Halkın demokrasi sınavı, halkın devleti mi ? Parti devleti mi ?

Siyasi partiler demokrasinin vazgeçilmez temel unsurlarıdır. Görevleri halkın siyasete katılmasını sağlamak, ülkenin kalkınması için öneriler sunmak, demokrasiyi geliştirmek, seçimle iktidara geldiğinde ise geçici olarak devleti yönetmektir.

Demokrasilerde iktidar yürütme görevini görür. İktidarı seçimle gelen meclis kanun yaparak, gensoru ile soruşturarak, gerekirse yüce divanı harekete geçirerek denetler. Yargı da millet adına şartları varsa iktidar yetkililerini yargılar ve böylece denetler.

Bunun adı Anayasamızın 2 maddesinde olan değiştirilmesi dahi teklif edilemeyen, demokrasinin garantisi HUKUK DEVLETİ’dir.

Demokrasilerde en önemli şey azınlıkta kalan fikirlerin kendilerini ifade etmelerine izin vermek, basın, düşünce ve ifade özgürlüğü ile özgür tartışma ortamı yaratmak, muhalefetin de bir gün iktidara gelebileceğinin garantisini sistem olarak vermektir. AKPde, tabanı itibariyle % 8’ lerde iken böyle iktidara gelmedi mi?   İktidar demek, hükümet demek devlet demek değildir.

Devlet, Türkiye Cumhuriyetinin kendisi, hükümet ise iktidardaki partidir.

Devlet partisiz, hükümet partilidir, Devlet tarafsız tüm vatandaşlarımıza eşit mesafede, onları temsil eder. Hükümet ise kendi partisinden yana, kendi partisinin programını uygulayandır.

Devlet Anayasa Mahkemesi, idare mahkemeleri ve adli mahkemelerce iktidarı denetleyen, hükümet ise denetlenendir.

Yani halk iktidarı sadece seçimle değil, devletin demokratik kurumları ile sürekli denetler, hukuk devleti denilen şey de budur.

Devlet, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin tamamı, hükümet ise meclisteki iktidar partisi ve grubudur.

Cumhurbaşkanı tüm vatandaşları temsil eden, tarafsız, partisiz Cumhurun, devletin başı, iktidar ise sadece yürütmenin başıdır.

Devlet kalıcı/baki, hükümet ise daha önceki hükümetler gibi geçicidir. Seçimde halk hükümetin işine son verebilir, değiştirebilir, devlet ilelebet bakidir ve kalacaktır da.

Bugün tüm aksaklıklarına rağmen devlet bu şekilde halkın devletidir, parti devleti değil.

Şimdi örenilen teklifte; seçilen Cumhurbaşkanı partisinin genel başkanı olacak, partisi yürütmeyi, meclisi yani yasamayı, yargıyı tek başına tayin etme gücüne kavuşacak. Yani bir siyasi parti bu sistemde devleti ele geçirecek. Yürütme kendisi, yasama yani meclis kendisi olacak. Yargıyı kendisi tayin edeceğinden yargının hukuk devleti içersinde iktidarı denetleme gücü ortadan kalkacak. Sistem tek adam, tek parti sistemi olacak. Referandumda evet çıkarsa değişmesi teklif dahi edilemeyen Anayasanın 2 maddesi otomatik olarak değişmiş, demokrasi rafa kaldırılmış olacak.

Bu tasarı geçerse devlet halkın devleti olmaktan çıkar, parti devleti haline gelir. Hepimiz, devlete değil iktidardaki siyasi partiye sığınmak, ondan yardım dilenmek durumunda kalırız. BU REFERANDUM HALKIN DEMOKRASİ SINAVIDIR. Devlet  PARTİ DEVLETİ mi ? HALKIN DEVLETİ mi ?  olacak buna karar verilecek. Bakalım bize altın tepsi ile verilen demokrasiye ne kadar sahip çıkacağız.

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Fahri Örengül - Mesaj Gönder

#

göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.



Anket Başiskele belediye seçimlerinde hangi adaya oy verirsiniz?
Tüm anketler