Başkan Turoğlu: “Ayva için de destek alınmalı”

Ziraat Odası Başkanı Şinasi Turoğlu, önceki gün yaptığı basın açıklamasında “Ayva için destek alınmalı ve hem özel, hem de devletten yararlanılması ge...

BÜYÜT

Ziraat Odası Başkanı Şinasi Turoğlu, önceki gün yaptığı basın açıklamasında “Ayva için destek alınmalı ve hem özel, hem de devletten yararlanılması gerekir” dedi
 
Ziraat Odası Başkanı Şinasi Turoğlu, önceki gün Kartepe ilçesine bağlı Eşme mahallesinde bir dizi incelemede bulundu. Eşme’nin meşhur meyvesi olan ayvadan hakkında bilgi veren Turoğlu, ayvanın mevsimler nedeniyle biraz geç olgunlaştığını belitti. Daha yararlı ve çiftçi için karlı bir hasat için Turoğlu, ayva için destek alınması gerektiğini söyledi
 
TÜRKİYE ÖN SIRADA
Turoğlu, “Türkiye ayva yetiştiriciliğinde dünyada ilk başta gelen ülkelerdendir. Dünyanın çoğu ülkesinde bilinmediğinden veya tüketilmediğinden yetiştiriciliği yapılmaz. İran, Kafkasya, İspanya ve Yunanistan’da yetiştiriciliği yapılır. Çiğ ve pişmiş olarak değerlendirilir. Ayva meyvesinin çeşitleri elma ve armuda göre azdır. Bunun nedeni ayvanın tüketiminin bu meyvelere göre daha az olması nedeniyle ayva çeşitleri üzerinde fazla ıslah çalışması yapılmamış olması” dedi.
 
EŞME AYVASI ARANIYOR
Oda Başkanı Turoğlu, “Bardak Ayvası, Demir Ayvası, Ekmek Ayvası, Limon Ayvası, Şekergevrek ve benzeri ayva çeşitlerinin ülkemizde yetiştiriciliği yapılıyorsa da, meyvesi, gerek iç piyasada gerekse AB ülkelerinde tercihen tüketildiği için, özellikle son yıllarda Marmara bölgesi başta olmak üzere, ülkemizde kurulan ayva bahçelerinin tamamı adını yetiştiği yerleşim biriminden alan Eşme Ayvası çeşidi ağılıklıdır. Eşme ayvası meyve özelliği ve tüketime uygunluğu bakımından diğer ayva çeşidine göre daha çok aranan özelliklidir. Eşme ayvası orta – iri, iri (300 gr. ağırlığında)  yuvarlak geniş karınlı, sapa doğru daralır. Meyve eti gevrek sulu, mayhoş, boğucu değildir. Sofralık değeri yüksektir. Uygun koşullarda Şubat – Marta kadar saklanabilen bir ayva çeşididir” dedi.
 
BOL VİTAMİN İÇERİYOR
Ziraat Odası Başkan Yardımcısı Hüseyin Kaplan da Eşme’deki ayva bahçesinde ayva hakkında bilgi vererek, “Eşme ayvasının ilimiz Eşme başta olmak üzere, Uzuntarla, Avluburun, Ortaburun köylerinde yaygın olarak kapama meyve bahçesi olarak yetiştiriciliği yapılır. Anılan köy yaşayanının ana geçim kaynağıdır. İç pazarlarda tüketildiği gibi AB ülkelerine de ihraç edilir. Ayva taze sofralık olarak, külde pişirilerek yenildiği gibi, reçeli, marmelatı ve kompostosu yapılarak tüketilir. Ayvada A, B1, B2, B3 ve C vitaminlerinin yanında fosfor, kalsiyum, demir ve sodyum vardır. Ayva yetiştiriciliği ilimizde yaklaşık 6 bin dekar alanda yapılmaktadır. Üretim 9 bin ton, dekara verim ise 1,5 tondur” dedi.
 
SULAMADA SORUN YAŞANIYOR
Kaplan, sulama konusunda sorun yaşadıklarını belirterek, “Ayva yetiştirmemiz için bizim bol suya ihtiyacımız var. Ancak burada yeteli suya sahip değiliz. Bu konuda bize belediyeler tarafından yardım edilmesini istiyoruz. Çevredeki sulak alanlarda çalışmalar yapılarak bizim tarlalara aktarılmalı. Yoksa kuraklık yüzünden verimimiz düşük olurken bizlerde maddi açıdan zorluk çekiyoruz” dedi.

15 Eylül 2011 Kocaeli- Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz

Anket Kocaelispor'un yeterince desteklendiğini düşünüyor musunuz?

YÜKLENİYOR