Gözler mültecilerde..

Türkiye’deki en fazla Suriyelinin bulunduğu 18. kent olan Kocaeli’de de talebin fazla olacağı belirtiliyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Sur...

Türkiye’deki en fazla Suriyelinin bulunduğu 18. kent olan Kocaeli’de de talebin fazla olacağı belirtiliyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Suriyeli mülteciler için ‘İsteyene vatandaşlık vereceğiz’ sözü ülke genelinde büyük ses getirdi. Buna göre Türkiye’de kayıtlı olarak yaşayan yaklaşık 2 milyon 750 bin Suriyeli, T.C vatandaşı olursa bunların 1 milyon 500 bini seçimlerde oy kullanma hakkına sahip olacak.

 

VATANDAŞLIK VERİLECEK

Kilis’te önceki akşam katıldığı bir iftar programında konuşan Erdoğan, “Kardeşlerimizin içerisinde inanıyorum ki Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak isteyenler var. Konuyla ilgili olarak İçişleri Bakanlığımızın bu konuda attığı adımlar söz konusu. Oluşturulan bir ofisle takip etmek suretiyle bu kardeşlerimize vatandaşlık imkanını vereceğiz” dedi.

 

OY KULLANABİLECEKLER

Türkiye’de şu an yaklaşık 2 milyon 750 bin kayıtlı Suriyeli yaşıyor. Erdoğan’ın açıkladığı vatandaşlık sözü gerçek olursa, bunun Türkiye açısından birçok önemli sonucu olacak. 2 milyon 750 bin Suriyelinin, vatandaş olması halinde, birçok hak ve sorumluluk gündeme gelecek. Suriyeliler, bundan sonraki genel ve yerel seçimlerde de oy kullanabilecek.

 

2 MİLYONU AŞACAK

Türkiye’de 20 ve üzeri yaşında olan Suriyeli sayısı 1 milyon 384 bin kişi. Göç İdaresi, 15-19 yaş arasında ise 313 bin Suriyeli gencin olduğunu tespit etti. Bunlardan bir kısmının da 18 yaşından büyük olduğu düşünüldüğünde şu anda oy kullanabilme potansiyeli sahip Suriyeli sayısı 1 milyon 500’e çıkıyor. 2023’e kadar da bu sayının 2 milyonu aşması bekleniyor.

 

KOCAELİ’DE 22.591 SURİYELİ BULUNUYOR

Bu arada açıklanan resmi kayıtlara göre Kocaeli’de de toplamda kayıtlı olarak 22 bin 591 Suriyeli mültecinin yer aldığı bildirildi. İlimiz, bu sayı ile ülke genelinde en fazla Suriyeli mültecinin bulunduğu 18’inci vilayet durumunda. Bu sayı içinden kaç tanesinin vatandaşlık için başvuruda bulunacağı ise bilinmiyor. Fakat vatandaşlık sürecinin başlamasının ardından başvurunun da fazla olmasının beklendiği ifade ediliyor.

 

VATANDAŞLIK İÇİN 8 ŞART ARANIYOR

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Suriyeli mültecileri vatandaşlık verileceğini açıklamasının ardından gözler hangi illerde kaç seçmenin olduğu ve vatandaşlık için nelerin gerektiği sorularına çevrildi. Fakat Suriyelilerin vatandaş olabilmeleri için kendilerine 8 ayrı şart sunulacağı kaydedildi. Ancak; “vatandaşlığa alınması zaruri görülen kişiler” ve “göçmen olarak kabul edilen kişiler” Bakanlar Kurulu ile Türk Vatandaşlığı kazanabiliyor. Yani göçmenler Türk vatandaşlığının kazanılması için aranan 8 koşuldan istisna tutuluyor.

#

04 Tem 2016 - 15:42 Kocaeli- Gündem

Son bir ayda kocaeligazetesi.com.tr sitesinde 3.390.610 gösterim gerçekleşti.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.

01

İZMİTLİ - ben bir izmitli olarak karşıyım vatandaşlık verilmesine yarından sonra birde iş verirler devlette yazık buranın gençlerine daha önce özal kazığı var unutmadık bulgaristandan gelenleri önce ağlarlar sonra işin düşünce tepene çıkarlar hep aynı senaryo

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 04 Temmuz 15:42