Haydar Akar: HGS’de düzenleme yapıldı ama…

Kesilen haksız cezalar, geçmediği halde kendisine ceza tebliğ edilenler, 2014 ve 2015 yıllarındaki geçiş cezalarının vatandaşlara yeni tebliğ edilmes...

Kesilen haksız cezalar, geçmediği halde kendisine ceza tebliğ edilenler, 2014 ve 2015 yıllarındaki geçiş cezalarının vatandaşlara yeni tebliğ edilmesi ve cezaların en uzun mesafenin 10 katı tutarında olması sonunda hükümeti de harekete geçirerek düzenlemeye gidildi.

Dün torba yasa içerisinde yapılan düzenleme ile HGS cezalarında 2015 yılından önce kaçak geçiş yapanlardan da en uzun mesafe değil “geçtiği” mesafenin 10 katı tutarında ceza uygulanacak.

 

DÜZENLEME DOĞRU ANCAK VATANDAŞA HAKSIZLIK SÜRÜYOR

Konuya ilişkin söz alarak konuşma yapan CHP Kocaeli Milletvekili Haydar Akar “Ben şöyle bir izah edeyim, düzenleme şunu söylüyor: Bu kanun çıktıktan itibaren HGS cezaları artık en uzak mesafeden 10 katı uygulanmayacak ve tebligat yapılmamış ve parasını ödeyememiş olan vatandaşlar bu yeni kanundan yararlanacaklar ama parasını ödeyen vatandaşlar bu yeni kanundan yararlanamayacak. Şimdi getirdiğiniz asıl olay doğru, giriş-çıkış yaptığı gişelerden 10 katı cezalandırılacak, eskisi gibi uzun mesafeden cezalandırılmayacak.  Bunda bir problem yok, doğru olan bu ama geçmişte bu cezayı alan insanlar ne olacak? Aynı bu ‘vergi barışı’ dediğiniz, getirdiğiniz aflarla vergi ödemeyenleri affedip vergi ödeyenleri cezalandırdığınız gibi. Burada vatandaşlık görevini yapıp, devletin haksız kesmiş olduğu cezayı gidip yatıran vatandaşları cezalandırıyorsunuz. Yapmamız gereken bu cezaya haksız şekilde çarptırılan vatandaşlarımızın da bu haksızlığını gidermek olmalı” dedi.

 

SİSTEM HATASININ BEDELİ VATANDAŞA KESİLİYOR

Akar, HGS’deki yatırım işinin PTT’ye verilmesini de eleştirerek; “HGS daha hızlı geçebilmek için getirildi ve bu görev PTT'ye verildi. Bakın, çok anlamlı bir şey söylüyorum, PTT'ye verildi. Hiç bilgisi, tecrübesi olmadığı halde bir HGS sistemini hemen seçimden önce, yerel seçimlerden önce hayata geçirmek gibi bir gaflet içine düştüler ve hayata geçirdiler. Vatandaş sistemin probleminden dolayı cezalandırılıyor, gerçekten sistem arızalı ve çalışmıyordu yani sistem devreye alındığında sistem okumuyor, sistem çalışmıyordu. Bu sistemin nasıl çalışması gerektiğini, projesini ortaya koyan vatandaşlar, bir TIR’ın çekicisiyle dorsesinin plakalarının farklı olduğunu dahi bilmiyordu. Yaptıkları testlerde plakada 0'ın üzerine gelen bir vidanın 8 diye okunduğunu göremeyecek kadar acizdiler. Çünkü teknik bilgileri yoktu. Bunu bir yere pazarladılar ve 22 milyon TL'ye mal oldu” dedi.

 

TEK DERDİNİZ SEÇİM KAZANMAK

Konuşmasına sistem hatalarından kaynaklanan cezalara da değinen Akar, 2013 yılında 10 milyon kaçak geçiş cezasının uygulandığını belirterek, “10 milyon kaçak falan yok, tamamen sistem arızasından kaynaklanan, sistemin okuma probleminden kaynaklanan, vatandaşı cezalandırdığımız bir sistem hâline dönüşen bir olaydan bahsediyoruz. Şimdi, 10 milyon kaçak geçiş, 1 milyar 162 milyonluk ceza kesilmiş. Bu cezaları siz 2014'te ve 2015'te tebliğ etmediniz. Bu cezaları niye tebliğ etmediniz, biliyor musunuz? 2014'te 2 tane seçim geçirdik, 2015'te 2 tane seçim geçirdik. Seçim bitti, vatandaşlara cezaları tebliğ ettiniz ve infial başladı. Yani, vatandaşı aldatıyorsunuz, vatandaşı kandırıyorsunuz, onların dertleriyle dertlenmiyorsunuz. Tek derdiniz seçimi kazanmak. Seçimi kazanmak için de yarın vatandaşa dayayacağınız cezayı 2015 yıllında yolluyorsunuz. Bu tamamen yanlış bir olay. Yapmamız gereken bu cezaya çarptırılan, haksız şekilde çarptırılan vatandaşlarımızın da bu haksızlığını gidermek olmalı” dedi.

#

29 Oca 2016 - 11:09 Kocaeli- Siyaset

Son bir ayda kocaeligazetesi.com.tr sitesinde 3.390.610 gösterim gerçekleşti.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.

01

HÜSEYİN METİN - SAYIN HAYDAR AKAR SİZİ TAKDİR EDİYORUM HER KONUDA DUYARLILIĞINIZ DEVAM EDİYOR.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 29 Ocak 11:09