Herkes konuşuyor da doğrusu ne?

Hafta sonu genel seçimler var. Tüm partiler medyada ve meydanlarda birçok rakamlar ifade ediyor. Gürültü kirliliği dayanılmaz boyutlarda. Televizyonlarda reklamlar ise  hiçbir dönemde olmadığı kadar çok. Reklamlara harcanan paralar konusunda hükümet diğerlerinin toplamından bile çok fazla olduğu görülüyor.

 

Hep rakamlarla bir şey anlatılmak isteniyor da söylenenler ne kadar doğru. Herkes biliyor ki rakamlar sayfalarca konuşmanın özeti. Bizde bu hafta Mustafa Baygın meslektaşımızın makalesinde yer alan bazı rakamları sizlerle paylaşarak bazı sorular sormak istiyoruz.

 

RAKAMLARIN DİLİ

Milli gelirin 2010 yılında 3 kat artırılarak 10 bin dolara çıkarıldığı söyleniyor. İyide milli gelir artmışsa Türkiye insani gelişme düzeyinde 2002’de 177 ülke arasında 88. Sırada iken, 2010 yılında 169 ülke arasında 83. Sıraya neden düştü?

 

2002’de işsizlik oranı % 10,2’ler düzeyindeyken 2010’da neden % 14’5 oldu. Milli gelirdeki artış oranında refah düzeyinin de artması işsizliğin azalması gerekmiyor mu?  Enflasyon düştü 2002 yılında % 30’lar düzeyinden 2010 yılında % 6,4’lere düştü deniliyor. Doğrudur peki 2002’de ev tüpünün fiyatsı 17,30 TL iken 2010 yılında nasıl oluyor da 60 TL oluyor.  Benzinin litresi 1,48 TL iken bugün nasıl 4,80 TL oluyor. Ekmek 25 kuruştan bugün nasıl bir liraya çıkıyor. Toplamda % 50’ler düzeyinde artması gerekirken neden 3 – 4 kat artmış.  İhracat 36 milyar dolardan 120 milyar dolara çıktı deniliyor. Ama hiç kimse farkında değilmiş gibi, ithalatında 51 milyar dolardan 185 milyar dolara çıktığı göz ardı ediliyor.  Hangisi çok artmış bakıyoruz ihracatın ithalatı karşılama oranı % 70’lerden % 60’lara düşmüş.

 

Ekonomide çarklar durmadan çalıştı. Borçlar düştü deniliyor. Peki, o zaman nasıl oluyor ki 2002’de kişi başına düşen borç 3.500 dolardan 2010’da 7.500 dolara yükseldi. İç dış borç stoku 220 milyar dolardan 520 Milyar dolara nasıl çıktı.

 

Bu soruların cevapları doğru verilmesi gerekiyor. Bu rakamlar yanlıştır diyorsanız mesele yok. Ama bu rakamlar doğruysa (Rakamlar devletin resmi kurumlarının rakamlarıdır) o zaman bazı söylemler bana hiç inandırıcı gelmiyor.

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Fikret Gökmen - Mesaj Gönder

#

göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.



Anket Başiskele belediye seçimlerinde hangi adaya oy verirsiniz?
Tüm anketler