Emekli Sandığı’ndan emekli olmadan ayrılanlara ikramiye hakkı doğdu

Emekli Sandığı’na tabi olarak çalışırken çeşitli nedenlerle emekli olmadan ayrılanlara emekli ikramiyesi ödenmiyordu. Çok kişi tanıyorum emekliliğine az bir süre kalmasına karşın mesleğinden ayrılmak zorunda kalmıştır. Yıllarca Emekli Sandığı’na kesilen emekli keseneklerinden de hiç yararlanmamaktaydı. Bu durum sosyal güvenlik kurumuna bağlı olarak çalışanlar arasında önemli bir ayrım yaratıyordu. Bu haksız uygulamanın ortadan kaldırılması amacıyla CHP tarafından konu anayasa mahkemesine götürüldü.

Emekli ikramiyesinde ikinci iptal
Emekli Sandığı’na tabi çalışma süreleri için emekli ikramiyesi ödenmesine engel olan yasa hükmü, CHP’nin başvurusu üzerine Anayasa Mahkemesi tarafından ikince kez iptal edildi.
Anayasa Mahkemesi daha önce de son defa Emekli Sandığı’na tabi görevlerden emekliye ayrılmayanlara emekli ikramiyesi ödenmesini engelleyen hükmü iptal etmişti. Hükümet ise yine emekli ikramiyesi ödenmesini engelleyecek şekilde düzenleme yapmıştı.

İlk iptal
Anayasa Mahkemesi’nin, 05.02.2009 tarih ve E. 2005/40, K. 2009/17 sayılı Kararıyla, 2829 sayılı Sosyal Güvenlik Kurumlarına Tabi Olarak Geçen Hizmetlerin Birleştirilmesi Hakkında Kanun’un “Emekli İkramiyesi” başlıklı 12.maddesinin birinci fıkrasında yer alan ve emekli ikramiyesi ödenmesine engel olan ‘’Son defa T.C. Emekli Sandığı’na tabi görevlerden emekliye ayrılan ve…” ibaresini, söz konusu ibareyle son defa bağlı olunan Sosyal Güvenlik Kurumu’na göre ayrım yapılarak Emekli Sandığı’na tabi görevlerden emekliye ayrılmayanlara, Emekli Sandığı’na tabi çalışma süreleri için emekli ikramiyesi ödenmemesinin, Anayasa’nın 10. maddesindeki eşitlik ilkesine aykırı olduğu gibi, adil sonuçlar doğurmaması nedeniyle Anayasa’nın 2. maddesindeki hukuk devleti ilkesine de aykırı bulunarak iptal etmiştir.

İptal gerekçesi göz ardı edilmişti
İptal kararı üzerine 19 Haziran 2010 tarihli resmi gazetede yayımlanan 5997 sayılı kanunla 5434 sayılı emekli sandığı kanunun 89. maddesinde yeni bir düzenleme yapılmış, ancak düzenleme de anayasa mahkemesinin iptal gerekçesi dikkate alınmamıştı. İptal kararının gerekçesi göz ardı edilip iptal edilen hükümde olduğu gibi emekli ikramiyesi ödenmesi için “Son defa Emekli Sandığı’na tabi görevlerden emekliye ayrılma” şartı yeni düzenlemede de korunmuştu.

İkinci iptal
Anayasa Mahkemesi sanki iptal ettiği hükmü değil de bulunduğu yeri anayasaya aykırı bulmuş gibi aynı hükme yeni düzenlemede de yer verilince, yeni hükümde yer alan “Son defa bu kanun veya 5510 sayılı kanunun geçici 4. maddesi hükümlerinin uygulanmasını gerektiren görevlerde çalışmakta iken emekliye ayrılan ve…” ibaresi de anayasaya aykırı bulunarak iptal edildi.
Anayasa Mahkemesi’nin 12 Mayıs 2011 günü yaptığı toplantı da aldığı iptal kararı henüz resmi gazetede yayımlanmadı.
Muhtemelen yeni bir düzenleme yapılması için kararın yürürlülük tarihi ileri bir tarih olarak belirlenecektir.

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Fikret Gökmen - Mesaj Gönder

#

göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.



Anket Başiskele belediye seçimlerinde hangi adaya oy verirsiniz?
Tüm anketler