Gündoğdu Çeşmesi restore edildi

İSU Genel Müdürlüğü, tarihi mirasa sahip çıkmayı sürdürüyor. Geçmiş yıllarda Kocaeli Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından tescillenen İz...

İSU Genel Müdürlüğü, tarihi mirasa sahip çıkmayı sürdürüyor. Geçmiş yıllarda Kocaeli Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından tescillenen İzmit Canfeda Hatun, Sırrıpaşa ve Gebze Arapçeşme çeşmelerini restore ederek tarihi kültüre kazandıran İSU Genel Müdürlüğü, son olarak İzmit Gündoğdu Mahallesinde yer alan çeşmeyi restore etti.

 

SERTİFİKALI USTALAR

Üzerinde Rumca yazıların yer aldığı ve belirli bölgeleri bozulan Gündoğdu Çeşmesi, Kocaeli Koruma Kurulu tarafından ikinci derece kültür varlığı olarak tescilli bulunuyordu. İSU Emlak İstimlak Daire Başkanlığı tarafından hazırlanan projenin onayının ardından, konusunda uzman sertifikalı ustalar tarafından orijinal malzemeler kullanılarak restore edildi. Yıkılmaya yüz tutmuş tarihi çeşmeyi kültür mirasına kazandırmanın heyecanını yaşadıklarını ifade eden İSU Genel Müdürü İlhan Bayram, tarihi mirasa sahip çıkmayı sürdüreceklerini söyledi.

 

MİRASI KORUMAK

Kocaeli ve çevresinin su medeniyetinin etrafında kurulduğuna dikkat çeken Genel Müdür İlhan Bayram, “Çeşmeler, musluklarında akan su ile bir zamanlar önemli işlevlerde bulunuyordu. Kurum olarak, tarihi mirasımız içinde önemli yer edinen çeşmeleri korumak ve kültür mirasına kazandırmak için restorasyon çalışmaları yapıyoruz. Geçmiş yıllarda İzmit ve Gebze ilçesinde yer alan 3 adet çeşmeyi restore ettik. Program çerçevesinde İzmit Gündoğdu çeşmesini de restorasyonunu tamamlayarak eski işlevi ile bölgeye kazanırdık. Bölgede yaşayan insanlarımıza hayırlı olsun”dedi.

 

4 ADET TARİHİ ÇEŞME  

Genel Müdür İlhan Bayram, Körfez Kutluca Mahallesinde yer alan Hacı İbrahim Çeşmesi ile Dilovası ilçesi Demirciler ve Çerkeşli Mahallelerinde bulunan 4 adet tarihi çeşmenin restorasyonuna da yakında başlayacaklarını sözlerine ekledi.

#

15 Eyl 2016 - 13:57 Kocaeli- Gündem

Son bir ayda kocaeligazetesi.com.tr sitesinde 3.390.610 gösterim gerçekleşti.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.