• BIST 108.489
  • Altın 152,547
  • Dolar 3,6704
  • Euro 4,3242
  • Kocaeli : 13 °C
  • İstanbul : 17 °C
  • Sakarya : 13 °C

Fıstık çamının yetiştirilmesi ve budanması

İbrahim Tınaztepe

Saygıdeğer Okuyucularım;
Bu yazımda sizlerle fıstık çamı yetiştirilmesi ve budanmasıyla ilgili bilgileri paylaşacağım. 
Fıstık çamları park ve bahçelere, ayrıca evlerimizin bahçelerine diktiğimiz; genelde top şeklinde büyüyen çam çeşitlerindendir. Ayrıca vermiş olduğu kozalaklardan çıkan çam fıstıkları da ağacımızın değerini arttırmaktadır. Bilhassa dolmalarda, zerdelerde, pasta ve böreklerde, pilavda ve buna benzer değişik birçok alanda kullanılmaktadır. Ayrıca insan sağlığına da birçok faydaları bulunmaktadır. Böyle güzel ve faydalı bir çamın yetiştirilmesinin ve budanmasının nasıl yapılması gerektiğini siz saygıdeğer okuyucularım ile paylaşacağım. Öncelikli olarak aşağıda fıstık çamına ait fotoğrafı sizinle paylaşmak istiyorum.
Fıstık çamlarında yetişen kozalakların kabukları, olgunlaştıkları zaman kendinden açılarak içindeki fıstıkların toplama zamanı geldiğini haber vermektedir. Bir fıstık çamı yetiştirmek istediğimiz zaman, bu fıstıklardan toplayarak ufak fincan saksılara veya ufak poşetlere dikeriz. Bu ufak kapta, bir sene kaldıktan sonra toprağını dağıtmadan istediğimiz yere dikerek, burada büyümesine özen gösteririz. Fıstık çamlarını ufak bahçelere dikersek; ileride dalları geniş bir alana yayılacağı için altında meydana gelecek koyu gölgeden dolayı çimlerin ve çiçeklerin bazıları, zarar görebileceğinden bu durumu da göz önünde bulundurmalıyız. 
Fıstık çamı, ileriki yıllarda büyüdükçe alt dalları zayıflamakta ve zamanla kurumaktadır. Bu durum, üst dalların daha hızlı gelişip alt dalların gerektiği kadar gıda alamamasından dolayı meydana gelen doğal bir durumdur. Bu dalları zamanla keserek, temizleriz. Ağaçta sadece sağlıklı olan dalları bırakırız. Bu şekilde ağacımız büyüdükçe alttaki zayıf ve kuruyan dalları alarak, ağacın hayatını idame ettirmesini sağlarız. Bir de ağacın iç kısmında sık olan, birbiri üstüne binmiş, çok zayıf ve kurumuş olan dallar varsa, bu dalları da temizleyerek ağacımızın her tarafının rahat bir şekilde hava almasını ve güneş görmesini sağlarız. Ayrıca fıstık çamı büyüdükçe, dalların üstünde bulunan eski ibrelerini dökerek, taze dallar ve ibreler çıkmaktadır. Dökülen eski ibrelerin bir kısmı yere düşmekte, bir kısmı da ağaç üzerinde kalmaktadır. Ağaç üzerinde kalan bu ibreleri temizlemezsek; zamanla hem ağaç dalları havasız kalarak bozulma yapmakta, hem de burada böcekler yuva yaparak çeşitli hastalıkların meydana gelmesine sebep olmaktadır. Bundan dolayı fıstık çamlarını her sene temizlememiz, ağacımızın sağlıklı bir şekilde gelişmesi için faydalı olacaktır. Ayrıca aynı uygulamayı; ibreleri fıstık çamına benzeyen sahil çamı, sarı çam, kara çam gibi çam çeşitlerinde de yapmamız gereken en faydalı işlerin başında gelmektedir.
En güzel çamların sizlerin olması dileğiyle, saygılarımı sunarım.

 

Bu yazı toplam 1586 defa okunmuştur.
Okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan gazetemiz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Kocaeli Gazetesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0 262) 323 39 17-18-19 | Faks : (0 262) 322 75 55 | Haber Yazılımı: CM Bilişim