• BIST 106.919
  • Altın 140,862
  • Dolar 3,5378
  • Euro 4,0661
  • Kocaeli : 25 °C
  • İstanbul : 29 °C
  • Sakarya : 25 °C

Eti fazla kaçırdıysanız yanında bunları için!

Eti fazla kaçırdıysanız yanında bunları için!
Etin baş tacı olduğu bayram sofrasının nasıl olması gerektiğini Hisar Intercontinental Hospital Beslenme ve Diyet Uzmanı Diyetisyen Elif Karacanoğlu’ndan öğrendik.

Et Tüketirken Diğer İhtiyaçlarınızı Göz Ardı Etmeyin!

Et, demir, B 12, folik asit ve birçok vitamin-mineral yönünden zengin olsa da metabolizmamızı çalıştıran posa ve C vitamininden oldukça fakirdir. Et tüketimi arttıkça kişinin vücudundaki toksin oranı da artar; bu da C vitamini gibi bir antioksidana ihtiyacı açığa çıkarır. Öğününüzü planlarken bunu göz önüne almanız gerekir. Bunun için;

Etinizi olabildiğince posa ve C vitamininden zengin olan çeşitli sebzeler ile pişirin veya tüketin.
Etli yemeklerde portakal veya domates suyu için.
Posa ve su içeriği yönünden zengin salataları sofranızdan eksik etmeyin. Böylece sindirimi zor olan etlerin, gaz, şişkinlik, kabızlık gibi rahatsızlıklar yaşatmasına engel olabilirsiniz.
Demirin emilimini artırdığı bilinen C vitamininden zengin sebze ve meyvelerin tüketin. Kansızlık probleminiz varsa faydalı olur.

 

İkramlara Hayır Demek Zorunda Değilsiniz. Ama…

Abartıya kaçmadan küçük porsiyonlarda yiyin.
İkram edileni seçme şansınız varsa hamurlu tatlılar yerine daha hafif olan sütlü tatlıları tercih edin.
Hamur tatlı yediyseniz kan şekeri kontrolü için tatlı tüketiminin ardından süt veya ayran için.
Kahve ve çay yerine bitki veya meyve çaylarını tercih edin. Bayramda artış gösteren kahve ve çay tüketimi aşırı miktarlara ulaştığında uykusuzluk, mide problemleri ve kalp ritim bozukluklarına neden olabilir.
Sağlıklı beslenmeyi yaşam tarzı haline getirin. Böylece diyet yapmak ve bayramlarda diyetinizi bozmak zorunda kalmazsınız. Her ortamda var olan seçeneklerden kendi mönünüzü belirleyebilirsiniz.
Şeker hastası iseniz ara öğünleri atlamayın ve çok uzun süre aç kalmayın. Bunun için gideceğiniz yere ara öğününüzü de beraberinizde götürebilirsiniz.

 

Bayrama özel mönü

Kahvaltı

Açık çay
Beyaz peynir, dil veya kaşar peynir
Bol maydanoz, dereotu, nane, taze biber
Zeytin
1 dilim börek
2 dilim tam buğday unundan ekmek

Ara

4 kayısı veya 1 incir ve 5 badem

 

Öğle

Bol salata (zeytinyağı ve nar ekşili sos ile)
Zeytinyağlı sebze yemeği
1 kase yoğurt
Fırın makarna/ börek veya ekmek

 

Ara

1 fincan sütlü kahve ve kuru meyve veya sütlü tatlı ve ya meyve tatlısı

 

Akşam

Bol salata           
Izgara et veya köfte
1 ayran veya cacık
Bulgur pilavı (sebzeli)

 

Gece

Taze mevsim meyveleri

Okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan gazetemiz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Kocaeli Gazetesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0 262) 323 39 17-18-19 | Faks : (0 262) 322 75 55 | Haber Yazılımı: CM Bilişim