Grip önemli bir ölüm nedeni!

Grip ile soğuk algınlığının ayırt edilmesi gerektiğini söyleyen Uzm. Dr. Yıldırım, "Gribi, soğuk algınlığından ayırt edebileceğimiz en önemli özellik...

Grip ile soğuk algınlığının ayırt edilmesi gerektiğini söyleyen Uzm. Dr. Yıldırım, "Gribi, soğuk algınlığından ayırt edebileceğimiz en önemli özellik ateş yüksekliği ile seyretmesi ve kişiden kişiye bulaşabilmesidir. Soğuk algınlığı bulaşıcı değildir" ifadelerini kaydetti.

Uzm. Dr. Yıldırım, "Kış sezonun girmesiyle herkesin en çok bize yönelttiği soru grip mi soğuk algınlığı mı? şeklinde oluyor. Grip, viral bir enfeksiyondur. Soğuk algınlığı ise halk arasında ‘Beni soğuk çarptı’ dediğimiz rahatsızlık. Kas ağrıları, halsizlik, burun tıkanıklığı ve baş ağrısı gibi semptomların olduğu ama ateşin olmadığı, insandan insana bulaşmayan rahatsızlıklardır. Kırgınlıkla, halsizlikle seyrederek 3-5 gün içerisinde geçen bir durumdur" açıklamasında bulundu.


"Grip önemli bir ölüm nedenidir"

Grip hastalığının ise çok farklı başlangıç semptomlarının olduğunu ve daha dikkatli olunması gerektiğinin altını çizen Uzm. Dr. Yıldırım, "Kas ağrıları, öksürük, burun tıkanıklığı, baş ağrısı olabilmektedir. Ama bunlar daha yoğun bir şekilde halk arasında ‘dayak yemiş kadar yorgunum’ olarak tabir ettiğimiz yoğun olarak geçirilebilmektedir. Genellikle influenza ve parainfluenza tipi dediğimiz virüslerle birlikte gelmekte ve bunun sonucunda ateş yüksekliği ortaya çıkmaktadır. Gribi, soğuk algınlığından ayırt edebileceğimiz en önemli özellik ateş yüksekliği ile seyretmesi ve kişiden kişiye bulaşabilmesidir. Soğuk algınlığı bulaşıcı değildir. Ama grip önemli bir ölüm nedenidir, tüm dünya için böyledir. Özellikle şeker hastalarında, vücut direnci düşük hastalarda, astım hastalarında, dalağı alınmış hastalarda ciddi sonuçlar ortaya çıkabilmektedir. Bu yüzden çevremizde grip olan kişilere çok yakın davranmamak lazım. En az 1 metre uzakta oturmak lazım, mümkünse grip olan kişilerin maske takması gerekir. Kişilerin el hijyenine çok dikkat etmesi gerekir. Özellikle astım ve bronşit hastalarının 65 yaş üstü olanlarının muhakkak grip aşılarını yaptırmalarında fayda var" dedi.

 

"Kişiden kişiye bulaşmaz"

Soğuk algınlığının kişiden kişiye bulaşmadığının belirten Uzm. Dr. Yıldırım, "Soğuk algınlığı daha sakin seyreder, kişiden kişiye bulaşmaz, insanlarda ölüme ya da daha ciddi bir hastalığa sebebiyet vermez. Grip semptomları görülen yüksek ateş ve eklem ağrıları, öksürük, burun tıkanıklığı gibi durumlarda enfeksiyon hastalıkları uzmanlarına, kulak burun boğaz uzmanlarına, göğüs hastalıkları uzmanlarına görünmelerinde ve ateş eğer çok fazla uzarsa 'meyve yerim geçer dinlenirim geçer' gibi şeylerle oyalanmamaları gerekir" ifadelerini kaydetti.

#

19 Oca 2017 - 09:38 Kocaeli- Sağlık

Son bir ayda kocaeligazetesi.com.tr sitesinde 3.521.331 gösterim gerçekleşti.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.