Balbal Üzümü tezgahlara düştü

İzmit Ziraat Odası Meclis Üyesi Ahmet Barış önceki gün Arızlı Köyü’nde yaptığı açıklamada, ilimize özgü üzüm çeşidi olan Balbal Üzümü’nün tezgahlardak...

BÜYÜT

İzmit Ziraat Odası Meclis Üyesi Ahmet Barış önceki gün Arızlı Köyü’nde yaptığı açıklamada, ilimize özgü üzüm çeşidi olan Balbal Üzümü’nün tezgahlardaki yerini aldığını dile getirdi.

İzmit Ziraat Odası Meclis Üyesi Ahmet Barış önceki gün Arızlı Köyü’ndeki üzüm bağlarında basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Barış, yerel üzüm çeşidi olan Balbal Üzümü’nün tezgahlarda yer aldığını belirtti. Barış ayrıca, üzümlerin dışarıya satışının zor olduğunu ve ihracatta zorlandıklarını kaydetti. Barış, “Balbal Üzümü, bizim yerel bir üzüm çeşidimizdir. Bunu Kocaeli ve İstanbul sınırları içerisinde satabiliyoruz. Şimdi iç pazarlarımızda yerini aldı. Bundan sonra daha fazla ilgi görmesini umuyoruz” dedi. Barış’a ait 25 dönüm arazide yıl içinde ortalama 25 ton üzüm alınıyor. Bu yıl da Barış, 25 ton üzüm bekliyor.

ÜZÜM BEREKETİ
İlimdeki üzüm bağları hakkında bilgi veren Barış, “Arızlı, Kulfallı ve Akpınar köylerinde toplam 2 bin 150 dekar alanda bağcılık yapılmaktadır. Bir diğer alanda 300-350 adet kütük var. Bir dekardan yaklaşık bin kilo civarında ürün elde ediliyor. Üzümün anti toksidan, anti-aging, kanserden koruyucu özellikleri vardır ve kan yapımında yardımcı olur. Üzüm, sofralık, şaraplık ve benzeri alanlarda kullanılması yanında, yaprağı da çok önemli ve değerlidir. Özellikle Balbal Üzümü, yaprağı damarsız ve ince olmasından dolayı ev hanımları tarafından özellikle tercih edilmektedir” dedi. Barış, ardından ilimizdeki üzüm çeşitlerini aktardı.

BALBAL ÜZÜMÜ
Balbal Üzümü, ilimizde yaygın olarak yetişen orta erkenci bir çeşittir. Ufak taneleri sapından kolay ayrılan ince kabuklu, çekirdekli, çok şekerli, tatlı şarap, tatlı üzüm suyu ve jel üretimimde kullanılan bir üzüm çeşididir. Tadından dolayı tercih edilir ve tatlı üzüm olarak bilinir. Taze olarak tüketilebilen bu üzüm çeşidi reçel yapımında da kullanılmaktadır. Kabuk kısmında çatlama meydana geldiği, hasat öncesi kabuklarının aşırı derecede taneden ayrılması ve çok çekirdekli oluşundan dolayı taze tüketimindeki kullanımı biraz sınırlı kalmaktadır. Kilosu 3-4 TL arasında değişir.

ÇAVUŞ ÜZÜMÜ
Çavuş Üzümü’ne, Türkiye’nin her yerinde rastlanır. Daha çok Marmara Bölgesi ve Bozcaada’da geniş olarak yetiştiriliyor. Erkenci orta mevsimde yani ağustos ortasından itibaren yetişen sofralık bir çeşittir. Tanesi gevrek sulu ve hoş aromalıdır. Çekirdekleri kolay ezilir. Asmalar kuvvetli gelişir. Salkımları orta irilikte, konik ve dallıdır. İnce kabuklu, çekirdekli ve beyaz renklidir. Kilosu 5 TL civarındadır.

YAPINCAK ÜZÜMÜ
Yapıncak Üzümü, olgunluk zamanı ekim ayının 2. haftasıdır. Salkımları uzun, orta büyüklükte, salkım sapı çok kısa ve kalındır. Kabuk güneş tarafından hafif kızarır, diğer taraflar yeşilimsi sarı kalır. Kabuk ince ve yumuşak, tatlı, hafif kokulu, hoş lezzetli, çekirdekli taneleri orta irilikle, son turfanda şaraplık ve sofralık olarak değerlendirilen çeşittir. Kilosu ise 4- 5 TL arasında değişir.

07 Eylül 2011 Kocaeli- Gündem



Yorum yazarak Kocaeli Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz

Anket Kocaelispor'un yeterince desteklendiğini düşünüyor musunuz?


Erkek öğrencisine tecavüz ettiği iddia edilen öğretmen tutuklandı! mask
Erkek öğrencisine tecavüz ettiği iddia edilen öğretmen tutuklandı!

Kocaeli için kar uyarısı! mask
Kocaeli için kar uyarısı!
Durdurulan şahsın üzerinden çıktı! mask
Durdurulan şahsın üzerinden çıktı!
Plajyolu da tramvaya kavuşuyor mask
Plajyolu da tramvaya kavuşuyor
Karamürsel'de çocuk bıçaklandı! mask
Karamürsel'de çocuk bıçaklandı!
Ekmekte flaş fiyat açıklaması! mask
Ekmekte flaş fiyat açıklaması!

BEĞEN 21 B
TAKİP ET 2 B

YÜKLENİYOR