Gribe karşı bağışıklık sisteminizi güçlendirin

Bu dönemde en sık görülen rahatsızlıklardan biri olan gripten korunmanın yolu ise günlük yaşamda alınacak bazı önlemlerle vücut direncini artırmaktan...

Bu dönemde en sık görülen rahatsızlıklardan biri olan gripten korunmanın yolu ise günlük yaşamda alınacak bazı önlemlerle vücut direncini artırmaktan geçiyor. Memorial Ataşehir Hastanesi Göğüs Hastalıkları Bölümü’nden Uz. Dr. İlkay Keskinel, gripten korunma ve bağışıklık sistemini güçlendirme hakkında bilgi verdi.

 

Beslenme ve uyku düzeninizi mevsime uydurun

Bağışıklık sistemi zayıflaması ile hastalık etkenleri, insan vücuduna kolaylıkla girmekte ve yayılmaktadır. Hastalıklara yakalanma olasılığını kişinin mikroplarla karşılaşması değil, bağışıklık sisteminin bu duruma nasıl tepki vereceği belirlemektedir. Stres, uyku bozuklukları, alkol ve sigara tüketimi, yanlış beslenme, hareketsiz yaşam, enfeksiyonlar, diyabet ve kanser gibi kronik hastalıklar, bağışıklık sistemini zayıflatarak grip gibi hastalıklara yakalanma ihtimalini artırmaktadır.

 

Evde ve ofiste ortak kullanılan eşyalara dikkat edin

Hava sıcaklıklarının düşmesi ile grip daha sık görülmeye başlamaktadır. Hastalığı taşıyan birinin öksürmesi, hapşırması hatta nefes alıp vermesiyle, içerisinde virüs bulunan damlacıklar havaya yayılmaktadır. Hasta kişinin temas ettiği kapı kolları, bilgisayar klavyesi,  telefon gibi ortak kullanılabilecek eşyalar da bulaşmaya neden olabilmektedir.

 

Tek tip beslenmek bağışıklık sistemini zayıflatıyor

Bağışıklık sisteminin doğru bir şekilde çalışmasının anahtarı, bağışıklığı destekleyici bir yaşam tarzının benimsenmesidir. Doğru ve düzenli uygulanan bir beslenme planı, kişisel hijyenin sağlanması, düzenli uyku ve egzersiz ile bağışıklık sistemi güçlendirilebilir. Sağlıklı koşullarda üretilmiş ve hazırlanmış besinler dengeli bir biçimde tüketerek, bağışıklık sistemine destek sağlanabilir. Beslenme planında her grup besin yer almalıdır. Tek bir besin grubunu öne çıkaran diyetler bağışıklık sistemini zayıflatan özelliktedir. Doğru yıkanmış sebze meyveleri çiğ olarak tüketmek gerekir. Sebze ve meyveler içerdikleri doğal vitaminler ve diğer antioksidanlar aracılığıyla, bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olurlar.

 

Ellerinizi en az 20 saniye yıkayın

Bağışıklık sistemini doğru bir beslenme planı ile güçlendirirken kişisel hijyene de dikkat edilmelidir. Kişisel hijyeni sağlamak için eller sık sık yıkanmalıdır. Ellerin bütün yüzeyleri ve parmak araları su sabun ile iyice köpürtülerek en az 20 saniye kadar yıkanmalıdır. Suyun olmadığı durumlarda el antiseptikleri kullanılabilir.

 

Vitamin alayım derken hasta olmamak için doktorunuza danışın

Gribe yakalanmamak için bağışıklık sistemini güçlendirmek amacıyla bilinçsizce ek vitaminler almak doğru bir davranış değildir. Bu tür vitaminler doktor kontrolünde kullanılmalıdır. Aksi takdirde bilinçsizce tüketilen bu vitaminler, bağışıklık siteme yarar yerine zarar verebilir.

 

Aşı ile vücut direncinizi artırabilirsiniz

Grip aşısı, erken dönemde yaptırıldığı takdirde bağışıklık sistemini daha da güçlendirerek hastalıklara karşı koruma sağlamaktadır. Aşı, virüse müdahale ederek hastalık oluşumunu önlemektedir. Bunun için özellikle 65 yaş üstü kişiler, kronik kalp, akciğer, böbrek ve şeker hastaları ile sağlık çalışanları gibi risk grubundaki kişiler sonbahar dönemini geçirmeden aşı olmalıdır. Grip, bir virüs hastalığı olduğundan antibiyotik tedavisine yanıt vermemektedir.  Bu dönemde hastalara bol sıvı almaları, yatak istirahati ve belirtilere yönelik ilaçlar önerilmektedir.

#

15 Eyl 2015 - 09:30 Kocaeli- Sağlık

Son bir ayda kocaeligazetesi.com.tr sitesinde 3.390.610 gösterim gerçekleşti.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.