HDP’nin Başiskele’deki oyları yüzde 750 arttı

AKP’nin ilimizdeki adeta kalesi durumunda bulunan Başiskele’de 7 Haziran seçimlerinde, yine geçtiğimiz seçimlere benzer bir tablo ortaya çıktı. 2011 s...

AKP’nin ilimizdeki adeta kalesi durumunda bulunan Başiskele’de 7 Haziran seçimlerinde, yine geçtiğimiz seçimlere benzer bir tablo ortaya çıktı. 2011 seçimlerinde alınan 26 bin 912 oy ve yüzde 63,5’lik oran ile iktidarın Kocaeli’de en fazla oy aldığı ilçe olan Başiskele, bu geleneğini 7 Haziran seçimlerinde de sürdürdü.

 

AKP ÇOK FARKLI ÖNDE

Geçtiğimiz hafta yapılan seçimlerde ilçedeki oy sayısını yüzde 29 bin 136’ya yükselten AKP, orantısal olarak yüzde 58,6 rakamına ulaştı. Bu sonuçla iktidar temsilcileri en yakın rakiplerine yaklaşık 33 puanlık bir fark atmış durumda. Meclise giren partiler arasında yer alan CHP’de de Başiskele’deki oylarında belirli düzeyde bir artış yaşandı.

 

MUHALEFETTE ARTIŞ VAR

2011 seçimlerinde 6 bin 73 oy alma başarısı gösteren ana muhalefet partisi, ilçedeki oy sayısını 7 bin 642’ye yüzde 14 seviyesinde olan oranını da 15,3’e yükseltti. Ancak bu durum da CHP’nin ilçede beklediği oranda bir yükseliş anlamına gelmiyor. Türkiye’nin yine iktidar adaylarından olan MHP’nin ilçedeki oyları da CHP’ye göre daha fazla yükseliş içinde.

 

MHP DE YÜKSELİŞTE

12 Haziran 2011 tarihinde yapılan seçimlerde 4 bin 345 oy rakamına ve yüzde 10.2 oranına ulaşan MHP, 7 Haziran seçimlerini ise 6 bin 937 oy yüzde 14 seviyesinde bir oran ile tamamladı. Bu sonuçlar ise AKP’den sonra ilçede oyunu en çok artıran ikinci parti olarak MHP’yi gösteriyor. HDP ise 7 Haziran seçimlerini her ne kadar başarılı geçirse de iktidar ve muhalefetin çok gerisinde kaldı.

 

HDP ÇOK ARTTI AMA

2011 yılında gerçekleşen milletvekili genel seçimlerinde ilçede sadece 217 oy alabilen ve 7 Haziran sürecinde hedefini barajı geçmek üzerine kuran HDP, ilçede gerçekten büyük bir atılım yaptı. Başiskele’deki oylarını bin 648’e yükselden, yaklaşık yüzde 750 artıran HDP’nin iki seçim arasındaki orantısal olarak da 0,5’ten, yüzde 3,32’ye yükseldi.

#

13 Haz 2015 - 15:35 Kocaeli- Siyaset

Son bir ayda kocaeligazetesi.com.tr sitesinde 3.390.610 gösterim gerçekleşti.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.