Kartepe’de yemekler yarıştı

Kocaeli Üniversitesi Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu ile Kartepe Belediyesi’nin Turizm Haftası etkinlikleri kapsamında düzenlediği “Köy...

BÜYÜT

Kocaeli Üniversitesi Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu ile Kartepe Belediyesi’nin Turizm Haftası etkinlikleri kapsamında düzenlediği “Köy Köy Kartepe Lezzetleri” adlı yemek yarışmasında 300 yarışmacı 150 çeşit yemekle birinci seçilebilmek için yarıştı. Yarışmada masa düzeni dalında birinciliği Ketenciler Köyü kazandı


Kartepe Park Otel’de gerçekleştirilen yarışmaya; KOÜ Rektörü Prof. Dr. Sezer Ş. Komsuoğlu, Vali Ercan Topaca’nın eşi Sevim Topaca, Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu’nun eşi Behiye Karaosmanoğlu, Kartepe Kaymakamı Mustafa Ünaldı, Kartepe Belediye Başkanı Şükrü Karabalık, İl Kültür ve Turizm Müdürü Adnan Zamburkan, ilçe belediye başkanlarının eşleri ve çok sayıda misafir katıldı.

4 DALDA YARIŞTILAR
Kocaeli Üniversitesi Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Meslek Yüksek Okulu ile Kartepe Belediyesi işbirliğinde yapılan ve Kartepe’nin 10 köyünü kapsayan 300 yarışmacının 150 çeşit yemekle katıldığı yarışmada Türkiye’nin en iyi gurme ve aşçıları jüri üyeliğini yaptı. Çorba, ana yemek, tatlı ve el açması börekler olmak üzere toplam 4 dalda yarışmacılar kıyasıya yarıştılar. “Köy Köy Kartepe Lezzetleri” adlı yarışmada masa düzeni dalında birinciliği Ketenciler Köyü kazandı. İkinciliği Suadiye Cemal Doğan Rehabilitasyon Merkezi’nde eğitim alan engelli kızlar kazanırken üçüncülük ise Sarımeşe Köyü kadınlarına gitti.

TOPACA, YARIŞMACILARI KUTLADI

Prof. Sezer Şener Komsuoğlu ile Sevim Topaca, tüm yemek masalarını ve köy temsilcilerini dolaşarak bilgi aldı ve yarışmacıları tebrik ettiler. Sevim Topaca yaptığı konuşmada, “Turizmin yolu tarihi, kültürel ve yöresel değerlere sahip çıkmaktan geçer. Bu açıdan, bu yarışma yemek kültürünü tanıtmak ve yaşatmak adına önemlidir” ifadelerini kullandı.

KARTEPE’NİN 10 KÖYÜ KATILDI

15-22 Nisan tarihleri arasında kutlanan Turizm Haftası nedeniyle düzenlenen yemek yarışmasının Kartepe köylerinin yemek ve mutfak kültürünü araştırmak, belgelemek, yaşatmak ve kitaplaştırmak amacıyla yapıldığı açıklandı. Kartepeli kadınları, öğrencileri, engellileri aktif kılmak ve yemek türlerini turizm işletmecilerinin beğenilerine sunarak turistik ürünler haline gelmesinin sağlanmaya çalışıldığı da öğrenildi. Maşukiye, Avluburun, Büyük Derbent, Balaban, Sarımeşe, Suadiye, Kirazoğlu, Köseköy, Rahmiye ve Ketenciler Köyleri’nden 300 ev kadını 150 çeşit yemekle yarışmaya katıldılar.

“KİTAPLAŞTIRMAK İÇİN”
Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Işıl Altun, “12 köyde 3 ay boyunca yaptığımız araştırmalar sonucunda kültürleri yansıtan yemekleri ortaya çıkardık. Bunları belgeleyip kitaplaştırmak için de bu yarışmayı düzenliyoruz” dedi. İl Kültür ve Turizm Müdürü Adnan Zamburkan ise, bu etkinliğin ülkemizde ilk defa yapıldığını belirterek, “Yıllardır bir sanayi kenti olarak anılan Kocaeli, doğal güzellikleri ve zengin kültürü ile de ön plana çıkmaya başladı” şeklinde konuştu. Çorba, ana yemek, börek ve tatlı kategorilerinde Kartepe köyleri, üniversite öğrencileri ve engellilerin ayrı ayrı yarıştığı yarışmada en iyi stant ödülü de verildi.

DERECEYE GİRENLER VE YEMEKLERİN İSİMLERİ

ÇORBA DALINDA
KADIN
1.SENA KETÇİ - KETENCELER FINDIK ÇORBASI
2.SENEM CAN - MAŞUKİYE ARPA ÇORBASI
3.AYŞE TAŞTAN - UZUNÇİFTLİK GÖCE ÇORBASI

ÖĞRENCİ
1. SAMET OKUMUŞ - DERBENT TURİZM İŞLETMECİLİĞİ VE OTELCİLİK YÜKSEKOKULU KONAKLAMA İŞLETMECİLİĞİ BÖLÜMÜ - SUCUKLU MISIR KEŞKEĞİ ÇORBASI
2. ÇİĞDEM OKUMUŞ - DERBENT TURİZM IŞLETMECİLİĞİ VE OTELCİLİK YÜKSEKOKULU KONAKLAMA İŞLETMECİLİĞİ BÖLÜMÜ - TAVUK ÇORBASI
3. BİLAL BAHADIR - DERBENT TURİZM İŞLETMECİLİĞİ VE OTELCİLİK YÜKSEKOKULU KONAKLAMA İŞLETMECİLİĞİ BÖLÜMÜ - AYRANLI ÇORBA
ENGELLİ
1.SUZAN EROĞLU - SUADİYE - ISIRGAN OTU ÇORBASI

ANA YEMEK DALINDA
KADIN
1.DİLEK DEMİR - SUADİYE - TESTİ KEBABI
2.MELEK PARLAK - HASANPAŞA - ÇİĞCELİ SARMA
3. BAHAR TAŞTAN –KARTEPE - MAKLUBE

ÖĞRENCİ
1.İMRAN ÖZDEMİR - DERBENT TURİZM İŞLETMECİLİĞİ VE OTELCİLİK YÜKSEKOKULU KONAKLAMA İŞLETMECİLİĞİ BÖLÜMÜ - ZEYTİNYALI SARMA
2. ÜMRE ÖZDEMİR - DERBENT TURİZM İŞLETMECİĞİLİ BÖLÜMÜ - KÖRİ SOSLU TAVUK
3.HATİCE GÜNDEM - DERBENT TURİZM İŞLETMECİĞİLİ VE OTELCİLİK YÜKSEK OKULU KONAKLAMA İŞLETMECİĞİLİ BÖLÜMÜ - YOĞURTLU PATATES DOLMA

EL AÇMA BÖREK DALINDA
KADIN
1. İLKNUR SADIÇ - AVLUBURUN - KABAKLI PİDE
2. NURAN ER - KÖSEKÖY - ASMA PİDESİ
3. HACER ERTUĞ - BALABAN - KÖY EKMEĞİ

ÖĞRENCİ
1. HATİCE GÖNÜLTAŞ - DERBENT TURİZM İŞLETMECİLİĞİ VE OTELCİLİK YÜKSEKOKUL KONAKLAMA İŞLETMECİLİĞİ BÖLÜMÜ - SU BÖREĞİ
2. EZGİ YAYLA - DERBENT TURİZM İŞLETMECİLİĞİ VE OTELCİLİK YÜKSEKOKUL KONAKLAMA İŞLETMECİLİĞİ BÖLÜMÜ - KARTEPE AÇMASI
3. SERKAN BULUT - DERBENT TURİZM İŞLETMECİLİĞİ VE OTELCİLİK YÜKSEKOKUL KONAKLAMA İŞLETMECİLİĞİ BÖLÜMÜ - KIYMALI BULUT

ENGELLİ
1. AYNUR KARABACAK - SUADİYE - CEVİZLİ LOKUM


TATLI DALINDA

KADIN
1.NEBİYE KRAL SUADİYE BAKLAVA
2.AYÇA DÖKMEN KARTEPE AYVA TATLISI
3.MİNE YAVUZ KETENCİLER KARTEPEDE BAHAR
ÖĞRENCİ
1.PINAR GÜMÜŞ - DERBENT TURİZM İŞLETMECİLİĞİ VE OTELCİLİK YÜKSEKOKULU KONAKLAMA İŞLETMECİLİĞİ BÖLÜMÜ - BÜZME TATLI
2.YUSUF YURDUSEV - DERBENT TURİZM İŞLETMECİLİĞİ VE OTELCİLİK YÜKSEKOKULU KONAKLAMA İŞLETMECİLİĞİ BÖLÜMÜ - AFYON LOKUMU
3. FERDİ CİCİBAŞ - DERBENT TURİZM İŞLETMECİLİĞİ VE OTELCİLİK YÜKSEKOKULU KONAKLAMA İŞLETMECİLİĞİ BÖLÜMÜ - PORTAKALLI İRMİK HELVASI
ENGELLİ
1.YASEMİN SANTAŞ - SUADİYE - BAKLAVA
2.DERYA YÖRÜK - SUADİYE - BAKLAVA

18 Nisan 2013 Kocaeli- Gündem


kutuyu işaretleyip tamama basın

Yorum yazarak Kocaeli Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz

Anket Kocaelispor'un yeterince desteklendiğini düşünüyor musunuz?

YÜKLENİYOR