilerdir. BA – BS lerde satış faturalarının sayısı ve kimden alındığı bellidir. Akıllı yazar kasalar ile satış fişlerinin kayıtları devlet bilgisi dâhilindedir.  

E – defter ile zaten bütün kayıtlar elektronik ortamda mevcuttur. O zaman bu bilgilerin tekrar istenmesinin kime ne yararı vardır.

Tüm bilgilerin teknik anlamla bilgisayar ortamında var olmasına karşın meslek mensubunu ‘’Git bir de sen say’’ demenin ne anlamı ve faydası var. Bu durum angarya olmanın ötesinde zulme dönüşmüştür.

Belki tüm bilgilerin ilgili yerlerden alınarak kullanılmasının alt yapısı oluşturulmamış olabilir. O zaman bu teknik alt yapı oluşturucuya kadar beklenmeli ve aynı bilgiler ikinci kez meslek mensubundan istenmemelidir.

Nisan ayı basında da bu uygulamaya ilişkin duyuru yapılmış ancak daha sonra doğru karar verilerek kaldırıldığı duyurulmuştur.

Gelir idaresi başkanlığının bu konuya bir kez daha gözden geçirerek, hiçbir kamu yararı olmayan ve zaten devletin bilgisi içinde bulunan bu bilgileri ikinci kez istenerek meslek mensuplarına zulüm etmemesini arzu ediyoruz. 

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Fikret Gökmen - Mesaj Gönder

#

göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.



Anket Başiskele belediye seçimlerinde hangi adaya oy verirsiniz?
Tüm anketler