İşte medyanın referandum nabzı!

16 Nisan’da referandum var…

Türkiye’de rejim değişikliğinin oylaması yapılacak…

Cumhuriyet sistemine devam mı, yoksa Başkanlık Sistemine geçişin oylaması yapılacak…

Ajans Press, dün referandumla ilgili bir haber gönderdi…

Haberi birlikte okuyalım;

**

Türkiye tarihinde kritik bir referanduma gidiyor. Referandum tarihine sayılı günler kala, liderler açıklamalarını ve mitinglerini sürdürürken medyaya binlerce haber yansıyor.

Referandum, bu yılın en çok konuşulan başlıkları arasında ilk sırada yer alırken, uzun süredir gündemde olan yeni anayasa çalışmaları ve başkanlık sistemi de bu başlık altında en çok konuşulan maddeler arasında yer aldı.

**

Medya takibinin öncü kuruluşu Ajans Press, medyanın referandum nabzını tuttu. Ajans Press’in detaylı medya analizinde 2017 yılı itibariyle medyaya 71 bin 498 haberin yansıdığı tespit edildi. Medyaya yansıyan haberler incelendiğinde ise, referandumda medyaya “evet” kararına yönelik 31 bin 817, “hayır” kararına yönelik 20 bin 949 haber yansıması tespit etti.  Kararsız seçmen için ise 18 bin 732 konu başlığı belirlendi.

**

Basına yansıyan haber adetleri üzerinden oy dağılımı gerçekleştiren Ajans Press, medyanın “evet” kararına daha yakın olduğunu tespit etti.

Referandum’un yüzde 44,5 evet, yüzde 29,3 hayır, yüzde 26,2 ise kararsız seçmen ekseriyetinde olduğu belirlendi.

Medyada gerçekleştirilen bu araştırma, kararsız seçmenin referandum sonucunu doğrudan etkileyeceğinin bir göstergesi sayıldı.”

**

Medyada “evet” haberlerinin daha fazla çıkması çok normal…

Zira gerek yazılı basında, gerekse görsel basında iktidara yakın gazete ve televizyon kanalı çoğunlukta… 

Türkiye’de basın maalesef tarafsızlığını yitirdi…

Hükümet ve Cumhurbaşkanı çok agresif…

Hayır oyu kampanyası yapanlara karşı çok acımasız söylemlerde bulunuyorlar…

Büyük bir kutuplaşma var…

16 Nisan, yani referandum tarihi yaklaştıkça, bu agresiflik artacaktır…

MHP lideri Devlet Bahçeli, Ülkücüleri sokaktan çekmişti…

Ama son zamanlarda öyle söylemlerde bulunuyor ki; Ülkücüleri tekrar sokağa dökecek bir izlenim veriyor…

“Ülkücüler işini yarım bırakmaz” diyerek niyetini ortaya koydu…

Liderler söylemlerini yumuşatmazsa, önümüzdeki günlerde istenmeyen durumlarla karşı karşıya kalabiliriz…

 

Üzülmez, Bosna’da Türkçe sınıfı açtı

Kartepe Belediye Başkanı Hüseyin Üzülmez, Yunus Emre Enstitüsü’nün "Tercihim Türkçe Projesi" kapsamında, Bosna Hersek'in Bihaç şehrindeki Harmani 1 İlköğretim Okulu’nda Türkçe sınıfı açtı. Bilindiği gibi Kartepe Belediyesi, Bihaç şehri ile kardeş… Yani anlayacağınız Üzülmez, kardeş şehir Bihaç’a destek verdi… 

 

CHP’li Tarhan Kars’a gidiyor

CHP Kocaeli Milletvekili Tahsin Tarhan, kendi seçim bölgeleri dışında da referandum için çalışıyor. CHP Genel Merkezinin yaptığı görevlendirme ile Tarhan, Kars'ta dört gün süreyle çalışma yapacak. Tarhan, Kars’ta Eskişehir Milletvekili Prof. Dr. Gaye Usluer ve Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer ile birlikte yoğun bir çalışma programı içinde olacak. Tarhan ve diğer vekiller Kars’ta yeni Anayasa değişikliğinin neler getireceğini ve neleri götüreceğini anlatacak.

 

Baran, Yuca Sokak sakinlerini mutlu etti

Körfezlilerin talep ve önerilerini önemseyen Körfez Belediye Başkanı İsmail Baran, yapılan çalışmaları da yakından takip ediyor. Tütünçiftlik Güney Mahallesi Yuca Sokak’ta oturan vatandaşlar Başkan Baran’dan yol açma ve genişletme’ talebinde bulunmuştu. Başkan Baran da çalışma için birim müdürlerine talimat verdi. Fen işleri yol çalışmasına başladı. Baran önceki gün yolu çalışmasını yerinde görmek için Yuca Sokak’a gitti ve çalışmaları yerinde gördü. Baran’ı gören vatandaşlar,  duyarlılığından dolayı teşekkür etti.

 

Odabaş’tan Sefa Sirmen’e ziyaret

Marmara Sanayici ve İşadamları Derneği (MARSİAD) Başkanı Bahri Odabaş, cezaevinden çıkan İzmit eski Büyükşehir Belediye Başkanı ve CHP eski milletvekili Sefa Sirmen’i ziyaret ederek geçmiş olsun dileğinde bulundu. Odabaş, ziyarette Kocaeli’nin sahipsiz kaldığını, her geçen gün Kocaeli’nin önünün tıkandığını söyledi. Odabaş-Sirmen ikilisi, ziyarette hasret giderirken, Kocaeli’nin geleceğiyle ilgili sohbette bulundu.

 

MHP’nin “evet”  araçları sahada

MHP Kocaeli İl Başkanlığı, 16 Nisan’da gerçekleştirilecek Başkanlık Sistemi referandumu kapsamında 12 ilçede çalışmalarını sürdürüyor. MHP Kocaeli, referandum propagandası kapsamında MHP sloganları ile giydirilmiş 15 aracı sahaya indirdi. 16 Nisan tarihine kadar bu sayının 30’a çıkması planlanıyor. Bundan 6 ay önce şiddetle Başkanlık Sistemi karşı çıkan,  bunu kırmızı çizgi olarak gören MHP’nin Başkanlık Sistemi referandumunda “evet” oyu istemesi, bana çok garipseniyor…

 

BBP’li Gönenli eskilerle görüşüyor 

Büyük Birlik Partisi İl Başkanı Şeref Gönenli ve İl Sekreteri Mustafa Arha, önceki gün Körfez'in önde gelen siyasetçilerinden biri olan ve BK İnşaat Tekstli firmasının sahibi ve BBBP eski milletvekili adayı Bayram Kurtalan'ı ziyaret etti… Nihat Yıldız’dan sonra BBP İl Başkanlığına getirilen Gönenli, anlaşılan eski siyasetçilerle istişare görüşmeleri yapıyor. Partisine yeni bir yol haritası çizmek istiyor.

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Mesut Akbulut - Mesaj Gönder

#

göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.



Anket Başiskele belediye seçimlerinde hangi adaya oy verirsiniz?
Tüm anketler