Festival yasağına tepki!

Kocaeli Dersimliler Derneği, bu yıl 17.si düzenlenecek olan Munzur Kültür ve Doğa Festivalinin Tunceli Valiliği tarafından yasaklanmasına tepki göster...

Kocaeli Dersimliler Derneği, bu yıl 17.si düzenlenecek olan Munzur Kültür ve Doğa Festivalinin Tunceli Valiliği tarafından yasaklanmasına tepki göstermek amacıyla basın açıklaması düzenledi. Belediye İş Hanında bulunan dernek binasında düzenlenen açıklamaya KESK’e bağlı sendika başkanları ve demokratik kitle üyeleri ile dernek üyeleri katıldı. Dernek adına açıklama yapan Başkan Ruhi Çelik, “OHAL ve Barajlara hayır Teması ile Dersim ve Dersim dışında örgütlü bulunan tüm demokratik kurum ve kuruluşlar tarafından planlanan ve programı kamuoyuna sunulan Munzur Kültür ve Doğa festivalimizin 17.sini gerçekleştirme arifesindeyken festivalimiz Tunceli valiliği tarafından yasaklanmıştır. Bu vesileyle de bir kayyum geleneği kendine tekrarlamıştır” dedi.

 

Güvenlik gerekçesiyle yasaklandı

Çelik, “Tunceli Valiliğinin 17. Munzur Kültür ve Doğa festivalini yasaklamaya karar verdiği gün olan 15 Temmuz, devletin, ülke çapında vatandaşları sokaklara, meydanlara ve köprü geçişlerine çağırdığı günle aynı gündür. Bu çelişki aklı ve ahlakı olan herkesin aklında kalmalıdır. Festivalimizin yasaklanmasıyla aynı gün devlet, ülkenin her tarafında vatandaşı sokaklara çağırmış, iletişimden haberleşmeye, yiyecekten içeceğe kadar her şeyi hepimizin verdiği vergilerden oluşan bütçeden karşılamıştır. Kendisinin düzenlediği açık alan etkinliklerin de bu kitlelerin güvenliğini alabilen devlet, dersim halkının 16 yıldır tekrarlanan ve tek bir insanın burnunun kanamadığı, barışçıl ve her tür mali giderini gönüllülük esasına dayanarak demokratik kurumları üzerinden karşıladığı şenliği güvenlik gerekçesiyle yasaklamıştır. Ama dersim halkı 15 yıldır önüne gelenin "aldattığı" bir iktidarın kendisini aldatan olmasını kabul edemeyecek düzeyde farkındalık içindedir” dedi.

 

İnsan, haklarıyla insandır

Çelik, “Devlet ve Hükümet dün olduğu gibi bugün de bu yasak kararıyla dersim halkına ”ayıp" ediyor, ”günah" işliyor. ve devletin marifetiyle ülkenin ve dünyanın dört bir yanına dağılmış Dersimli'nin çevresine, kültürüne ve bir araya gelme isteğine kıyım geleneğiyle yaklaşmış bulunuyor. Kültür ve Doğa Festivalimizin yasaklanması OHAL e dayandırılarak "yasallığa” bulandırılsa da, Anayasanın 15. maddesi ile Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin 15. maddesi hükümlerine göre OHAL'de dahi temel hak ve özgürlüklere yönelik kısıtlamaların orantılı ve ölçülü olması gerekmektedir. Bu yasağın OHAL’in ilan gerekçesiyle çelişkisini, yasa dışılığını dersim halkının dikkatinden kaçırmayı başaramamıştır. Mülki amirlik yetkisi, hiç kimseye yönettiği halkın insani taleplerini görmeme hakkını vermez. İnsan, haklarıyla insandır” dedi.

 

Yasağı kınıyoruz

Çelik, “Tunceli valiliği, festivali organize eden kurum ve kuruluşları muhatap almayıp yok sayarak Dersimli'nin bu en temel haklarını yasaklayarak dersim halkının seyahat hakkını, inançlarının gereğini yerine getirirken yaşadığı sevinci engellemiştir. Böylece, dersim halkının ülke ve dünyaca bilinen dervişane sabrına, alçakgönüllülüğüne ve saygısına saygısızlıkla cevap vermeyi yeğlemiştir. Dersim halkı 40 yıldır sıkıyönetim ve OHAL cenderesinde nefessiz bırakılmaya yeter derken bunu bile insan olan ve insanı anlayan herkesin anlayacağı sanat tadında bir dil ve üslup olan festivalle yapıyorsa, bundan duyulan korkunun sebebini anlatması gereken de yasak koyanlardır. Köyleri yakılmış, yerinden yurdundan edilmiş yasak, sürgün ve tehditle Dersim dışında yaşamaya zorlanmış on binlerce kardeşi ve doğaseveriyle buluşmayı festivallerle ve şenliklerle yapan bu halka destek vermeyen bir devletin, yurt ziyaretine getirmiş olduğu bu yasağı kabul etmiyor, kınıyoruz ve geri alınmasını bekliyoruz” dedi.

 

Zulmü reddediyoruz

Çelik, “Geleneksel ve uluslar arası bir kimlik kazanmış festivalimizin on altı yıllık tecrübe ve pratiği karşısına yasağın ”y" sini alamayacak ölçüde insani, barışçıl İlimize ve Ülkemize katkı sunan bir etkinliktir. Bu festival gerekçesiyle her yıl Türkiye'nin ve Avrupa'nın kısacası izinlerini bile bu tarihlere ayarlayarak Dünyanın her yerinden Dersime akarak yaşamı renklendiren ve burada yaşayanlara nefes aldıran on binlerce dersimli, kimisi acısına kimisi anısına, kimisi ölüsüne kimisi dirisine gelirken, bu toplaşmayla ilimizin ekonomik, sosyal, siyasal ve kültürel değerlerine de önemli katkı sağlamaktadır. Ölüsünün mezarına su dökmek, kutsal bildiği mekanlarda birer mum yakmak; anne babanın evladına, evladın anne baba ve yakınlarına duyduğu özlem ve hasreti gidermek için yılda bir kez yapılan Kültür ve Doğa festivalini sabırsızlıkla beklemek. İşte festivalin dersimli’nin yaşamındaki anlamı budur ve bu buluşmaya getirilen yasak tamı tamına zülümdür. Zulmü reddediyoruz” dedi.

 

Doğamız ve kültürümüz için Dersim’e

Çelik, “Biz en başta ülkemizin metropollerinde yaşayan Dersimli ve Dersim dostları olarak bu yasağı kabul etmiyoruz. OHAL bahane edilerek yasaklansa da, 17. Munzur Kültür ve Doğa Festivali yapılacakmış gibi 27/30 Temmuz tarihleri arasında Dersim de olacağız, Kutsal mekanlerımızı ziyaret edip mumlarımızı yakacağız, Munzurun kıyısında şiir okuyup türkü dinleyeceğiz, atalarımızın mezarlarını ziyaret edip dua edip anacağız, Doğamızı insansız, insanımızı doğasız bırakmayacağız. Dersimde büyük kucaklaşmayı sağlamak için Dersimlileri bir seferberlik fikri ile festivali sahiplenmeye çağırıyoruz.  Festival Halkın Kalacak, Munzur Özgür Akacak Aynı Gökyüzü altında Özgürlük ve Adalet için buluşuyoruz. Haydi Doğamız ve Kültürümüz için Dersime” şeklinde konuştu. Nuri AKÇAHARMAN

#

21 Tem 2017 - 14:01 Kocaeli- Gündem

Son bir ayda kocaeligazetesi.com.tr sitesinde 3.521.331 gösterim gerçekleşti.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.