• BIST 106.736
  • Altın 140,992
  • Dolar 3,5210
  • Euro 4,0955
  • Kocaeli : 20 °C
  • İstanbul : 25 °C
  • Sakarya : 20 °C

Gençler bilmez. Bir zamanlar TRT’de “mercimekli sohbetler” vardı…

M.Tanzer Ünal

Önce “şaka yollu” şunu belirteyim.
Eğer ülkemizde demokrasi varsa…
Demokrasilerde “mercimeği sevmek ve sevmemek özgürlüğü” de vardır.
Ben demokratik hakkımı hep, “mercimek yemeklerini sevmek” ten yana kullanmışımdır.
Genelde…
Çocuk yaşlarında, yatılı okullarda ve askerde çok yenilen yiyecekler…
İleri yaşlarda pek sevilmezler.
Hatta bazıları, “Ben mercimek yeme hakkımı yeteri kadar kullandım, biraz da başkaları yesin!” diye açıklar duygularını.
Dedim ya…
Mercimek, bende böyle bir duygu yaratmadı.
Hâlâ severek yerim.
Hatta bazen, “Yeteri kadar yemiyorum” hissine kapılırım.
Yeşili vardır, kırmızısı vardır, sarısı vardır…
Baklagillerdendir, doğal bir besindir.
Yeşilin çorbası da olur, yemeği de…
Kırmızının sadece çorbası olur.
Yeşilin çorbası genellikle “terbiyesiz” dir.
*******
“Mercimek” denince, akla ilk “çorba” gelir.
Aslında gıda uzmanları, mercimekten tam 540 çeşit yemek yapıldığını tespit etmişler.
Herhalde hepsinin ismini bu köşede yazmamı beklemiyorsunuz.
Bazılarını vereyim.
*Mercimek köftesi.
*Mercimekli bulgur pilavı.
*Mercimekli börek.
*Mercimekli baklava.
*Mercimekli ekmek.
*Mercimekli pasta.
*Mercimekli humus.
*Mercimekli yufkalı pilav.
*Mercimekli salata.
*Mercimekli tarhana çorbası.
*Mercimekli çiğ köfte.
*Mercimekli çıtır börek.
*Ispanaklı mercimekli tava böreği.
*Nohutlu mercimek çorbası.
*Patatesli mercimek çorbası.
*Yoğurtlu yeşil mercimek çorbası.
*Mercimekli misket köfte.
*Kıymalı mercimek.
Say sayabildiğin kadar…
540 olarak tespit etmişler ama…
Kim bilir, daha bilinmeyen kaç tane mercimekli yemek vardır?
Sanırım, yukarıdakiler içinde en çok pişirilen, mercimek çorbası, kıymalı mercimek, mercimek köftesi ve mercimekli bulgur pilavıdır.
Eğer denemediyseniz, şu “mercimekli bulgur pilavı” nı bir deneyin!
Tıpkı bulgur pilavı pişirir gibi, içine üçte bir oranında yeşil mercimek koyun!
Piştikten sonra demlenmeye bırakın, servis etmeden önce üzerine “eritilmiş kaymak yağı” gezdirin!
Dadına doyamazsınız…
*********
Mercimek, genelde “fakir yemeği” olarak anılır.
Bazen “asker yemeği”, bazen de “hapishane yemeği” olarak tanımlanır.
Hatta bazı kesimler, mercimek yiyenleri küçümser.
İşte bu nedenlerden dolayı, mercimek yemekleri sofralarımızda eskisi kadar görünmez oldu.
Hatırlarım…
Bir dönem mercimek tüketiminin artırılması için ne büyük gayret gösterilmişti.
Gençler bilmez, ama yaşları 50’nin üstünde olanlar mutlaka hatırlayacaktır.
1980’nin son aylarıydı.
O yıl mercimek üretiminde rekor kırılmıştı.
Ambarlar mercimek dolmuştu.
İhracat imkânı da yoktu.
Devlet, duruma el koydu.
Mercimeğin tüketimi, ne yapıp ne edip artırılmalıydı.
TRT’de her akşam “Mercimekli Sohbetler” programı başladı.
İsmini hatırlamıyorum, bir kadın profesör ekrana çıkıyor, tanınmış bir isimle sohbet ediyor, arkasından da “mercimeğin nimetleri” ni sıralamaya başlıyordu.
Programı bitirmeden önce de mutlaka iki, üç “mercimekli yemek” tarifi yapıyordu.
Mercimekli doğum günü pastası…
Mercimekli ekmek…
Mercimekli baklava…
Hatta bir defasında, akşamcılara “Rakının yanında kavrulmuş mercimek çerez olarak iyi gider” diye öneride bulunmuştu.
Ne yalan söyleyeyim, 540 mercimek yemeğinden bir kısmı o dönemde uydurulmuş olabilir.
*********
Mercimek, “es” geçilecek, “işe yaramaz” bir yiyecek mi?
Yemesek de olur mu?
Bana göre, olmaz!
Mutlaka yenmeli!
Şimdi yararlarını sıralayınca, bana hak vereceksiniz.
Yemediğiniz veya az yediğiniz için hayıflanacaksınız.
Bir defa lifli ve protein değeri çok yüksek bir besin…
Başta B vitamini ve demir olmak üzere, kalsiyum, magnezyum, sodyum, bakır, çinko ve fosfor mineralleri açısından çok zengin.
Bazılarınız için bu ifadeler bir şey ifade etmemiş olabilir.
Tane tane yazayım:
*Vücuda ve zihne güç verir.
*Bağışıklık sistemini güçlendirir.
*Enerji verir, yorgunluğu giderir.
*Kansızlığa faydalıdır.
*Anne sütünü artırır.
*Kansızlığı giderir.
*Kandaki kötü kolesterol oranını düşürür ve kan akışını hızlandırır.
*Kalp ve damar hastalıkları ile şeker hastalığından korunmaya yardımcı olur.
*Kalp krizi riskini azaltır.
*Bağırsakları çalıştırarak vücuttaki zararlı maddelerin uzaklaştırılmasını kolaylaştırır ve kabızlığı giderir.
*Kansere yakalanma riskini azaltır.
*Hemoroit ve diğer kalın bağırsak sorunlarında iyileştirici etki yapar.
Başka?
Bir de mercimeğin “fırına verilmiş hali” var değil mi?
Bunu da yazıp, yazımı sonlandırayım.
Mercimek, aşk tarihimize “fırınlanarak” girmiştir.
Mercimek fırına verildiği zaman, kadınla erkeğin daha önce aklından geçenleri, vücutları uygulamaya başlar.
Nereden aklıma geldiyse, bu hafta sonu içimden sizlerle “mercimek muhabbeti” yapmak geldi.
İyi pazarlar!

Bu yazı toplam 1101 defa okunmuştur.
Okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan gazetemiz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Kocaeli Gazetesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0 262) 323 39 17-18-19 | Faks : (0 262) 322 75 55 | Haber Yazılımı: CM Bilişim