İşte Kocaelispor&'un yeni yöneticileri (11)

Kocaelispor Genel Sekreteri İsmail Araç “İşte Kocaelispor’un Yeni Yöneticileri” dizi röportajımızın 11’incisine konuk oldu. Konuğumuz İsmail Araç ile...

Kocaelispor Genel Sekreteri İsmail Araç “İşte Kocaelispor’un Yeni Yöneticileri” dizi röportajımızın 11’incisine konuk oldu. Konuğumuz İsmail Araç ile Kocaelispor’un mali tablosunu ortaya döktük ve oldukça karamsar tablolara ulaştık. Kocaelispor’un sadece aylık giderinin 200 bin lirayı bulduğunu söyleyen Araç, Torba Yasası ile de yapılandırılacak borcunda aylık 200 bin liraya geleceğini ve aylık toplam giderin 400 bin lirayı bulacağını belirtti.

Yöneticilik teklifini ne için kabul ettiniz?
Zor koşullarda bu görev teklifi gelince bundan kaçamayacağımı anladım. Kocaelispor’a daha önce ettiğimiz hizmetler neticesiyle iş yoğunluğuma rağmen teklifi kabul ettim. Karakter olarak her şeyin doğru zeminde olmasından yanayım. Hizmet etmenin, bilgi birikimini sunmanın da bir ibadet olduğunu düşünenlerdenim.

Kocaelispor bugünlere nasıl geldi?
1996 tarihinde benimde oturduğum muhitteki ağabeylerimizin girişimiyle kurulmuş bir kulüpte, bugüne kadar hizmeti olan yönetime, Kocaelispor’a hizmet etmiş, ancak bugün aramızda olmayan kişilere rahmet diler, sağlara da uzun ömürler temenni ederim. Geçmiş yıllarda hafta sonlarını iple çeker, Kocaelispor maçlarını izlemek için, stada girebilmek için mücadele derdim. Koca bir haftayı başarılı sonuçları ve başarısızlıkları tartışarak geçirirdim. Oysa bugün müflis bir kulübün nasıl kurtulacağını her gün konuşur durumdayız. Belirsizliği yönetmek kadar zor bir şey yoktur. Önünüzde yalnızca gider bütçesi olan, ‘Gelir hanesini nasıl dolduracağım?’ diye düşünen bir kulübün ve onun yöneticilerinin zorluklarını yaşamaktayız.

70 MİLYON LİRA BORÇ
Kulübün borçlanması 1995’lerden başlıyor. Bu süreçte ekonomi ve koşullar bugüne göre daha kolaydı. O yıllarda ‘devletin devlete borcu mu olur?’ düşüncesi hakim olmayıp vergisel, kişisel borçların ödenmesi için çaba sarf edilseydi ya da borçlanılmasaydı, Kocaelispor’un geleceğine veya bugünkü haline ipotek konulmamış olacaktı. Ama bugünü konuşmamız gerekiyor, olan olmuştur. Geçmiş dönemlerde bu borçları telaffuz ettiğim zaman kimsenin hoşuna gitmemişti, üzerinde durulmamıştı. Hal bu ki, ‘Kulüp Lisanslama Sistemi’nin Türk futbolunu ve Kocaelispor’u nasıl etkileyeceğini okumuş ve bilen biriydim. Şimdi bugün şahsi alacakları muğlak kabul edersek 40, onları da kabul edersek 70 milyon lira borç olduğunu söyleyebiliriz. Devlete olan 40 milyonluk borcun torba yasasıyla yapılandırılma hakkı Kocaelispor için de vardır. SSK borcu küçük olduğu için bunu kapatabiliriz. Vergi borcunun aslı 12-13 milyon lira, çok eski vadeler olduğu için tam hesaplamadık ancak bu rakam 20 milyonlara gelecek.

İKİ AYDA 400 BİN LİRA
Bu borcu 20 milyon kabul edersek kanunda 7 yıllık (84 aylık) taksitlendirme söz konusu. Bu 20 milyonu, 84 aya bölersek ay/tl 200 bin liradan fazla taksit çıkar. Bu taksitlerde 2 ayda bir ödeneceğine göre iki ayda 400 bin liradan fazla taksit ödemesi söz konusu. Normal aylık giderlerimizi de katarsak, aylık asgari olarak bu rakam 400 bin liraya ihtiyaç var. İşte bu parayı nasıl ödeyeceğiz. İşte buna kafa yormamız, buna bilgi koymamız ve kaynak yaratmamız lazım. Kulübe yardım edecek şahıs ve firmalara inandırıcı gelişmeler kaydetmemiz gerekiyor. Kocaelispor’u 1. Lig’e ve daha sonra süper lig’e çıkarmayı sağlarsak buralarda sağlanacak çok yüksek gelirlerle, kulübü düzlüğe çıkarmayı hedefliyoruz. İnsanlar paranın nasıl gittiğini, nasıl kullanıldığını görürlerse kent olarak kurtuluşu başarabiliriz. Tabii ki sayı büyükşehir başkanımız ve valinin de destekleri bizi kılavuzumuz olacaktır.

SADECE GİDERLER 200 BİN LİRA
Kocaelispor’da bugün için 28 çalışan, 37 profesyonel futbolcusu, 6 adet bordrolu personel vardır. Bunlarla ilgili maaş, SSK, vergileri hesaplarsak aylık 125 lira gider demektir. Burada bunu unutmamamız lazım. Sporcu diğer giderlerini de buna dahil değildir. Yemek, maç giderlerini de katarsak aylık asgari 200 bin lira gerekiyor.

KOCAELİSPOR HAZIR DEĞİL
Kulüp lisans talimatları ikinci lig kulüpleri için mali kriterler 2011-2012 sezonunda başlayacak. Mali, sportif, personel, idari, alt yapı, hukuki kriterler söz konusu. Müthiş yaptırımlar, kurumsallaşma ve cezalar söz konusudur. Kocaelispor bunların hiçbirine hazır değil. Bunlar için öncelikli olarak Kocaelispor’a nitelikli, eğitimli, bilgili, personel işe almalıyız. Çünkü yöneticiler artık zamanlarında kulüple ilgilenebilmekte, personel ise kulübü bir iş disiplininde yönetebilmektedir. Yöneticilerin karar mekanizmasında var olmaları gerekmektedir. Kocaelispor yöneticileri değişse bile kulübün düzeni, verimliliği ancak böyle devam edebilir. Birde kamuoyunda, yönetici demenin elinde çok parası olup da Kocaelispor için feda edecek anlamının silinmesi gerekmektedir. Oysa parayı ve işi yönetmek bir beceri işidir. Bunları yapabilecek insanları karalamamız gerekiyor. Bu argümanın yerleşmesi gerekiyor.

Tesisler hakkındaki görüşleriniz neler?
Kamuoyunda herkes bu konuyu konuşuyor. Açılımı Kocaeli Eğitim Vakfı’dır. Bu konuda bende bir şeyler söylemek isterim. Öncelikli olarak KEV’in kuruluş tarihine ve amacına bakmak lazım. Vakıflar çok çok zengin kişi veya kurumlar tarafından kurulurlar. KEV’in kuruluşuna bakarsak böyle zengin kişi ve kuruluşlar tarafından kurulmadı. KEV, bu şehrin insanlarının, iş adamlarının katkılarıyla Kocaelispor adına desteklenmiş bir tesistir. Şimdi geçmiş arşivleri karıştıralım. Tesisin yapılış tarihilerinde gazetelerde çıkan haberler, fotoğraflara bakalım. Toplanan yardımlara bakalım. Vinsan’ın tesislere katkılarına, nuh çimento’nun katkılarına bakalım. Bununla ilgili birçok arşivi önümüze serelim ve basın bunları özellikle işlesin. Kamuoyunun kanaati bir netleşsin. Ondan sonra bizlerde yönetim kurulu olarak bir karar alalım. Bu karar ile tesisler için KEV’e tapu iptal davası açalım. Bu dava ne kadar sürerse sürsün. Sonuçta bu tesisin gerçek sahibinin kim olacağına yargı karar versin. Fuzuli konuşmaya gerek yoktur. Bunun yolu budur. Tesislerle baçtaki binanın takası maddi açıdan mümkün değildir. Çünkü değerleri çok farklıdır. Aradaki farkın bedelinin ödenmesi mümkün değildir. Bu sadece bir hayaldir. Kısa vadede KEV ve üyelerinin bu tesisi, sembolik bir bedelle Kocaelispor ve Kocaelispor yönetimi adına kiralama yapması gerekir. Oysa belediyeye kiralıyor. Yüksek bir kira bedeli var, yaklaşık 45-50 bin lira. Belediye bu parayı KEV’e ödüyor. Oysaki belediye bu kirayı Kocaelispor adına veriyor. Bizde bu bedelden daha düşük bir miktarı kira olarak öderiz. KEV yönetimi bu parayı alamayız diye düşünüyorsa belediye şahit olabilir. Bunu karşılıklı anlayış içerisinde KEV ve Kocaelispor yönetimi yapabilmelidir. KEV topa girmekten kaçmamalıdır.

Basın hakkındaki görüşleriniz, basından beklentileriniz neler?
Kocaeli’de 20’den fazla gazete var. İzmit merkezde 7-8 gazete var. Eski olmaları sebebiyle Kocaeli gazetesi, özgür Kocaeli, bizim Kocaeli ve demokrat Kocaeli daha çok okunuyor. Bu gazeteler ve çalışanlarından bir çok kişi Kocaelispor haberleriyle sor eklerinden gelir elde ediyor. Spor sayfası olmayan bir gazetenin tirajının, sportif gelirinin daha az olacağı bilinen bir gerçek. Bunun için basının ve görevleri arkadaşların haberlerde zaman konusuna dikkat etmesi, yani sağduyulu davranması gerekir. Yönetimle koordineli bilgi doğruluğu sağlayarak haber yapmalarının uygun olacağı düşüncesindeyim. Tabii ki hür iradeleriyle haber yapmaları gazetecilik ahlakıdır, bu sahaya girmem.

Üyeliklerle konusunda ne düşünüyorsunuz?
Üyeliklerle de ilgili bir şeyler söylemek gerekirse, bu konuda da yine basından destek almamız lazım. Hukuki çerçevede Kocaelispor bugünkü üyelerinin isim olarak yayınlanmasını isteyenlerdenim. Bu görüntüye göre üye olmalarını teşvik etmeliyiz. Nitelikli üyeler, aidatlarını ödeyen üyeler, hesap soran, kongre günleri oyunu kullanan üyeler yaratmalıyız. Belki de moda deyimiyle fun club yaratmalıyız.

Kocaelispor’da kurulmuş olan bir de şirket var. Bu şirket için ne yapmayı planlıyorsunuz?
‘Kocaelispor Promosyon Organizasyon Reklam Tanıtım İmalat Filmcilik Anonim Şirketi’ 5 kasın 2009’da kuruldu. Bu şirketin de durumu değerlendirilmelidir. Kocaelispor kulübü ile illiyet bağının önümüzdeki günlerde değerlendirilmesi gerekmektedir. Bununla ilgili de kamuoyunun gelecekte bilgilendirilmesi gerekiyor.

İsmail Araç Kimdir?
20 Ağustos 1959 İzmit doğumlu olan İsmail Araç, Uludağ Üniversitesi İşletme mezunu. Evli ve 2 çocuk sahibi olan Araç, Kocaelispor için gerçekten büyük emekler sarf etmiş bir isim. Kocaelispor’da dönem dönem yöneticilikle yapan Araç, ayrıca Kocaeli kenti için de emek harcamış biri. Kocaeli’de büyük fabrikaların kurulmasında hizmetleri geçen Araç’ın, öz geçmişi başarılarla dolu.

#

22 Şub 2011 - 09:51 Kocaeli- Gündem

Son bir ayda kocaeligazetesi.com.tr sitesinde 3.521.331 gösterim gerçekleşti.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.