Gıda ürünlerinde KDV karmaşası son bulmalı

TESK Başkanı Bendevi Palandöken, gıda ürünlerinin toptan ve perakende satışında uygulanan; KDV oranlarına ilişkin açıklamalarda bulundu. Gıda ürünleri...

TESK Başkanı Bendevi Palandöken, gıda ürünlerinin toptan ve perakende satışında uygulanan; KDV oranlarına ilişkin açıklamalarda bulundu. Gıda ürünlerini toptan alındığında yüzde 1 olan KDV oranının perakende satışta yüzde 8’e çıktığını ifade eden Palandöken, “Meyveyi, sebzeyi, eti toptan alırsanız yüzde 1, perakende alırsanız yüzde 8 KDV oranı var. Özellikle lokantacılar bu uygulamada mağdur oluyor. Rekabet yüksek ve piyasa durgun olunca KDV fiyatlara yansıtılamıyor ve yüzde 7’lik kısım esnafın üzerinde kalıyor. Bu durum kayıt dışılığa da neden oluyor” diye konuştu.

 

“GIDA DA FARKLI ORANDA KDV UYGULAMASINA SON VERİLMELİ”

Gıdada farklı oran uygulamasının bir tek bizim ülkemizde uygulandığını belirten Palandöken, “Kuruyemişi toptan satınca yüzde 1, perakende satınca yüzde 8, üzerini soya veya şekerle kaplayınca yüzde 18 KDV oranı var. Unu yüzde 1’le alıp ekmek yaparsanız yüzde 1, simit yaparsanız yüzde 8 KDV uygulanıyor. Yufkanın KDV oranı yüzde 1, aynı yufkayı şerit şerit kesip erişte diye satarsanız KDV oranı yüzde 8 oluyor. Bu karışıklığın önüne geçmek için tüm gıda ürünlerinde KDV oranı yüzde 1 olmalı. Böyle olunca KDV iadesi ile ilgili sorunlar da kendiliğinde bitmiş oluyor” şeklinde konuştu.

 

“ULAŞTIRMA HİZMETİ LÜKS DEĞİL, ZARURİ”

Ulaştırma hizmetlerinin de Türkiye’de lüks bir ihtiyaç gibi görüldüğünü söyleyen Palandöken, “Ulaştırma hizmetleri lüks bir tüketim değil, tersine temel ihtiyaçtır. Gelişmiş ülkelerin büyük bir kısmında ulaştırma hizmetlerinden KDV alınmıyor veya çok düşük oranlı KDV alınıyor. Ülkemizde de bu hizmetler temel ihtiyaç olarak kabul edilmeli ve KDV oranı yüzde 1’e indirilmeli” ifadelerini kullandı.

#

27 Haz 2017 - 14:05 Kocaeli- Ekonomi

Son bir ayda kocaeligazetesi.com.tr sitesinde 3.390.610 gösterim gerçekleşti.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.