Ecevit; ABD’ ye direnen en etkili liderdir

Geçen günlerde rahmetli Ecevit’in ABD başkanının karşısında el pençe durduğuna dair talihsiz açıklamalar gündeme düştü. Önce şunu ifade etmek gerekir ki; esasında vefat etmiş bir başbakan hakkında bu tür iddialarda bulunmak devlet adamlığı ile çelişir.

Bir düşünün; Rahmetli Ecevit, “ne ezilen ne ezen insanca hakça bir düzen”, “Su kullananın, toprak işleyenin” sloganları ile sosyal adalet, toprak tarım reformu, gelir eşitliği, sosyal devlet kavramlarını yaşam felsefesi haline getirmişti. Amerikan emperyalizmine “tam bağımsızlık” sloganı ile dikilen bir devlet adamıydı. ABD’ nin haşhaş yasağına cesaretle karşı çıkmış; köylüsünü korumuş, yasağa rağmen haşhaş ektirmişti. Ezilenden, köylüden yana olduğu için bir köylü kadını kendisine KARAOĞLAN lakabını taktığında bunu hayatı boyunca sahiplenmişti. Rahmetli Erbakan ile birlikte ABD’ nin tehditlerine rağmen cumhuriyetimizin ilk toprak kazandığı olay olan Kıbrıs çıkartmasının mimarı o zamanın başbakanıdır.

**

Hiçbir zaman lüks yaşamaya özenmemiş, halkı gibi yaşamış, yerli araba kullanmış, yakınlarının hiç birisinin Devlet ile ilişkisi duyulmamış, siyasetten zenginleşmemiş, hatta arazilerini bile kamuya bağışlamış bir devlet adamıdır. Hatta Arabistan’da dededen gelme arazilerini gelirini dahi Diyanet İşleri Başkanlığına bağışlamış, dini değerlere bu kadar önem vermiş bir devlet adamıdır.

**

Anadolu sosyal demokrasisinin mimarıdır. Sosyal devlet ve sosyal adaletten yana, solun dine karşı olmadığını anlatabilen, laikliği dinsizlik olarak nitelendirenlerin anlayabilmesi için inançlara saygılı laiklik kavramını sosyal demokrasiye monte eden, sosyal demokratlığın aynı zamanda ulusalcılık olduğunu, ulusalcılığın ırka değil, kültüre ve vatanseverliğe dayalı bir anlayış olduğunu hayata geçiren çok önemli bir devlet adamıdır.

**

Bir ülke kurucu liderleri ile anılır. Çünkü onların onuru ülkemizin onurudur. Büyük Atatürk, İsmet İnönü, Celal Bayar  gibi, Kurtuluş Savaşını veren Devlet başkanları -Ali Fuat Cebesoy, Fevzi Çakmak  gibi gaziler ve devlet adamlarını onore etmek her devlet yöneticisinin asli görevidir. Aynı şekilde Demirel, Menderese, Türkeş, Erbakan, Ecevit, Özal ve diğerleri de kim varsa hepsi ülkemize hizmet vermiş çok önemli devlet adamlarıdır. Gidin İngiltere parlamentosuna orada görev yapmış hayatta olanlar dahil tüm başbakanların heykellerini görürsünüz. Onlara değer vermişlerdir. Eski başbakan ve kurucu liderleri gerçek dışı beyanlarla eleştiren devlet adamları esasında farkında olmadan kendilerini eleştirmektedirler.

**

Rahmetli Ecevit ile DSP Kocaeli il başkanı iken kısa da olsa onu tanıma fırsatım olmuştu.Yanılmıyorsam 1992 yılı Yeniköy-Yalakdere-Güzeltepe gibi beldelerde belediye kısmi ara seçimleri vardı.Tüm beldeleri seçim otobüsü ile dolaşmıştık.Seçim otobüsünde iken bir ara önden kalkarak koridorda yürümeye başladı,araç tuvaletine,arkaya gittiğini zannetmiştik.Yanımda ayakta koltuğuma tutunarak durdu.Ben ayağa kalkmaya çalıştıysam da başaramadım,ayağa kalkmama izin vermedi. Kocaeli’deki durumu,şansımızın olup olmadığını sordu.O ayakta duruyor ben ise oturuyordum, yüzüm kıpkırmızı olmuştu. Beni dinledi ve yerine gitti.Kısa süre sonra bana “solda birlik” adına ne düşünüyorsun diye sordu.Ben CHP’ de solda birlikten yana olduğumu söyledim ve o günden sonra yollarımız ayrılacaktı. Bir düşünün kendi genel başkanına  CHP’ ye katıl diyen 32 yaşındaki bir il başkanına AKP’ de ne yaparlar bir düşünün ? İşte insana böyle saygılı, inançlara böyle saygılı bir devlet adamına böyle ağır laflar söylenmesi beni Ecevit’i yazmaya sevk etti.

**

Şimdiki devlet adamları da tarihteki yerlerini alacaklar. O zaman onlar hakkında haksız şeyler söylemek olur mu hiç ? Keşke Ecevit yaşasaydı. Hatta keşke diğerleri yaşasaydı da hala devlet adamlıklarından örnekler verseydi. Ecevit halkı için ne ABD, ne de başkalarına ödün vermez, Nezaketini eksiklik olarak görmek onu tanımamak, anlayamamak demektir. Eski devlet adamlarına saygı göstermek aslında kendi devletine ve kendine saygı göstermek ile eşdeğerdir Ecevit hak, hukuk ve adalet dışında kimseye eğilmez. Bugün Ecevit’i anlayabilseydik dış politikada bu kadar sürünmezdik.

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Fahri Örengül - Mesaj Gönder

#

göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.



Anket Başiskele belediye seçimlerinde hangi adaya oy verirsiniz?
Tüm anketler