Evet mi? Hayır mı?

Nisan ayında yapılacak ANAYASA REFERANDUMU çok önemli ve gündemin birinci maddesi .

Çünkü Anayasalar birer toplumsal sözleşmelerdir, toplumdaki barışın, kardeşliğin, huzurun teminatıdır. Bu nedenle  % 50’ ler % 60’ larla kabulü yetmez.Toplumun büyük bir kesiminin kabulu  gerekir.Anayasa başka yasalara benzemez. Anayasalar ayrıca partiler üstüdür. Memleket meselesi olarak algılanarak, partiler üstü düşünülerek, toplumsal mutabakatın aranması gerekir.

**

Ülkemizde, kuruluştan bu yana var olan Devlet sistemi bu Anayasa teklifi ile kökünden değiştirilmek isteniyor.

Adeta  toplum kamplaştırılmak pahasına sonuç almak isteniyor.

 Biz hukukçulara eğitim verilirken ; “bir kanun, sözleşme yaparken 10 maddenin 9’unu çok doğru yazdın, ama birinde hata yaptın.

Bu doğru 9 maddeyi hatalı bir tanesi ortadan kaldırır, sınıfta kalırsın ”derler..

İşte kanunlar, özellikle Anayasalar  bu felsefe ile yapılır.

Bu iş üniversite sınavındaki 4 yanlış bir doğruyu götürüre benzemez.

Şimdi sizlere  değişiklik teklifindeki önemli kısımları madde madde ve en sade hali ile sunuyorum.

Tamamına evet diyorsanız sorun yok, ama birine hayır diyorsanız, bence tamamına da hayır demelisiniz.

**

  1. Cumhurbaşkanının taraflı olmasını, bir partinin genel başkanı olmasını doğru buluyor musunuz? (Madde 101)
  2. Cumhurbaşkanının eşini, oğlunu, damadını yada seçilmemiş her hangi bir kişiyi sayı sınırlaması olmaksızın yardımcı ve bakan olarak atayabilmesini doğru buluyor musunuz ? (Madde 106)
  3. Cumhurbaşkanlığı makamının hastalık, yurtdışına çıkış yada ölüm gibi nedenlerle boşalması durumunda halkın seçmediği bir cumhurbaşkanı yardımcısının ülkenin başına geçerek tüm yetkileri kullanabilmesini doğru buluyor musunuz ?( Madde 106)
  4. Cumhurbaşkanı'nın kendisini yargılama yetkisine sahip tek mahkeme olan Anayasa Mahkemesi'nin 15 üyesinde 12’ sini bizzat atamasını, 3 üyeyi de genel başkanı olduğu parti aracılığı ile Meclis'te seçtirmesini, yani kendisini yargılayabilecek hakimleri kendisinin belirlemesini doğru buluyor musunuz ?
  5. Aynı zaman da bir parti lideri olan Cumhurbaşkanının,  hakim ve savcıları atayan, görevden alan ve görev yerini değiştiren HSYK'nın ;13 üyesinden  6'sını doğrudan kendisinin atamasını, 7' sini ise partisinin çoğunluğu elinde bulundurduğu  TBMM'ye seçtirmesini, ülkeyi yönetenlerin yargılanacağı hakimleri kendilerinin tayin etmelerini doğru buluyor musunuz? ( Madde 159)
  6. Cumhurbaşkanının hem partisinin il başkanını, hem valiyi, hem de mahkeme heyetini atamasını doğru buluyor musunuz? ( Madde 101, 104, 159,)
  7. Bir partinin üyesi / tarafı olan Cumhurbaşkanının atadığı hakim ve savcıların, yani adaletin bağımsız ve tarafsız olacağını düşünüyor musunuz ? ( Madde 159)
  8. Yüzde 51 ile  seçilmiş  Cumhurbaşkanının  % 100 oyla seçilmiş gazi meclisi  sebep göstermeden tek başına feshedebilmesini doğru buluyor musunuz ? (Madde 156)
  9. Cumhurbaşkanının tek başına olağanüstü hal (OHAL) ilan edebilmesini, OHAL süresince ülkeyi tek başına kararnamelerle yönetmesini, Cumhurbaşkanı istemedikçe meclisin toplanmamasını doğru buluyor musunuz?
  10.  

     Bu iş evet-hayır oyununa benzemiyor.

Bu vatandaşlığın gereğini yapma ve memleketin geleceği meselesi, dikkatli okuyup doğru karar vermek gerekir.

Bakalım bu demokrasi sınavından başarı ile çıkabilecek miyiz ?

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Fahri Örengül - Mesaj Gönder

#

göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.

03

NİHAT - ATATÜRK BİLE EVET DİYORSA NEDEN YENİ ANAYASA MECLİSTE KABUL GÖRMEDİ DEMEKKİ HAYIR DİYOR İNSANLARI TERÖRİST YAPMAYIN

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 27 Mart 17:15
01

KARTEPELİ - çocuklarımın geleceği için torunlarımın geleceği için ülkemin geleceği için tek adamla yönetilmeye hayır diyorum

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 27 Mart 17:15


Anket Başiskele belediye seçimlerinde hangi adaya oy verirsiniz?
Tüm anketler