Endüstri mühendisi İşcen: Ayırma tesiside kurulmalı

Endüstri Mühendisi Latif İşcen yaptığı sunumda evsel katı atık yakma tesisinin yanında bir de Ayırma Tesisi kurulması gerektiğini açıkladı.Büyük Birli...

Endüstri Mühendisi Latif İşcen yaptığı sunumda evsel katı atık yakma tesisinin yanında bir de Ayırma Tesisi kurulması gerektiğini açıkladı.Büyük Birlik Partisi Kocaeli Teşkilatı il binasında geçtiğimiz günlerde yapım yeri açıklanan Evsel Atık Yakma Tesisi hakkında sunum yapıldı. Sunuma BBP İl Başkanı Nihat Yıldız ve il yöneticileri katılım sağladı. Parti binasında verdiği sunumda konuşan Endüstri Mühendisi Hacı Latif İşcen, “Tereddütlerimiz var. Yüzde 25’lik oranı atıkların kağıt, plastik, ambalaj gibi atıklar yakılabilir. Ayırma tesisi yok. Ayırma tesisi kurulmalı. İşçilik maliyetleri çıktığı için Büyükşehir Belediyesi bu ayırma tesisini projeye dahil etmemiş. Bu tesis atık ayırma tesissiz kurulmamalı” dedi.

 

HENÜZ ÇOK GEÇ DEĞİL

BBP İl Başkanı Nihat Yıldız, “Şehrimizin faydasına yapılacak projeleri destekliyoruz. Bu projeler tam olarak yapılsın. Bir arkadaşımızı geziye gönderdik. Bir gün önce Büyükşehir başkanımız döndüğünde her şey zaten hazırdı. Bu şekilde arkadaşlarımızı götürdüler. Bu maden geleceğimizle alakalı bir projeydi, neticede bir çöp yakılacak. Daha az zarar verilecek bir ortamda yapılmasını talep ediyoruz. Gezi de ciddi araştırmaları oldu. Henüz vakit çok geç değil. Yeri değişmez diye bir şey yok. Ama bu noktada bilirkişi olan insanlar karar vermeli. Arkadaşlarımızın Evsel Atık Yakma tesisinin yeri hakkında endişeleri bulunuyor” dedi.

 

“CİDDİ BİR DOĞALGAZ HARCAMASI YAPILACAK”

Endüstri Mühendisi Hacı Latif İşcen “Evsel Atık Yakma tesisi, çevreye faydalı bir tesis mi? Atıkların kümeler halinde beklemesi oldukça tehlikeli. Kentimize atık yakma tesisi gereklidir. Paris gezisini duyduğumuzda bu uygulamadan memnun olduk. Keşke her işte böyle bir işbirliğine sahip olsak. Evsel atığın içerisinde organik atıklar, tekstil atıkları, plastik atıkları, cam atıkları ve kül atıkları gibi atıklar var. Atığın yanabilir olması lazım. Bizim atıklarımızın yüzde 25’i yanabilir atıktır. Bir atığın kül haline dönüştürülmesi için tesiste ciddi bir doğalgaz harcaması olması lazım. Toplam atığa vurduğunuzda yüzde 19’u yanabiliyor. Yanıcı olmayan maddeler var. Bunlar eritirsiniz en fazla. Organik atıklar, azot ve karbon olarak dışarı atıyorsunuz. Halojenli atıklar da var. Naylon bir petrol ürünüdür. Bu rakamlar devletimizin yaptığı araştırmalardan alındı” dedi.  

 

“TEREDDÜTLERİMİZ VAR”

Tereddütlerimiz var diyen İşcen “ Yüzde 25’lik oranı atıkların kağıt, plastik, ambalaj gibi atıklar yakılabilir. Ayırma tesisi yok. Ayırma tesisi kurulmalı. İşçilik maliyetleri çıktığı için Büyükşehir Belediyesi bu ayırma tesisini projeye dahil etmemiş. Bu tesis atık ayırma tesissiz kurulmamalı. Paris’teki tesis dere kenarına kurulmuş. Nehirdeki suyu alıp soğutmada kullanıyorlar, bu suyu da alıp buhara dönüştürüp termik santral aracılığıyla enerjiye dönüştürülüyor. Gökçeören köyü ormanlık araziye sahip. Gökçeören köyünün ortasına bunu koyduğunuzda suyu nereden getireceksiniz. Havadan soğutacaksanız. Bu yöntem en pahalı yöntem. Bu tesisi bu şekilde inşa edilirse maliyet açısından zararlı ve çevreci olmayan bir tesis olur. Evimizden alınan çöpe para ödemek zorunda kalabiliriz” açıklamasında bulundu.

 

“PELİTLİ HAVZASININ SEÇİLMESİ YANLIŞ”

Sözlerine devam eden Endüstri Mühendisi Hacı Latif İşcen “Atığın yüzde 22’si kül. Paris bunu gemiyle toplayıp, taşıyor. Kamyon kullanmıyor. Lojistik olarak maliyet kamyon yüzde 28 daha fazladır. Külü gömme ihtimalleri yok. Asfalta karıştırıp ham madde olarak kullanmalılar. Yüz tane malzeme yakıp 22 tanesini çimento fabrikalarına göndereceksiniz. Bu bile zarar eden bir tesis olmasına neden olacak. Pelitli havzasının seçilmesi büyük bir hata olmuş oluyor. Bizim anlattıklarımızdan sonra dönüştürürlerse Kocaeli halkı için gerekli bir tesis üretmiş olacaklar” ifadelerini kullandı.

 

“ATIK ENGELLEME SORUNUMUZ VAR”

Kocaeli’de atık engelleme sorunumuz var diyen Latif İşcen “Organik, plastik, atıklar birbirine karışıyor. Biz yaklaşık 20 yıl boyunca poşetini evden aldık. Atığı ayrıştırmak büyük bir para. Atık evden ayrılmalı. Bunu düzenleyecek kültürel düzen sağlanmalı. Biz attığımız baca gazı emisyonu yüksek olacak. Bu tesis kendi başına tehlikeli bir tesis haline dönüşebilir. En önemli şey su tüketiminin minimum olması gerekiyor. Bu tesis neden organize sanayi bölgesine kurulmuyor. Oraya kurulsa enerji tüketimi konusunda doğalgaz kullanılacağı için verimliliğin karşılanması lazım. Hava ile soğutmamız lazım. Ya deniz yatağının yanına, ya da Sapanca Gölü’nün yakınına, ya da Derince Limanı gibi bir yere kurulmalıydı. Derince’de tarım da yok. Bu bölgelerden biri seçilmeliydi” dedi.

 

“ÇEVREYE ZARAR VERMEMESİ LAZIM”

Toprağa ve çevreye zarar vermemesi lazım diyen İşcen “Bacadan, azot, kükürt ve karbon çıkacak. Bu 3 atık gazın en büyük tehlikesi kükürt gazlı olmasıdır. Bu toprağa karıştığında hayvancılık ve tarıma da karışır. Paris’te tesisin kurulu olmasına rağmen halen tepki var dediler. Bunlar planlanırken insan popülasyonunun olmadığı yerlere bu tesislerin kurulması gerekir. Yaşam alanlarındaki gaz emisyonu halktan tepki olarak bizlere geri dönecek. İZAYDAŞ’ın yakınında bir köyde tarım yasak hatırlarsanız” açıklamasında bulundu.

 

“VERİMLİ BİR TESİS KURULMALI”

Evsel Atık yakma tesisi verimli bir tesis olarak kurulmalıdır diyen Endüstri Mühendisi Hacı Latif İşcen “Atık yakma tesisi kendi maliyetini karşılamalı. Katı atık vergisi oluşturulmamalı. Tesis atıktan para kazanarak ekstra maliyet kazanarak oluşturulmamalıdır. Tesisin kurulacak yeri seçimi için, sürüm alanı doğru seçilmeli, lojistik, enerji tüketimi, bertaraf maliyeti eşittir kar etmemiz demektir” şeklinde konuştu.  

 

BBP’DEN ÖNERİLER

Atık yakma tesisleri tarım sahasına kurulmamalı, bacalı organize sanayiye kurulmalı, üretilen sıcak su sanayi tesislerine satılmalı, deniz yolu ile çimento fabrikalarına verilmeli, kullanım suyu deniz suyu ya da geri kazanım atık su kullanılmalı, tesis kar edilmeyecek alana kurulmalı, Kocaeli halkına bilinçlendirme eğitimi verilmeli ve tesisi lojistik, üretim, enerji maliyetleri Kocaeli halkına evsel atık bertaraf vergisi olarak çıkarılmamalı” ifadelerini kullandı. Serkan BORLAK

 

#

12 Eki 2016 - 16:04 Kocaeli- Eğitim

Son bir ayda kocaeligazetesi.com.tr sitesinde 3.521.331 gösterim gerçekleşti.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.