Esey ile Haydar Çavuş

Bu köşeyi okuyanlar bilirler ki, burada genelde vergi, sigorta, v.s. gibi konular yer alır. Bu hafta bu konulara ara veriyorum çünkü çok gururlandığım bir olayı sizlerle paylaşmak istiyorum. İzmit’e 1971 yılının sonbaharında birlikte geldik. İzmit’e gelmeden önce 4 yıl aynı okulda okuduk. İzmit Ticaret Lisesinde 25 yıl birlikte öğretmenlik yaptık. Çocuklarımın amcası, eşimin manevi ağabeyi, 44 yıldır dostum, başım sıkıştığında da ilk arayacağım kişi KAMİL ÇÖPÜR’ÜN büyük ve onurlu başarısında söz etmek istiyorum.

 

Kamil Çöpür’ün ilk eseri "Esey ile Haydar Çavuş" adlı romanı kora yayınlarında yayınlandı. Romanın kahramanları Esey yazarımızın kayınvalidesi, haydar çavuş ise kayınpederidir. Uzun yıllar çok ilginç yaşamlarına ilişkin öyküleri yazarın ağzından dinledim. Hatta Esey’in son yıllarına bizzat tanık olan birisi olarak ta roman benim açımdan son derece anlamlı oldu. Dinlediğim kadarıyla Esey’in yaşamı birkaç cildi oluşturacak bir yaşam. Çileler, fedakârlıklar, yokluk ve bir yandan da vefasızlıklar gibi yaşam cilvelerinin tamamını görmüş biri.

 

“… Doğduğunda beşik kertmesi yapılan, on üçünde evlendirilen bir küçük gelin.

 Kocasının yanlışları yüzünden hayatı hep acı ve korku içinde geçen bir kadın.

Çok sevdiği karısının üstüne kuma getiren, ağanın kapatması ile büyük bir aşk yaşayan, ağayı vurarak dağları ve hapishaneleri kendine mesken bir tutan bir adam.

Bunu kendine yediremeyen ağanın zulüm ve baskısına uğrayan bir aile.

Kocasını çok sevmesine rağmen, üstüne kuma getirmesine ses çıkarmayan, kumalığa razı olan bir kadın.

Mezarının kocasının mezarından uzağa kazılmasını vasiyet eden acılı bir kadın.

Sevgi ile nefretin bir kadında yarattığı tuhaf ikilem. Erkek egemen bir toplumda, erkeğin kadın üstündeki, ağır baskısı ile ağaların köylüler üzerindeki dayanılmaz baskısının bir arada hükmünü sürdürmesi.

Bir eşkıyanın acılı hayatında sığdırdığı yüzlerce öykü.

Köylü, ağalık, eşkıyalık, baskı, zulüm, sevda aşk…”

 

Hepsini romanda buluyorsunuz. Roman o kadar sürükleyici ve olaylar o kadar ilginç ki, yazarının da kullandığı üslup esere daha da bir akıcılık kazandırmış.

 

Kitap bugün saat 15.00 18.00 saatleri arasında Carrefoursa’da Özsar restaurantta okurlarına tanıtılacaktır. Tüm kitapseverlerin ve dostlarımızın bu tanıtımı kaçırmamalarını öneririm. Kitabı okuduklarında da bana hak vereceklerinden hiç kuşkum yok.

 

Bu vesileyle sevgili dostum Kamil Çöpür’ü bir kez daha kutluyorum. Bu eser şunu net olarak göstermiştir ki, bundan sonraki eserlerinde arkası gelecektir. Belki de Türkiye bu alanda şimdiye kadar gizli kalmış bir değerini de ortaya çıkarmış olacaktır.

Yolun açık, düşüncelerin zengin, kalemin engin olsun dostum…

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Fikret Gökmen - Mesaj Gönder

#

göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.



Anket Başiskele belediye seçimlerinde hangi adaya oy verirsiniz?
Tüm anketler