İşte Davutoğlu’nu azlettiren 15 neden!

Türkiye’de gündem her gün değil, neredeyse her saat değişiyor…

Canlı bomba saldırıları…

Güneydoğu’da PKK operasyonu…

IŞID’in Kilis’e bomba atması… 

Meclis’te milletvekili dokunulmazlıklarının tartışması…

AB Türkiye’ye vize verecek mi, vermeyecek mi tartışması…

Meclis’te dokunulmazlıklar kaldırılacak mı, kaldırılmayacak mı tartışması…

Bu örnekleri çoğaltmak mümkün…

Türkiye’de bu gelişmeler yaşanırken, Çarşamba akşamı gündem değişti…

Erdoğan ile Davutoğlu görüştü…

Bu görüşmeden AKP’de kongre kararı çıktı…  

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun sivrilmesinden rahatsız olan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Davutoğlu’nu resmen azletti…

Davutoğlu da bunu kabullenmek zorunda kaldı…

***

Cumhuriyet Gazetesi yazarı Sinan Tartanoğlu, 21 ayda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Başbakan Ahmet Davutoğlu arasındaki krizi kopuşa götüren 15 adımı yazdı…

Başbakan Davutoğlu, 21 aylık görev süresi içinde, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile 15 farklı olayda görüş ayrılığı yaşadı. Görüş ayrılıkları, medya üzerinden verilen mesajlarla gün yüzüne çıktı. Davutoğlu “Aramızda milim fark yok” yanıtını verdi. 15 farklı konuda Erdoğan ile Davutoğlu arasında yaşanan “milimden öte” farklar şöyle:

 

1-ŞEFFAFLIK

Davutoğlu Ocak 2015’te il ve ilçe başkanlarının, parti yöneticilerinin bile mal beyanında bulunması zorunlulğu içeren şeffaflık paketini açıkladı. Erdoğan, pakete “Bu gidişle, görev alacak il ve il başkanı bile bulamazsınız” tepkisini gösterdi. Şeffaflık paketi aradan geçen 1.5 yıla karşın yaşama geçirilemedi.

 

2-HAKAN FİDAN

Erdoğan’ın “sır küpüm” dediği MIT Müsteşarı Hakan Fidan, milletvekilliği aday adaylığı için görevinden istifa etti. Erdoğan, “Ben olumlu bakmıyorum. Başbakan’a da söyledim” dedi. Erdoğan, “Müsaade edilmiyorsa, orada kalması, ayrılmaması gerekirdi. Kırgınım” dedi. Fidan kısa süre sonra aday adaylığından vazgeçerek Müsteşarlığa döndü.

 

3-KONGRE

7 Haziran seçimleri sonrasında partinin olağan kongresinde MKYK listesi konusunda ikili arasında restleşme ilk kez ‘genel başkanlık’ tehdidine vardı. MKYK listesine ağırlığını koymak isteyen Erdoğan, Binali Yıldırım kozunu öne sürdü. Yıldırım’ın genel başkan adaylığı için delegelerden imza toplandı. Davutoğlu geri adım atınca MKYK listesini Erdoğan belirledi.

 

4-KABİNE

64. hükümetin kabinesinde hangi bakanların olacağı konusunda bir belirsizlik yaşandı.Görüş ayrılıkları yine Erdoğan’ın kabine listesine damgasını vurmasıyla sonuçlandı. Davutoğlu, Babacan ve Yıldız’ı kabineye almak istedi, başarılı olamadı. Albayrak başta olmak üzere itiraz ettiği isimlerin kabineye girmesini ise engelleyemedi.

 

5-DOKUNULMAZLIKLAR

Erdoğan,HDP’lilerin dokunulmazlıklarının kaldırılması için açıklamalar yaptı.İkili arasında kriz büyüdü ve Meclis’te fezlekesi bulunan tüm milletvekillerinin dokunulmazlığının kaldırılması için anayasaya geçici madde eklenmesini öngören anayasa değişikliği gündeme getirildi.Erdoğan’ın “Ağırdan alınıyor” eleştirisi üzerine anayasa değişikliği sürecini başlatmak zorunda kaldı

 

6-AKADEMİSYENLER

Davutoğlu, akademisyenlerin tutuksuz yargılanması gerektiği yönünde açıklamalar yaptı. Erdoğan ise “Suçluysa tutuklu yargılanacak” diyerek ısrarını sürdürdü.

 

7-TERÖR TANIMI

Erdoğan, terör tanımının yeniden yapılarak Türk Ceza Yasası’nda düzenlenmesini istedi. Bu konuda sık sık bir çalışma olmadığını açıklayan Davutoğlu, şimdiye kadar bu konuda bir adım atmadı.

 

8-VATANDAŞLIK

Erdoğan’ın “Terör örgütünün yandaşlarını devre dışı bırakmak için vatandaşlıktan çıkartma dahil gereken tüm önlemleri almakta kararlı olmalıyız” açıklamasına karşı Davutoğlu “Şu ana kadar gündemimize gelmedi, üzerinde çalışılması gereken bir konu” demekle yetindi.

 

9-BÜROKRATLAR

İkili arasında bürokrat atamaları konusunda Cumhurbaşkanlığı ve Başbakanlık arasında görüş ayrılıkları yaşadığı kulislere yansıdı. Davutoğlu, genelgeyi kaldırmak zorunda kaldı.

 

10-ÇÖZÜM SÜRECİ

Davutoğlu, Diyarbakır ziyareti sonrasında çözüm süreci ile ilgili “PKK, 2013 Mayıs’ına dönerse her şey konuşulabilir” dedi. Erdoğan bir gün sonra “Ortada müzakere edecek de görüşecek de bir konu yoktur” yanıtını verdi. Davutoğlu daha sonra “Bizden kimse elinde silah ve kan olan terör örgütünü muhatap alacağımızı beklemesin” dedi.

 

11-DÜNDAR-GÜL

Can Dündar ve Erdem Gül’ün haberleri nedeniyle yargılandığı MIT TIR’ları davasında Anayasa Mahkemesi’nin tahliyeye yol açan kararı ile ilgili Erdoğan, “Saygı duymuyorum, tanımıyorum” açıklamasını yaptı. Davutoğlu, doğrudan yanıt vermese de Hükümet Sözcüsü “Kişisel görüşünü ortaya koymuştur” dedi.

 

12-ABD BAŞKANI OBAMA

Kulislerde, Erdoğan’ın Obama’dan son anda ve uzun uğraşların ardından aldığı 1 saatlik randevunun ardından Davutoğlu’nun çok kısa sürede Beyaz Saray tarafından kabul edilecek olmasına tepki duyduğu konuşuldu.

 

13-AB İLE VİZE GÖRÜŞMELERİ 

Davutoğlu’nun başarılarından biri olarak kabul edilen AB ile vize muafiyetine yönelik adımlar Erdoğan tarafından Davutoğlu’nun bir başarısı olarak değerlendirilmedi. Erdoğan, “Bu konu benim Başbakanlığım döneminde Ankara Palas’ta açıklanmıştı zaten. Bu tür küçük şeylerin büyük kazanımmış gibi sunulmasına üzülüyorum” dedi.

 

14-ATAMA YETKİSİ

29 Nisan’da düzenlenen MKYK toplantısında il ve ilçe başkanlarını atama yetkisi Genel Başkan’dan alınarak yeniden kurula verildi. Daha önce Erdoğan’ın AKP Genel Başkanı olduğu dönemde söz konusu yetki Erdoğan’a verilmişti.

 

15-VE PELİKAN DOSYASI

Davutoğlu’nun yetkilerinin azaltıldığı MKYK toplantısının ardından “Pelikandosyası” adıyla açılan blogda, Erdoğan ve Davutoğlu arasındaki çekişmeyle ilgili yazı, olağanüstü kongre sürecini başlatan krizin derinliğini gözler önüne serdi.

***

Yukarıda sayılan bütün nedenler, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun ipinin çekilmesine neden oldu…

AKP’nin 22 Mayıs’ta kongresi var… Bu kongrede partinin genel başkanı, dolayısıyla yeni Başbakan seçilecek…

Aslında Cumhurbaşkanı Erdoğan işaret edecek, delegeler o kişiyi seçecek…

Aslında AKP’nin kongresinden daha çok, Yargıtay’ın MHP’nin kongresiyle ilgili vereceği karar çok önemli…

Yargıtay, 15 Mayıs’ta MHP’nin kongresini onaylarsa, Türk siyasi tarihinde kartlar yeniden karılacak…

Yargıtay, kongre yapmasını onaylamazsa, kartlar yine sil batan karılacak…

Önümüzde erken seçim seçeneği olacak…

MHP, barajın altında kalacak…

HDP’nin barajı açıp aşmaması konuşuluyor…

Erdoğan, erken seçimde 367z milletvekili aşıp, Başkanlık sistemini resmen başlatmayı hedefleyecek…

Ben AKP’nin kongresinden ziyade, Başbakan kimin olacağından ziyade Yargıtay’ın MHP ile ilgili vereceği kararı daha çok merak ediyorum…

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Mesut Akbulut - Mesaj Gönder

#

göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.



Anket Başiskele belediye seçimlerinde hangi adaya oy verirsiniz?
Tüm anketler