Gebelikte parmaklarda ağrı ve uyuşmaya dikkat!

Gebelik esnasında ellerinizde karıncalanma, uyuşma ve ağrı varsa bunun sebebi “carpal tünel sendromu” olabilir. KTS gebelikte oldukça sıktır. El bileğ...

Gebelik esnasında ellerinizde karıncalanma, uyuşma ve ağrı varsa bunun sebebi “carpal tünel sendromu” olabilir. KTS gebelikte oldukça sıktır. El bileğindeki dokularda sıvı birikimi sonucu meydana gelir. Bu birikim (yani ödem), median sinirde sıkışmaya neden olur. Bu sinirin sıkışması da elde ve parmaklarda uyuşma ve karıncalanmaya neden olur.

 

AĞRIYLA UYANMANIZA NEDEN OLUR

KTS genellikle 2. veya 3. Trimesterde meydana gelir. Eğer bu sıkışmayla ilk gebeliğinizde karşılaştıysanız muhtemelen daha sonraki gebeliklerinizde de başınıza gelecektir. Bazen KTS doğumdan sonra da devam edebilir. KTS eğer kullandığınız elinizde ve tüm elinizi etkilediyse sabahları ağrıyla uyanmanıza neden olur.

 

DOĞUM SONRASI BİTECEK

Aile hikayesi olanlarda veya daha önce omuz ya da boyunla ilgili sorun yaşayanlarda görülme sıklığı daha fazladır. Yine gebelikte alınan fazla kilolar olası nedenlerden bir tanesidir. Çoğul gebeliklerde de daha sık görülür. Oldukça rahatsız edici bir durum olmasına rağmen ciddi bir durum değildir. Sıklıkla doğum sonrası 3. ay civarında hormonlar ve sıvı dengesi normale döndüğünde yakınmalar da bitecektir.

 

AĞRI  VE UYUŞMAYI  NASIL ÖNLEYEBİLİRİZ ?

Öncelikle doğru beslenme (tuz, şeker ve yağ tüketiminde dikkatli olmak) ve dengeli kilo almak.

B6 vitamininden zengin beslenme (Ayçiçek ve susam yağı, brokoli,sarımsak,fındık,avakado,somon)

Göğüs kafesine yük binmesini engelleyen uygun sütyen kullanmak

 

KTS’DAKİ AĞRIYI NASIL AZALTABİLİRİZ?

Gece takılacak ateller, el bileğinin uyku esnasında kıvrılmasını ve sinir sıkışmasını önleyecektir. Ağrılı bilek bölgesine buz uygulanması da ağrıyı azaltır. El bileğine yeşil veya beyaz lahana yaprakları koymak da eldeki ödemi azaltacaktır. Fakat yapraklar temizlenmeli ancak yıkanmamalıdır. Ayrıca yapraklar dolapta soğutulabilir ama dondurucuya konmamalıdır. Ağrı azalana kadar yapraklar yenilenmelidir.

 

EGZERSİZ

Diğer elle masaj yapmak, nazikçe germe egzersizi yapılması da faydalıdır. Uyurken elinizi hafif yukarda tutmanıza yardımcı olacak bir askı da faydalı olabilir. Bilinçli yapılan masaj da ağrı azalmasına katkıda bulunur.

#

16 Ağu 2017 - 15:36 Kocaeli- Sağlık

Son bir ayda kocaeligazetesi.com.tr sitesinde 3.521.331 gösterim gerçekleşti.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.