İlhan Bayram: Barajın kapakları hiç açılmadı

İSU Genel Müdürü İlhan Bayram Yuvacık Barajı ve Sapanca Gölü hakkında uzun süredir konuşulanlara cevap verdi; “Kamuoyunun bilmesi gereken bilgi kirlil...

İSU Genel Müdürü İlhan Bayram Yuvacık Barajı ve Sapanca Gölü hakkında uzun süredir konuşulanlara cevap verdi; “Kamuoyunun bilmesi gereken bilgi kirliliği var. Yuvacık Baraj işletmesi 18 Ocak 2014 tarihinde İSAŞ tarafından Kocaeli Büyükşehir Belediyesine devredilmiştir. Sapanca Terfi Sistemi olmasaydı 2013 yılı kurban bayramından önce 1 Ekim 2013’de Yuvacık Barajında su kalmayacaktı. Gökçedere Barajının göl hacmi 25 milyon m3 olup, barajda bugün itibariyle 2,5 milyon m3 su kalmıştır” ifadelerini kullandı.

“KAPAKLAR HİÇ AÇILMADI”

2013 yılı içerisinde Yuvacık Barajı dolu savak kapakları hiç açılmamış olduğunu söyleyen Bayram, “Kapakları açıp suyu boşaltılar diye şeyler söylendi. Su üzerinde çok fazla rast gele ifade edebilecek bir konu değildir. Barajın kapağının açılması gibi bir şey söz konusu değildir. Emek sarf eden bir ekibe böyle kapakları açtılar suyu açtılar sorumsuzluk yüklemesi çok hakkaniyete uygun bir şey değil. Bunları kendimize hakaret sayıyoruz” dedi.

“BARAJDA SU KALMAYACAKTI”

Yuvacık Barajı’na şu anda günde 223 bin metreküp su geldiğini belirten Bayram, kente ise 340 bin metreküp su verildiğini kaydetti. Aradaki farkı Sapanca’dan getirilen su ile kapattıklarını söyleyen Bayram, Sapanca’da yeteri kadar su olduğunu söyledi. Bayram, “Eğer Sapanca takviyesi olmasaydı 1 Ekim’den itibaren barajda su kalmayacaktı” dedi.

 “YUVACIK BARAJI TAM DOLU GELMEDİ”

Sapanca’dan 2013 yılında 113.601.070 metreküp su aldıklarını belirten Bayram, “2013 yılı içersinde Yuvacık Barajı tam dolu hale hiç gelmemiş olup bir önceki yılda Sapanca Gölü’nden Yuvacık Barajı’na su verilmiştir. 2013 yılı içerisinde Yuvacık Barajı dolu savak kapakları hiç açılmamıştır. Burada çalışanlar da vatan haini değil. Biraz daha sorumluluk bekliyoruz. 2013 yılı içerisinde Yuvacık Barajı tam dolu hale hiç gelmemiş olup bir önceki yılda Sapanca Gölünden Yuvacık Barajına su verilmiştir” şeklinde konuştu.

“SAPANCA’DA YETERLİ SU VAR”

2013’ün kurak geçtiği her halden belli olduğunu vurgulayan Bayram, “Sapanca’da şuanda yeterli su var. Kuraklık olunca bir bölgede olmuyor. Doğu Karadeniz hariç kuraklık dönemi var. Sapanca’da da su çekilmesi gayet normaldir. Şuan da Sapanca’dan su alınabilecek durumdadır” diyerek gelecekte su sıkıntısı olmayacağını söyledi.

“KOCAELİ’DE SU SIKINTISI YOK”

Kocaeli’de hiçbir şeyin 10 sene öncesinde ki gibi olmadığını söyleyen Bayram, “Kocaeli’de su sıkıntısı yoktur. Vatandaşlardan istediğimiz suyu israf etmeyelim. Suyu iyi kullanalım istiyoruz. Biz kurum olarak 2013 yılında 400 milyon lira gelirimiz oldu. Bu kurum parayı alıp bir tarafa koymuyor, harcıyor. Topladığımız parayı kendi masraflarımıza harcıyoruz. 2 bin tane insan çalışıyor. Taş mı yiyecek buradakiler?” şeklinde konuştu.

SEKA’NIN HAKKINI ALIYORUZ

2004 yılında 7, şu anda 54 terfi merkezinin bulunduğunu söyleyen Bayram, gündemlerinde suya zam olmadığını kaydetti. Sapanca’da kuraklık olduğunu kabul ettiklerini belirten Bayram, “Yaşanan kuraklıktan Sapanca’da etkilenecek. Geriye gidiş sürekli devam edecek gibi bakılıyor. Yağışlar normalleştiğine eski haline gelecek. 30 milyon metreküpü SEKA zaten kullanıyordu. Biz SEKA’nın hakkını aldık. Olması gerekenden fazla bir su çekilmiyor” dedi.

100 YILLIK SU İHTİYACI

İlhan Bayram Kandıra Namazgah Barajı’ndan Kandıra ilçe merkezi ile Kandıra, İzmit, Derince ve Körfez ilçelerine bağlı 259 Köy ve mahallenin 100 yıllık içme suyu ihtiyacının karşılanacağını ifade ederek Sapanca Gölü’nde geriye gidiş olduğunu fakat yağışlarla birlikte bu geriye gidişin duracağını söyledi.

“GÜNDEMİMİZDE ZAM YOK”

Yeni yıla girdiğimiz halde gündemlerinde zam olmadığını söyleyen Bayram, “Sapanca Yuvacık hattını yaparken aldığımız tahsis var 30 milyon metreküp. Geçen sene 16 milyon küpünü kullanmışız. Sapanca Gölü’nün şuan ki durumunda sadece yağışların azalması etkilidir. Olması gerekenin üzerinde su çekişi yoktur” dedi.

“ARAÇTIRILMADAN İTHAM EDİLEMEZ”

Büyükşehir’in vatandaşa dağıttığı suyun parasını İSU’ya vermediği iddialarına cevap veren Bayram, “Büyükşehir’den ayda 25 milyon liranın üzerinde para kesiliyor. Büyükşehir onu kendisi karşılıyor yıllık 50 milyon liralık fatura kesiyor. Biz yaptığımız harcamaları üzerine koyup metreküp maliyetini çıkarıyoruz ve vatandaştan onu alıyoruz. Bir kurum araştırılmadan itham edilemez. Baraj Büyükşehir’e devredildi, kendi masraflarını ödeyecek” dedi.

“İNDİRİM SÖZ KONUSU DEĞİL”

Temmuz – 31 Aralık 2013 tarihleri arasında Sapanca Terfi Sistemi ile Yuvacık Barajı Arıtma Tesisine 16,245 milyon m3 su terfi edilmiş olduğunu ve 31 Ocak 2014 tarih itibariyle 2 pompa çalışmakta olup, 4.047.490 m3 suyun Sapanca Gölü’nden temin edildiğini, 2004 yılına oranla 2013 yılında barajdan su temininde %17, abone sayısında %36 artış bulunduğunu belirten Bayram, “İndirim söz konusu olamaz. Seçim döneminde olduğumuz için vitesleri boşa alanlar var” dedi.

 

SAPANCA TERFİ SİSTEMİ ELEKTRİK MALİYETİ (TL)

2013 Yılı

2.277.400

2014 Yılı

563.572

TOPLAM

2.840.972

 

SAPANCA GÖL SEVİYELERİ (DENİZ SEVİYESİNDEN YÜKSEKLİK)

1.120 milyar m3 hacmi olan Sapanca Gölü’nün 120 – 136 milyon metreküp su verimliliği bulunduğunu söyleyen Bayram, 31 Ocak 2013’te 31,60 metre, 1 Temmuz 2013’te 32,00 metre, 31 Ocak 2014’te  30,36 metre olduğunu ifade etti. Bayram, “Sapanca Gölü su seviyesi bölgedeki yağışların önceki yıllara göre az olması nedeni ile geçen yıldan 1,24 metre daha az seviyededir. Gölde emniyetli olarak su alınabilecek seviye 29 metredir” dedi.

#

03 Şub 2014 - 11:23 Kocaeli- Gündem

Son bir ayda kocaeligazetesi.com.tr sitesinde 3.390.610 gösterim gerçekleşti.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.