Halk, taşocağının kapatılmasını beklerken...

Gölcük Halıdere’de bulunan Aselmas firmasının işlettiği taş ocağı için verilen iznin 2037 yılına uzatılmasına vatandaşlar büyük tepki gösterdi. CHP M...

Gölcük Halıdere’de bulunan Aselmas firmasının işlettiği taş ocağı için verilen iznin 2037 yılına uzatılmasına vatandaşlar büyük tepki gösterdi. CHP Milletvekili Haydar Akar da, ocağın kapatılması gerektiğini belirterek Meclis’e önerge verdi.

 

Aselmas firmasının 2005 yılında 10 yıllığına işletme ruhsatı alarak Gölcük Halıdere mevkiinde açtığı taş ocağının ruhsat süresinin 2037’ye kadar uzatılması, ocağın kapatılmasını bekleyen bölge halkının tepkisine neden olmuştu. Konu hakkında açıklama yapan Gölcük Ziraat Odası Başkanı Bekir Çanakçı, ocağın bölge çiftçisine büyük zarar verdiğini dile getirmişti.

 

“SU KAYNAĞI KİRLENDİ”

Başkan Çanakçı açıklamasında, taş ocağının sebep olduğu olumsuzlukları ise, “Meyve bahçelerimiz harap olmuş durumda. Üretim kapasitesi çok düştü. Ağaçlar kurumaya yüz tuttu. Sebze üretimi neredeyse bitti. Bu ocak sebebiyle su kaynaklarımız bile azaldı ve kirlendi. Yetkililerin konuya ilişkin verdikleri bu karardan vazgeçmelerini istiyoruz” diyerek açıklamıştı.

 

10 YILDA 11 BİN TAŞ OCAĞI

CHP Kocaeli Milletvekili Haydar Akar da bölge halkının büyük tepkisine sebep olan taş ocağı ile ilgili şikayetleri hazırladığı soru önergesi ile Meclis gündemine taşıdı. Milletvekili Akar, açıklamasında uygulanan politikalar nedeniyle son 10 yılda 4 milyon hektar tarım arazisinin yok edildiğini dile getirdi. Akar, önergesinde, son 11 yılda, Türkiye’de 11 bin ocak ruhsatının verilerek tarım ülkesi olan Türkiye’nin taş ocağı yuvasına döndüğüne vurgu yaptı.

 

İKİ BAKANA SORDU

Kocaeli’de 56’sı faal olmak üzere 71 taş ocağının bulunduğuna dikkati çeken Akar, bu ocakların tarım alanları, meyve ağaçları ve su kaynaklarının üzerine yapıldığının altını çizerek, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ve Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce’nin cevaplaması istemi soru önergesi verdi.

 

“ANAYASA AÇIK”

Akar, önergesinde şu ifadelere yer verdi: “Anayasamızda ‘Devlet tarım arazileriyle çayır ve meraların amaç dışı kullanılmasını ve tahribini önlemek, bitkisel ve hayvansal üretimini artırmak bunun için gereken tedbirleri almak’ hükmü açık olmasına rağmen, ormanların, verimli tarım alanlarının, su kaynaklarının bulunduğu Halıdere bölgesinde taş ocağına neden izin verilmektedir.”

 

“SÖZÜNÜZÜ TUTUN”

Önergesinde firmaya 2005 yılında halkın tepkisine rağmen 10 yıllığına ruhsat verildiğini belirten Akar, 2014 yılında Kocaeli Valisi ve yetkilerin buradaki taş ocağının kapanacağına ilişkin sözlerinin kısa zamanda unutulduğunu ve 2037’ye kadar işletmeye izin verilmesinin bölge halkına ve çevreye ihanet olacağını söyledi. Bakanlığın konuya ilişkin gerekli incelemeleri yapması ve halkın hassasiyetlerine sahip çıkarak taş ocağının kapatılması gerektiğini de belirten Akar, önergesini Meclis Başkanlığı’na sundu.

#

03 Ağu 2015 - 09:11 Kocaeli- Siyaset

Son bir ayda kocaeligazetesi.com.tr sitesinde 3.390.610 gösterim gerçekleşti.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.