Hayvanları korumak…

Bugün; 4 Ekim “Dünya Hayvanları Koruma Günü.”

Kuşkum yok ki, kimileri; “İnsan haklarını koruyabildik de sıra hayvan haklarını korumaya mı geldi?”diyeceklerdir!

Bir açıdan çok haklılar.

Ancak, hayvanlar da canlı yaşamın bir parçaları ve insanlık hayvanlara muhtaç.

Örneğin; ARILAR süratle yok oluyor. Oysa, arılar yok olursa insanlık aç kalacak! Arılar yok olursa, tüm bitkisel üretim de yok olacak! Arıları tüketen en büyük etken, tarım ilaçları. Daha sonra, egzoz kirliliği başta olmak üzere, atmosferdeki oksijeni tüketen tüm kirleticiler.

Denizlerimizi, göllerimizi, nehirlerimizi kirleterek balık neslini yok diyoruz.

“Hayvan” denince ilk akla gelen köpekler oluyor.

Kimi “din adamı” kimlikli kişilere göre; “Köpek giren eve melek girmez!” (İlahiyat Fakültesi’nde bir profesör!)

Diyanet İşleri Başkanlığı-Alo Fetva Hattı- ise, “İslamiyet’in hayvanlara ayrı bir önem ve değer verdiğini, köpeğin evin içinde bulundurulmasında bir sakınca olmadığını” açıklıyor!

Prof. Dr. Süleyman Ateş de Diyanet’in görüşünü doğruluyor.

Elbette, kedi-köpek gibi “evcil hayvan” edinmişseniz, onun bakımını ve eğitimini de unutmayacaksınız. Örneğin; belirli saatlerde dışarı çıkaracak, dışkı boşaltmasını sağlayacak, ev içinde de gerekli önlemleri alacak, veteriner kontrolünde aşılarını yaptıracaksınız.

Köpeklerin insana çok yakın, sahibine bağlı ve sadık, üstelik çok yararlı hayvanlar olduğu bir gerçek.

Köpek, güvenlik görevlisidir, hayat kurtarır. Uyuşturucu ile mücadelede en etkin güç özel eğitilmiş köpeklerdir. Köpeklerin kokuya hassasiyetleri ile kayıp insanlar bulunabiliyor. Deprem yıkıntısı içindeki insanlara köpekler sayesinde ulaşılabiliyor.

Yüzlerce koyundan oluşan sürüyü eğitilmiş çoban köpekleri yönlendiriyor, koruyor.

İşte gazete haberlerinden örnekler;

  • “Sobadan sızan gazdan zehirlenen anne ve iki çocuğunu, evde besledikleri ‘Pamuk’ adlı köpek kurtardı.” (18.12.2005)
  • “Deyzi, sahibini yanmaktan kurtardı.”(10.8.2009)
  • Doktor köpekler mutluluk dağıtıyor. ABD’de, özellikle ağır tedavi gören hastaların ruhsal tedavilerinde, özel eğitimli  ‘terapi köpekleri’ görev yapıyor. (18.4.2006)
  • Denizli-Pamukkal’de Kento adlı köpek, sokaktan boş pet şişeleri topluyor! (18.8.2011) ( O şişeleri hoyratça sokaklara fırlatanların cinsi nedir?!)

Daha pek çok örnek verilebilir. Yalnızca köpeklere değil, dünyamızda var olan tüm hayvanlara muhtacız.

Ancak, ormanları talan eder, deniz-göl ve akarsularımızı, havamızı kirletir, tarım alanlarını yok eder, avcılığı ve balıkçılığı “kitlesel hayvan imhası” haline getirir ve dünyamızın doğal dengesini bozarsak, kendi geleceğimizi de yok edeceğiz.

İnsanca yaşamak istiyorsak, hayvanlarla dostça yaşamalıyız…

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Mustafa Küpçü - Mesaj Gönder

#

göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.



Anket Başiskele belediye seçimlerinde hangi adaya oy verirsiniz?
Tüm anketler