Ekonominin patronu kim?

Gerek Sayın Cumhurbaşkanı, gerek Sayın Başbakan veya ekonomi ile ilgili yetkililer ekonomik göstergelerin iyi olduğunu veya telaşlanmaya gerek olmadığını söyleseler de “Görünen köy kılavuz istemez.” örneği ülkede ekonomik göstergeler pek de iyi değil.

Türkiye’nin ekonomik patronu her ne kadar hükümet yetkilileri görünse de asıl patron Merkez Bankası başkanlarıdır.

Ülkenin ekonomik dümeninin başında onlar bulunur.

Merkez Bankası başkanları bağımsızdırlar.

Merkez Bankası da özerktir.

Siyasi iktidar ekonomik konularda Merkez Bankası’na herhangi bir müdahalede bulunamazlar.

Ancak Sayın Cumhurbaşkanının zaman zaman bu kurumun başkanına müdahalede bulunduğunu biliyoruz.

Hatta Merkez Bankası’ nın bundan önceki başkanı Sayın Erdem Başçı’ya faizleri düşürmediği için çok baskı yapmış hatta onu FETÖ’cülükle bile suçlamıştır.

Ülkenin bütün kurumlarının müdürlerini, başkanlarını hükümet yetkilileri veya Sayın cumhurbaşkanı atasa da Merkez Bankası başkanı kurumun içinden seçilir.

Durmuş Yılmaz Merkez Bankası eski başkanlarındandır.

7 Haziran seçimlerinde Milliyetçi Hareket Partisi’nden milletvekili olmuş, 1 Kasım seçimlerinde ise aynı parti tarafından aday bile gösterilmemiştir.

Durmuş Yılmaz geçenlerde İzmit’te Aydılar Ocağı’nın düzenlediği bir toplantıya katıldı.

Sayın Yılmaz bu toplantıda ülkenin ekonomik göstergeleriyle ve alınması gerekli tedbirlerin neler olabileceği ile ilgili bazı açıklamalarda bulundu.

Yılmaz, “ABD de faizin yükselmesi, riskin azalması nedeniyle Türkiye gibi ülkelere gelen sermayenin bizden çıkıp ABD’ye gitmesi bizde sermaye akımlarını azaltacaktır.”

“Bankaların kredi verme olanağı da düşünce işadamlarının krediye erişimi güçleşebilir.”

“Türkiye’nin ekonomi yöneticilerinin karar alıcılarının ekonomik hedefi nedir?  diye sorarsanız, büyümektir. Bunun dışında bir amacı olması mümkün değildir.”

“Ortam uygun değilse büyüme de olmuyor. Türkiye’nin performansına baktığımızda istikrarsızlık görürsünüz.

Bir yıl % 9.5 büyürken, ertesi yıl % 4 küçülmüşsünüz.

Böyle bir büyümede işadamları sanayiciler önlerini göremiyorlar. Bu nedenle bizim büyüme ile ilgili sorunumuz potansiyel büyüme dediğimiz büyümeyi uzun süre devam ettirebilmek ve sürdürebilmektir.”

İşte eski başkanın söyledikleri.

Büyümek için de üretmek zorundayız.

Üretmeden büyüyemeyiz.

Üretmeden işsizliği azaltamayız.

Siyasiler ellerini Merkez Bankası üzerinden çekmelidirler.

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Kamil Çöpür - Mesaj Gönder

#

göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.



Anket Başiskele belediye seçimlerinde hangi adaya oy verirsiniz?
Tüm anketler