Eskrim’de Satellite Turnuvası Kocaeli’de…

Aslında asırlar öncesi başladı kılıçların sanatı. Vatanı korumak, savaşmak, düello yapmak ve başka amaçlar için kullanılsa da günümüzde kılıç, eskrim sporu olarak yer aldı ve sportif koşullar içerisinde yerini korumaya devam ediyor.

Kocaeli’ye geldiğimde önce BESYO şenliklerinde buradaki eskrim sporcularının gösterisini izledim. Sonra işe daha ciddi bakıp yeteneklileri seçme için yapılan çalışmaları izledim. Biraz daha ileriye gidince geçmişi 40 yıl öncesine dayanan dostum, kıymetli kardeşim Turgay Şahbenderoğlu’nun kızının eskrim yaptığını öğrendim. Kıymetli eşi Sevgi hocamın, kızının peşinde yıllarca neredeyse her turnuvaya gidişine tanık oldum.

Bu arada, eskrimin Kocaeli’deki 40 yıllık emektarı Nedim Aktürk ile tanıştım. Sanıyorum bir spora, o sporun federasyon temsilcisi olarak bu kadar çok süre hizmet veren başka birisi yoktur. Eskrim İl Temsilcisi olarak her koşulda çalışan bir kardeşim.

Sonra, eski sporcu ve şimdiki Kocaeli Eskrim Spor Kulübü Başkanı Ahmet Erim ile tanışmamıza sıra geldi. Oğulları eskrim sporcusu idi. Sonraki konuşma ve değerlendirmelerimizde eskrim sporunu BESYO programları içine adapte ettim. Bugün sanıyorum ders planları içerisinde eskrim bulunan tek Spor Yüksekokulu Kocaeli Üniversitesi’ne ait olmalıdır. Başka yerlerde varsa onları sevinçle kucaklıyorum. 

Ömer Kılıç’ı yazmadan edemem. Bir koltukta yüzlerce karpuz taşıyabilen, neredeyse eskrimin her şeyi olan bu kardeşimiz bu spor için 24 saatinin tamamını buna ayırıyor dersem yalan olmaz.

Bitmedi. Aslıhan Kayabaş benim başımın tatlı belası. Şimdi hocalık değil, onun bir hayranı olarak yazıyorum. Müthiş yetenekli. Bir ara işi gücü bırakıp İtalya’nın Vercelli kentine gittik. Fransa’dan Lyon, Almanya’dan Heidelberg, İtalya’dan Vercelli, İsviçre’den Bern, İngiltere’den Birmingham ve Türkiye’den Kocaeli Üniversitesi bu müsabakaların katılımcıları idi. Bu turnuva, Avrupa’da belki de ilk Üniversitelerarası Eskrim karşılaşması olarak tarihte yer almış olabilir. Çok iddialı değilim, bilgisi olan varsa bana yazabilir.

Ön ismi ile birlikte yazayım, Selçuk Mete Yazıcı beni eskrimle tanıştıran hocamdır. Çeşitli sohbetler esnasında geçen konuşmalarda Walter Madel’i tanıdığımı söylemem bu camianın insanlarını şaşırtırdı. Seminer vermek üzere İzmir’e geldiğinde onunla tanışmış ve anlatımlarını o zamanki eskrim antrenörlerine aktarmıştım. Mete hocanın “Akalınlı-Uçal” turnuva hazırlıklarını bugün gibi hatırlıyorum. O günkü iletişim ve teknolojik zorluklara karşın yıllarca bu işi götürdüğünü biliyorum.

Eskrim, teknik açıdan çok farklı özellikleri barındıran bir spor. Detaylarını bilmem ama birçok spor bilimci, bu spor ve sporcular için araştırma yapmaya devam ediyor. Yüksek teknolojik cihazlar kullanılıyor. Kocaeli Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Türkiye Eskrim Federasyonu ile birlikte “Eskrim ve Bilim Sempozyumu” düzenliyor. En önemli paydaşları Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ve Kocaeli Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü… Bu bilimsel toplantıda TEF Başkanı Müminhan Bilgin bizleri yalnız bırakmıyor. İl Müdürümüz Muzaffer Çİntimar tüm oturumlarda yer alıyor.

Türk Eskrimi, gelişimi için çabalamaya devam ediyor. Federasyonumuz geçtiğimiz hafta sonunda mali genel kurulunu tamamladı. Şimdi çabalar Satellite Turnuvası için… Bu turnuva FIE* tarafından takvime konuldu ve yer olarak Kocaeli seçildi. Geçen Mart ayında yapılan görüşmeler pozitif sonuçlandı ki, bu faaliyet kentimize geldi. FIE’nin Asbaşkanı Ana Pascu’ya teşekkür borçluyuz. Onun gayreti ve istemi bu büyük buluşmayı sağladı.

Merak etmeyin, tabi ki TEF’in yapısı, çalışmaları, bu faaliyeti buraya getirmiştir. Bize düşen görev, tribünlerdeki yerimizi almak, sporcuları alkışlamaktır. Mücadeleler Şehit Polis Recep Topaloğlu Spor Salonunda gerçekleşecek. Bu şehidimiz benim öğrencilerimden biri idi. Ruhu şad olsun.

Kocaeli Üniversitesi bünyesinde “Çocuk Üniversitesi Eskrim Yaz Kampı”nı bir başka yazımda anlatayım. Türkiye’nin her tarafından ve bunun dışında Bulgaristan, Romanya, Polonya gibi ülkelerden gelen şampiyon eskrimcilerle birlikte düzenlenen bu faaliyet her yılın Ağustos ayı içinde yapılmaya devam ediyor. Meraklısı mutlaka Ahmet Erim hocayı bulmalıdır.

Geçelim bunları ve 13-14 Aralık 2014 tarihlerindeki bu turnuvayı not defterlerimize kaydedelim. Orada buluşalım. Epe ve Flöre’nin iyilerini birlikte izleyelim.

*: Federation Internationale D’Escrim

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Yavuz Taşkıran - Mesaj Gönder

#

göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.

03

nedim aktürk - Yavuz Hocam

bu yazınız baktığımda diğer yazılarınıza göre 1036 okunma 23 paylaşımla rekor elde etmiş durumda. Bu beni çok memnun etti. keşke okuyucu istatiği de çıkartabilsek.

elinize sağlık , teşekkürler.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 11 Aralık 17:45
02

Mehmet Özmen - Türk Eskrimine çok büyük katkısı olacağna inanıyorum.Tebik eder başarılarınızın devamını dilerim.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 11 Aralık 17:45
01

nedim aktürk - Teşekkürler Yavuz Hocam.

Her şey el birliği ile oluyor.Kocaeli ve Türkiye eskrimine katacağınız daha çok şeyler var.Yanımızda olmanız bizim için şanş ve mutluluk vermektedir. Saygılar sunuyorum...

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 11 Aralık 17:45


Anket Başiskele belediye seçimlerinde hangi adaya oy verirsiniz?
Tüm anketler