IŞİD, Kocaeli’den besleniyor

Kocaeli’deki insanları çeşitli yollarla kandıran örgüt üyelerinin Dilovası’ndan iki minibüsle 19 kişiyi savaş bölgesine götürdüğü öğrenildi.   Suriy...

Kocaeli’deki insanları çeşitli yollarla kandıran örgüt üyelerinin Dilovası’ndan iki minibüsle 19 kişiyi savaş bölgesine götürdüğü öğrenildi.

 

Suriye’de yaşanan iç savaş ve ardından Kuzey Irak bölgesine kadar ilerleyen Irak Şam İslim Devleti (IŞİD) adlı terör örgütü, ülkemizin yanı sıra Kocaeli’yi de etkiledi. Daha önce ilimizden çok sayıda isim kaynayan bir kazan olan Ortadoğu’ya giderek, buradaki savaşa katıldı. Özellikle IŞİD’e ilimizden çok sayıda vatandaşın katıldığı ve buradaki savaşta yer aldığı öğrenildi.

 

DİLOVASI’NDAN GİDEN ÇOK

IŞİD konusunda ilimizde en çok gündeme gelen bölge ise Dilovası. Amerikan Newsweek dergisi, son sayısında bölgemize geniş yer ayırdı. Kocaeli Dilovası bölgesinden IŞİD’e katılan insan sayısının giderek arttığının belirtildiği haberde Kenan Beyaztaş isimli bir de öğretmenden yorum alınmış. Kürt ve sol görüşlü bir insan olduğunu belirten Kenan Beyaztaş, bölgeden IŞİD’e katılan çok kişinin olduğunu ve polisin hiçbir önlem almadığını dile getiriyor.

 

KARDEŞİ DE GİTTİ

25 yaşındaki kardeşi Ahmet Beyaztaş’ın da IŞİD’e katıldığını belirten üzgün ağabeyi, “Kardeşim Dilovası’ndan Suriye’ye giden 2 minibüse binen 19 kişi arasındaymış. Çok dindar bir insan değildi. Örgüte katılmadan önce uyuşturucu bağımlılığı yaşamıştı. Bir gün cihada gideceğini biliyorduk. Polis hiçbir şey yapmadı. Onu gözaltına alacak gerekçeleri olmadığını söylediler. Ahmet de bize karışmamamızı bildirdi. Yapabilecek hiçbir şeyimiz yoktu” dedi.

 

5 KİŞİ ÖLDÜ

Öte yandan bilindiği gibi Kocaeli, yine benzer olaylarla daha önce de gündeme gelmişti. Suriye ve Ortadoğu’da yaşanan olayların ardından daha önce de ilimizden bazı kişiler savaş bölgelerine gitmiş ve toplam 5 kişi hayatını kaybetmişti. Karamürsel’den 37 yaşındaki Arif Tepebağ, 33 yaşındaki Volkan Ertan ile 32 yaşındaki Yasin Dinçay, Suriyeli muhaliflere destek vermek üzere bu ülkeye gitmiş, yaşamını yitirmişti. Gebze’den de iki kardeş Serhat El ve Alper El, yine Suriye’de hayatını kaybetmişti.

 

İZİN VERMEYİZ

Öte yandan Kocaeli Valisi Ercan Topaca da, konu hakkında bir açıklama yaptı. IŞİD’e Dilovası’ndan adam taşındığı haberleri abartılı bulduğunu dile getiren Topaca, “Bu iddiaların açıkçası somut bilgilere dayandığını düşünmüyorum. Biz yine de bu konuda çok geniş çaplı araştırma yapıyoruz. IŞİD bayrakları dolaşan araçlardan söz ediliyor. Bu hukuken mümkün değil. Böyle bir şeye izin vermemiz düşünülemez” dedi.

 

BÖYLE BİR OLAY YOK

Dilovası’nın tüm Türkiye’den göç alan bir bölge olduğunu söyleyen Topaca, şöyle konuştu: “Bölge her kültürden ve düşünceden insanın yaşadığı bir yer. İlçedeki bazı kişiler macera olsun diye bu tür faaliyetlere katılmış olabilirler. Değişik düşünen insanların çıkması doğal. Ama ulusal ve uluslararası hukukun yasadışı saydığı bir oluşuma izin vermemiz mümkün değil. Ancak genel olarak ‘IŞİD gelmiş karargah kurmuş. İnsanları kandırıyor. Buradan gençleri gönderiyor’ şeklinde bir düşüncenin doğru olmadığını çok net ifade edebilirim”

#

14 Eyl 2014 - 09:16 Kocaeli- Gündem

Son bir ayda kocaeligazetesi.com.tr sitesinde 3.457.725 gösterim gerçekleşti.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.