Balık sezonu açıldı, dikkatli olalım!

TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Kocaeli İl Temsilcisi Mehmet Akif Şen, açılan balık sezonuyla ilgili önemli uyarılarda bulundu.  Ülkemiz 3 tarafı sular...

TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Kocaeli İl Temsilcisi Mehmet Akif Şen, açılan balık sezonuyla ilgili önemli uyarılarda bulundu.  Ülkemiz 3 tarafı sularla çevrili büyük bir yarım ada olması sebebiyle balıkçılık konusunda büyük bir gelişme kaydetmiş olmakla birlikte halkımızın büyük bir çoğunluğu mevsimi geldiğinde balığı sofralarından eksik etmemektedir.

 

Balığın insan vücuduna faydası nedir?

Su ürünleri dünyanın artan besin ihtiyacını karşılamada oldukça önemli bir potansiyeldir. Su ürünleri protein oranının yüksek, sindiriminin kolay olması, doğada bulunan hemen hemen tüm aminoasitleri içermesi, vitamin yönünden zengin, biyolojik değerinin yüksek olması, düşük düzeyde yağ içermesi gibi öne çıkan önemli özelikleriyle, insanların dengeli ve sağlıklı beslenmesinde etkili besin kaynaklarıdır.

 

BAZI HASTALIKLARI ÖNLER

Balıklar B grubu vitaminlerinden (B1), (B2), (B3), (B6) ve (B12) vitaminini ve yağda eriyen vitaminlerden A ve D vitaminini bolca bünyesinde bulundururlar. Haftada en az iki kez deniz ürünü tüketenlerin tüketmeyenlere oranla istatistiki açıdan daha sağlıklı oldukları belirlenmiştir. Omega-3 yağ asitlerinin özellikle kardiyovasküler hastalıklar, depresyon, kanser, koroner kalp hastalıkları,gibi bazı hastalıkların önlenmesi ve tedavisinde kullanıldıklarını belirtmiştir.

 

BALIK MUTLAKA TÜKETİLMELİ

Balık geleneksel olarak sağlıklı dengeli bir diyetin önemli bir parçası olarak görülmekte ve Akdeniz diyeti olarak bilinen ulusal beslenme diyetlerinde düzenli olarak balık yiyin önerileri yapılmaktadır. Gıda standartları ajansına göre tüketicilerin haftada en az iki kere 1 porsiyon (140 gr) balık tüketmeleri gerekmektedir.

 

BALIĞIN BOZUK OLMA DURUMU

Balık canlı iken balığın kas dokusu yani eti steril durumdadır. Balık yakalandıktan ve dolayısıyla öldükten sonra kendini koruma mekanizması ortadan kalkar. Böylece mikroorganizmalar ve enzimler aktif hale geçmeye başlarlar. Balığın yakalanması ve tüketilmesi arasındaki süre ne kadar artarsa balığın bozuk olma durumu o kadar artmış olur.Yani yakalandıktan hemen sonra tüketilen balıklar daha sağlıklı olmaktadır.Günümüzde bazı balık satıcıları kalan balıkları soğuk depolara kaldırmakta 2 gün 3 gün bu depolara girip çıkmaktadırlar.

 

TAZE BALIK TÜKETİN

Bulunduğumuz günler 32 – 35 °C sıcaklığın olduğu günlerdir.Gündüz açık havada tutulan ve sıcaklığa maruz kalan balıkların satılamayan miktarları ertesi gün satılmak üzere soğuk dolaplara kaldırılmakta  ve ürünün sıcaklık rejimi değişmektedir.Bu balıklar ya taze balıkların içine karıştırılmakta ya da taze balıktan daha ucuz fiyat etiketiyle satılmaktadır.Vatandaşın balık alırken aynı özellikteki aynı cins balığın neden daha ucuza satıldığını sorgulaması ve ucuz diye tercih etmemesi gerekir.Ayrıca çok fazla miktarda yakalandığında dondurularak sunulan özellikle hamsitürü balıklara da dikkat etmek gerekir.Eğer vatandaş ilk dondurulduğu halde kendisi alıp ilk defa kendisi donu çözündürüyorsa problem olmamaktadır.Fakat balıkçı tezgahlarında çözündürülen kasaların tekrar soğuk dolaplara girdiğini düşünürsek bu soğuk zincir dengesizliği son tüketicide Gıda Zehirlenmesine kadar gidebilen sonuçlara ulaşır.

 

DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR

Vatandaşların balıktaki bozulmayı veya taze olmamasını şu şekilde kendilerince test etmelerini ve alırken dikkat etmelerini öneririz;

1 – Kötü tat ve koku oluşumu,

2 – Balığın üzerindeki kendi kayganlığının haricinde oluşan mukus tabakası,

3 – Gaz oluşumundan dolayı balığın karnının şişmesi,

4 – Solungaçlardaki parlak olmayan koyu renk,

5 – Gözlerdeki donuk ve mat görüntü,

6 – Parmakla etli kısıma bastırıldığında ve parmak çekildiğinde hemen eski halini almalıdır,

07 Eylül 2015 Kocaeli- Sağlık



YÜKLENİYOR