Eylem pazarlığını hekimler kazandı

Haberin foto galerisi için tıklayınız Kocaeli Tabipler Odası, her yıl olduğu gibi bu yıl da Yürüyüş Yolu üzerinde Beyaz Yürüyüş gerçekleştirmek i...

Haberin foto galerisi için tıklayınız

Kocaeli Tabipler Odası, her yıl olduğu gibi bu yıl da Yürüyüş Yolu üzerinde Beyaz Yürüyüş gerçekleştirmek için günler öncesinden hazırlıklar yapmış ve gerekli izni valilikten almıştı. Ancak izin alındıktan sonra Pazar akşamı Ankara Kızılay Meydanı’nda gerçekleştirilen kanlı terör saldırısı sebebiyle, Beyaz Yürüyüş ‘Teröre Karşı Beyaz Yürüyüş’e döndü ve teröre karşı hazırlanan pankartlar taşınmak istendi. Tabipler Odası tarafından bu noktada ilimizdeki sivil toplum kuruluşları, siyasi partiler, siyasi oluşumlar ve sendikalar da davet edildi. Teröre Karşı Beyaz Yürüyüş’e dönüşen yürüyüşte güvenlik güçleri topluluğun yürümesin izin vermedi. Yürüyüş için Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kocaeli İl Başkanı Cengiz Sarıbay, Avrupa Birliği eski Bakanı ve Kocaeli Tabipler Odası güvenlik güçleri ile yürüyüş için uzun konuşmalar gerçekleştirdi. Anlaşmazlık nedeniyle iki kez durdurulan yürüyüşte hekimler güvenlik güçlerini ikna ederek eylemlerini gerçekleştirdiği ve Sabrı Yalım Parkı’na siyah çelenk bıraktı.

 

KATILIM GENİŞ OLDU

Kocaeli Tabipler Odası’nın yürüyüşüne oda üyelerinin yanı sıra; CHP İl Başkanı Cengiz Sarıbay, CHP İl Sekreteri Hüseyin Acurman, İl Yöneticisi Sabriye Şahin, Avrupa Birliği eski Bakanı Ali Haydar Konca, CHP İl Kadın Kolları Başkanı Sevim Korkmaz Pekyörür, CHP İzmit İlçe Başkanı Mehmet Ümit Küçükkaya, Sağlık Emekçileri Sendikası, Dersimliler Derneği Başkanı Ruhi Çelik, Türk Sağlık-Sen Sendikası Başkanı Ömer Çeker ve Halkevleri Kocaeli Temsilcisi Yaşar Seymen ile halkevleri üyeleri katılım gösterdi.

 

YÜRÜYÜŞ İÇİN PAZARLIK YAPILDI

Kocaeli Tabipler Odası, ‘Beyaz Yürüyüş’ü Merkez Bankası önünden başlayarak Sabri Yalım Parkı’nda basın açıklaması yapmak için güvenlik güçlerinden izin almıştı. Ankara Kızılay Meydanı’nda meydana gelen kanlı terör saldırısı sebebiyle yürüyüş ‘Teröre Karşı Beyaz Yürüyüş’e dönüştürüldü ve teröre karşı pankartlar, dövizler hazırlandı. Pankartları gören güvenlik güçleri, yürüyüşün mahiyetinin değiştirdiği gerekçesiyle izinsiz olduğunu söyledi ve Kocaeli Tabipler Odası’na izin vermedi. CHP Kocaeli İl Başkanı Cengiz Sarıbay, yürüyüşe izin vermeleri için emniyet amiri ile pazarlık yaptı. Sonrasında güvenlik güçleri eylemcilerin Yürüyüş Yolu’na geçmelerine izin verildi. Burada basın açıklaması yapmak isteyen oda üyelerine polis ilk etapta karşı çıktı, eylemciler protesto için 5 dakikalık oturma eylemi yaptı. Eylem sonrasında yapılan uzun konuşmalar sonucunda açıklama yapmalarına izin verildi.

 

“İYİ DEĞİLİZ, OLAMIYORUZ”

Kocaeli Tabipler Odası adına basın açıklamasını odanın Genel Sekreteri Burhan Çağlar Usta okudu. Usta, “14 Mart’a katliamla girdik. Ankara’da yapılan terör saldırısında açıklamalara göre şimdiye kadar 37 canımızı kaybettik. 19’u ağır, 125 yurttaşımız da yaralı. Saldırının faillerini lanetliyoruz. Yastayız, isyandayız yeter! Aylardır savcı, asker, bebek, çocuk, nine yüzlerce insanımız öldü, ölmeye de devam etmekte. İyi değiliz, iyi olamıyoruz, iyiye gitmiyoruz. Atılan her bomba, sıkılan her kurşun, bedenlerle birlikte yüreklerimizi, toplumsal barışı ve geleceğimizi parçalıyor. Ülkemiz günden güne bir kör karanlığa itiliyor. Ülkemizin çocuklarımızın geleceğinden endişeliyiz. Şiddet, cinayet, katliam aklın ve vicdanın bittiği yerdir. Biz aklımızla, vicdanımızla, soğukkanlılıkla, dayanışmamızla bu kötü gidişe dur diyeceğiz” dedi.

 

“ÜLKEMİZ YANGIN YERİ”

Güvenlik güçlerinin etten duvar ördüğü yürüyüşte açıklamanın ardından güvenlik güçleri topluluğun dağılmasını istedi. Topluluk da hazırladıkları siyah çelengi Sabri Yalım Parkı’nda bulunan İnsan Hakları Anıtı’na bırakacaklarını söyleyerek ısrarcı oldu. Bunun üzerine yeniden telefonla görüşmeler gerçekleştiren güvenlik güçleri, sorunsuz bir şekilde yürümek koşuluyla yürüyüşe izin verdi. Yoğun güvenlik önlemleri altında gerçekleştirilen Teröre Karşı Beyaz Yürüyüş, Sabri Yalım Parkı’nda son buldu.

 

SİYAH ÇELENK BIRAKILDI

Parkta İnsan Hakları Heykeli’ne siyah çelenk bırakıldı. Burada kısa bir konuşma gerçekleştiren Kocaeli Tabip Odası Genel Sekreteri Burhan Çağlar Usta, “Bu yıl 14 Mart'a maalesef acı kan gözyaşı içinde giriyoruz. Ülkemiz bir yangın yeri. Barış ve huzura ihtiyacımız var. Bir 14 Mart'ı daha sağlıksız bir Türkiye'de karşılıyoruz. Biliyorsunuz uzun yıllardır bizler 14 Mart'ı bayram olarak göremiyoruz. Sağlık alanındaki sorunlar, hastalara müşteri gözüyle bakılması, sağlıkçıların uğradığı baskı ve şiddet ortamı, insanlık dışı çalışma şartları,  sömürü düzeni buna engel oluyor” ifadelerini kullandı. Usta’nın konuşmasının ardından çelengin altına Ankara’daki terör saldırısında hayatını kaybedenlerin anısına kırmızı karanfil bırakıldı. Topluluk sorunsuz dağıldı. Hilal GÜDÜCÜ

#

15 Mar 2016 - 10:15 Kocaeli- Gündem

Son bir ayda kocaeligazetesi.com.tr sitesinde 3.390.610 gösterim gerçekleşti.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.