İnşaat sektöründen ‘Solucan’ sektörüne

Röportaj: Bülent EKİNCİ Birçok ülkede yıllardır kullanılan Türkiye’de ise yeni yeni popülerleşen Kalifornia Solucanı Gübresi altın gibi pirim yapıyo...

Röportaj: Bülent EKİNCİ

Birçok ülkede yıllardır kullanılan Türkiye’de ise yeni yeni popülerleşen Kalifornia Solucanı Gübresi altın gibi pirim yapıyor. Solucanların dışkısıyla elde edilen gübre bitkileri hem çabuk büyütüyor, hem de hasadı artırıyor. Üreticiler, bu gübrenin dolu yağışından da etkilenmediğini söylüyor. Bu mucizevi gübrenin sırrını çözen müteahhit Kerim Yılmaz, inşaat sektöründen tarım sektörüne giriş yaptı. 2017 yılının ocak ayında Arslanbey’de 4 milyon değerinde MEKSOL isimli bir tesis kuran Kerim Yılmaz, ikinci tesis için de farklı illerde arayışa geçti. Şimdi sizleri Kerim Yılmaz ile gerçekleştirdiğimiz söyleşiyle baş başa bırakıyoruz.

 

Bu tesiste tam olarak ne yapıyorsunuz?

Burada Kırmızı California Solucanıyla katı ve sıvı solucan gübresi üretiyoruz.  Kaliforniya Solucanı ile Türkiye’deki solucanların arasında dünya kadar fark vardır. Hiç durmadan yerler, bir makine gibi çalışırlar. Eskiden insanlar bu solucanları Türkiye’ye valizlerle getiriyordu. Kaçak yollarla Türkiye’ye kırmızı Kaliforniya Solucanı getiriliyordu. Tabi zamanla Türkiye’deki sayısı arttı. Çünkü çok çabuk üreyen bir hayvan türü bu. Bugün 1 tane varsa 1 yıl sonra 160 tane olabiliyor. Biz de burada bu hayvanların üretimini ve bu hayvanların dışkısıyla katı ve sıvı gübre üretimi yapıyoruz.

 

Bu solucanlar nasıl bir koşulda yaşıyor?

Bu solucanların yerini, mamasını, havasını ve nemini sevmesi lazım.  Solucanların bulunduğu yer hep 20 derece ve yüzde 80 nem seviyesinde tutuluyor. Onlar için ideal hava koşullarını sağlıyoruz. Bütün bunlar tam da istedikleri gibi olursa çok çalışırlar. Ben eskiden solucanların arasına elimi sokmaya çekiniyordum. Şimdi ise alıştım. İlk başta 4 milyon adet solucan aldım ve 2 ayda 12 milyon solucanım oldu.

 

Üretim aşamasından bahsedebilir misiniz?

Büyükbaş hayvan gübresini hayvan çiftliklerinden temin ediyoruz. Çay posasını çay fabrikalarından alıyoruz. Bisküvi fabrikalarından yumurta kabuğu satın alıyoruz. Hale giderek sebze ve meyve yeşilliklerini temin ediyoruz. Bunlar harmanlanıyor ve bir takım aşamalardan geçtikten sonra dinlenmeye alınıyor. Oluşan maddeyi 20 gün boyunca makine içerisinde fermente ediyoruz. Daha sonra değirmenden geçiriyoruz. Ardından yüzde 80 nemle solucanlara mama olarak veriyoruz.

 

“ASİTLİ YİYECEKLER KATMIYORUZ”

Büyük baş hayvan gübresiyle karıştırdığımız mama içerisine kesinlikle soğan, sarımsak, pırasa, portakal, mandalina, kivi gibi asitli yiyecekler katmıyoruz.  Bunlar gübrenin kalitesini bozuyor. Solucanlar bir yandan mamayı tüketip diğer yandan gübre yapıyorlar. Her hafta bu işlem yenileniyor, üretim bandı içerisindeki solucanlara yeni mamalar ekleniyor. Mama eklenen üretim bandının en altındaki kısım gübre haline geliyor. Bunu da tambur eleklerden geçirerek katı gübre haline getiriyoruz. Kum gibi bir hale geliyor.

 

Sıvı gübre nasıl elde ediliyor?

Sıvıya çevirme işlemi biraz daha teferruat istiyor. Az önce anlattığı işlemleri yaptıktan sonra elde ettiğimiz kuru gübreyi sıvıya dönüştürüyoruz. 360 kilo kuru gübreye melas, azot, fosfor katarak sıvıya çeviriyoruz. Bunlarında dereceleri ve ölçüleri var. Yoğun bir işlemin ardından sıvı gübre oluşturuyoruz.

 

“ÖZEL BİR EKİP KURDUM”

Makedonya’dan bir ziraat mühendisi, bir biyoloji mühendisi bir de 25 yıllık bu konuyla ilgili tecrübesi olan bir usta getirdim. Burası 4 milyonluk bir tesis. 16 dönüm arazi üzerinde 760 metrekare kapalı alanımız ve bunların dışında idari binalarımız bulunuyor. Mevcutta 600 metrekarelik bir kapalı alan daha yapacağız. Şuan belirlenen kapasite raporuna göre yıllık 300 ton kuru, 50 ton sıvı gübre üretebiliyoruz. Ancak talep doğrultusunda tesisimizde sıvı olarak günde 10 ton gübre üretimi yapabilirim.

 

Bu gübrenin Türkiye’deki ve yurt dışındaki pazarı nasıl?

Yurt dışına satmak için bayilik isteyen 3 firma var. Bunları değerlendireceğiz. Kendi pazarımı oluşturmak için Afrika ve Fransa’da yapılacak olan dünyanın en büyük tarım fuarlarına gideceğim. Türkiye içinde de fuarlara katılacağım. Bu ürünün pazarlanmasıyla ilgili hiçbir sıkıntı yok.

 

Sizin dışınızda Kocaeli’de kaç firma var?

Kocaeli de bu işi yapan kişi sayısı 30 ama resmi olarak yapan benim dışımda Kandıra’da bir firma var. Ama sıvı gübre yapan tek tesis benim tesisim. Sıvı gübreye de rağbet oldukça büyük. 100 litre suya 1 litre gübre konuluyor ve damlama sisteminde, ilaçlama yaparken kullanılıyor. Bu gübre türleri tamamen organik bir gübre.

 

Nereden aklınıza geldi Kaliforniya solucanından gübre üretmek?

5-6 yıl önce bir tanıdığım bahsetmişti bundan, ben de gülmüştüm. Geçtiğimiz yıl da yeğenlerim bahsetti bu konudan. Karlı bir yatırım gibi bahsettiler. İnternet üzerinden araştırmaya başladım. İnşaat işleri yapıyordum o dönem. İnşaat işlerinden de gına gelmişti artık. Her yer müteahhit doldu, işçisiyle ayrı uğraş, personel bulmakta ayrı uğraş derken, insanlarla uğraşmayı kestim ve solucanlarla uğraşmaya karar verdim. Bu işe yöneldim. İlkten amatörce başlamak istedim ancak işin boyutunu fark edince bugünkü bu tesisi kurmaya karar verdim. Ruhsatlarımızı da aldık üretim izinlerimizin gelmesini bekliyoruz ve ardından pazara çıkacağız. 5-10 ve 25 litrelik paketlerle kuru gübre satışı, 1 litre 5 litre- 30 litre ve 1 tonluk stantlarda sıvı gübre satacağım.

 

Yeni bir yatırımınız olacak mı?

Çalışma aşamasındayız. Konya Karaman’da düşünülen bir tesis var. Çiftçinin daha yakınında olabilmek açısında öyle bir fikrimiz var. Orada zaten bir elma bahçesinin bağlantılarını yaptım. Şuan 188 ton sıvı gübre siparişim var. Yatırımı devletin teşvik verdiği yerlerde yapmayı düşünüyoruz. Nakliyeyi çiftçiye yansıtmayacağımız bir bölge arıyoruz.

 

Solucanları nereden getirdiniz ve bu hayvanlar pahalı mı?

Kaliforniya solucanları 5 kuruş ile 40 kuruş arasında satılıyor. Ben ilk postasını Makedonya’dan aldım. Sonra Denizli’den ve Konya Karaman’dan aldım.

 

“Bizim gübremiz daha çok pazara hükmedecek”

Suni gübrenin yasaklanabileceğini belirten Kerim Yılmaz, “Eğer suni gübre yasaklanırsa bizim ürettiğimiz gübre daha da fazla pazara hükmedecektir” dedi

Suni gübrelerin yasaklanacağını söyleyen Kerim Yılmaz, “Fermente olayı birçoğunda yok. Bu kadar özentili kurulan bir tesis hiçbir yerde bulunmuyor. 

Cumhurbaşkanının sözlü olarak söylediği bir şey vardı, suni gübrelerin kullanımıyla ilgili. Malum bu gübreler patlayıcı yapımında da kullanılıyordu. Şimdi bu suni gübrelerin kullanımı bir kanunla yasaklanacak gibi görünüyor. Yasanın maddeleri hazırlanıyor. Eğer suni gübre yasaklanırsa bizim ürettiğimiz gübre daha da fazla pazara hükmedecektir. Bu sektöre yönelmemin nedenlerinden biri de budur” dedi.

 

“FAYDA SAĞLIYOR”

solucan.jpg

Bu gübrenin hasadın verimini artırdığını ekleyen Kerim Yılmaz, “100 günde alacağınız hasadı 80 günde alıyorsunuz, yüzde 70’e varan fazlalık gösteriyor. Yani 10 kilo aldığın ürünü 17 kilo alabiliyorsun. Çayda kullanıldığında iki kesim değil de 3 kesim yapabiliyorsun. Bu solucanın içerisindeki bir salgı dışkıla gübre haline geliyor. O salgıyla toprağın verimini artırıyor. Köke, toprağa ve gövdeye fayda sağlıyor. Dondan, bakterilerden ve mantarlardan etkilenmiyor. Bu gübre birçok ülkede uzun yıllardan beri kullanılıyor. Sonunda Türkiye’de de bu gübrenin kullanımına başlanıldı” şeklinde konuştu.

 

Kaliforniya  Solucanı nedir?

Dünyanın var oluş sürecinin başından beri kırmızı Kaliforniya solucanı hayatta kalabilen nadir hayvanlardan biridir. Bunca zamandır hayatta kalabilmelerini, bağışıklık sistemlerinin gücüne borçludurlar. Bağışıklık sistemlerinin gücü de, solucanların üzerinde ve sindirim sistemlerinde mevcut olan ve onları koruyan vücut sıvıları (sölom sıvısı) sayesinde oluşur. Solucanların sindirim sisteminde, çok sayıdaki mikroorganizma taşıyan, azot fikse eden bakteriler ve antibiyotik etkisi yaratacak doğal büyüme hormonları ve enzimler bulunur. Solucanlar hareket kolaylığı sağlamak ve toprakta bulunan milyonlarca zararlı bakteriden korunmak için yani hastalanmamak için sölom sıvısı salgılarlar. Uygun koşullarda beslenen bu solucan çeşidi saydığımız özellikler doğrultusunda dışkılarıyla kaliteli gübre üretirler.

 

KERİM YILMAZ KİMDİR?

1983 Kocaeli Suadiye’de dünyaya geldi. İlk ve ortaokulu Suadiye’de liseyi ise İzmit Endüstri Meslek Lisesi’nde okudu. 2001 yılında babasıyla birlikte inşaat sektörüne girdi. Baba oğul inşaat firmasını kurarak Kocaeli’de sayısız projeye imza attılar. Endüstriyel yapılan fabrikalar, okul binaları, alt yapı üstyapı işleri yaptı. İnşaat firması olarak halen Karadeniz otobanı Kolin İnşaatın taşeronu olarak işlere devam ediyor. Öte yandan 2017 yılının başında Arslanbey’de bir üretim tesisi kurarak Kırmızı Kaliforniya Solucanından gübre üretimi işine girdi.

birlikte-028.jpg

 

#

21 May 2017 - 11:03 Kocaeli-

Son bir ayda kocaeligazetesi.com.tr sitesinde 3.521.331 gösterim gerçekleşti.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.

01

Aslan Bey - Bu girişimcilik için sizleri tebrik ediyorum...

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 21 Mayıs 11:03