Gümüşhaneliler Derneği Herfene Gecesi’nde buluştu

Merkezi Derince Sırrıpaşa Mahallesi’nde bulunan Kocaeli Gümüşhaneliler Derneği, geleneksel Herfene Gecesi etkinliği düzenledi. Derince Belediye Başkan...

Merkezi Derince Sırrıpaşa Mahallesi’nde bulunan Kocaeli Gümüşhaneliler Derneği, geleneksel Herfene Gecesi etkinliği düzenledi. Derince Belediye Başkanı Ali Haydar Bulut, Kocaeli Gümüşhaneliler Vakfı Başkanı Hamit Örgüç, Kocaeli Gümüşhaneliler Derneği Başkanı Ünal Çelik, vakıf ve dernek yöneticileri ile Derince’de ikamet eden Gümüşhanelilerin katılımıyla gerçekleşen Herfene Gecesi, birlik ve beraberlik tablosuna sahne oldu.

 

DUALAR EDİLDİ

Gecede söz alarak selamlama konuşması yapan Kocaeli Gümüşhaneliler Derneği Başkanı Ünal Çelik, amaçlarının “Herfene” kültürünü yaşatmak olduğunu belirterek katılımcılara teşekkür etti. Kocaeli Gümüşhaneliler Derneği tarafından çeşitli ikramların sunulduğu programda davete katılanlar bol bol sohbet etme imkanı bulurken, gecenin sonunda ise dualar edilerek şehitlerimiz bir kez daha rahmetle anıldı.

 

Herfene Gecesi nedir?

Gümüşhane, Erzurum ve Artvin’in Yusufeli taraflarında uygulanan bir uzun kış geceleri geleneğidir. Bu gelenek daha çok kırsal kesimde ve uzun kış gecelerinde gençler arası bir oyun ve eğlence karışımı bir buluşma, bir gençler toplantısı şeklinde yapılırmış. Her genç evden gelirken yanında bir şeyler getirirmiş. (Un, yağ, ekmek, yumurta, et) Her genç evinde ne varsa ondan bir miktar getirir bir arkadaşlarının evinde toplanırlar. Gidilen evini hanımı gençlerin getirdikleri ile bir güzel yemekler yapar. Bu yemekler genellikle ‘mafiş ve bişi’den ibaret olur. Bir de ‘lokma’ olur yanında. Genel tercih bu üç yiyecek üzerinde yoğunlaşır. Yemekler hazırlanırken gençler kendi aralarında muhabbete başlarlar. Sohbetlerde gelenekten gelen büyüklerin duydukları hikâyeler anlatılır.

#

23 Oca 2017 - 16:20 Kocaeli- Gündem

Son bir ayda kocaeligazetesi.com.tr sitesinde 3.521.331 gösterim gerçekleşti.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.