İZAYDAŞ, havyan dışkısından elektrik üretecek

Türkiye'nin ilk atık yakma ve değerlendirme tesisi özelliği taşıyan İzmit Atık ve Artıkları Arıtma Yakma ve Değerlendirme A.Ş. (İZAYDAŞ), sebze-meyve...

Türkiye'nin ilk atık yakma ve değerlendirme tesisi özelliği taşıyan İzmit Atık ve Artıkları Arıtma Yakma ve Değerlendirme A.Ş. (İZAYDAŞ), sebze-meyve hali atıkları, çimen, işkembe içi atıklar ve hayvan dışkılarından yıllık 10 milyon kilovat/saat elektrik üretecek

İZAYDAŞ Genel Müdürü Muhammet Saraç, klinik ve tehlikeli atıkların yakılmasıyla tesisin ihtiyaç duyduğu enerjinin iki katını üretebildiklerini, tesisin enerji ihtiyacını karşılandıklarını ve ihtiyaç fazlası enerjinin satışından gelir elde edildiğini söyledi. Tesislerde çöp gazından enerji üretildiğini, 132 kilovat/saat kapasiteli iki rüzgar tribünü bulunduğunu, deneme amaçlı güneş enerjisi panelleri de kurduklarını anlatan Saraç, 2007 yılında TÜBİTAK ve Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nce ''Biyogaz ve Entegre Enerji Üretim Tesisi'' projesini başlattıklarını vurguladı.


İZAYDAŞ, CİDDİ BİR ENERJİ ŞİRKETİDİR
İZAYDAŞ Genel Müdürü Muhammet Saraç, ''Atıkları analiz sonuçlarına göre ya yakarak enerjiye çeviriyoruz ya da yönetmelik gereği depolayarak bertaraf ediyoruz. İZAYDAŞ, temelde atık şirketi görünmesine rağmen aslında ciddi bir enerji şirketidir. Başından beri tehlikeli atıkların yakılarak bertaraf edilmesi gibi yenilenebilir kaynak kullanıyoruz. Bir taraftan rutin faaliyetlerimizi yürütürken, diğer taraftan da şirketimizin geleceğine yönelik çalışmalar yapıyoruz'' dedi.

TÜBİTAK-BÜYÜKŞEHİR- İZAYDAŞ ORTAKLIĞI
Sebze-meyve hali atıkları, belediye ekiplerinin biçtiği çimler, mezbahalardaki işkembe içi atıklar ile büyükbaş, küçükbaş ve kümes hayvanlarının dışkılarının bertaraf edilmesi amacıyla yeni bir proje başlattıklarını vurgulayan Saraç, ''Projenin yatırımını TÜBİTAK yapıyor, müşteri kurum Büyükşehir Belediyesi, işletmesini ise İZAYDAŞ yapacak. Tesis, şirketimiz yerleşkesinde inşa edildi. 2007 yılında başlayan proje, bu yıl itibarıyla tamamlandı, devreye alma çalışmalarımız devam ediyor. Yakın bir zamanda sürekli üretime geçip şebekeye enerji vermeye çalışacağız''şeklinde konuştu.

EN ÖNEMLİ TESİSLERDEN BİRİ OLACAK
Saraç, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'ndan (EPDK) yenilenebilir enerji kaynağı lisansı aldıklarını ve kısa süre içinde üretime geçmeyi planladıklarına işaret ederek, ''Gaz ve gübre üretimimiz devam ediyor. Biyogaz teknolojisi dünyada çok uzun zamandır bilinen bir teknoloji. Avrupa ülkelerinde yaygın uygulamaları olan bir teknoloji ama ne yazık ki Türkiye'de henüz yeteri kadar uygulaması yok. Tesisimiz, sürekli çalışmaya geçtiğinde, en önemli tesislerden biri olacak. Hatta bu güçte ilk desem de yanlış olmaz. Dolayısıyla diğer şehirlere, özellikle besi çiftliklerine, tarım ve hayvancılıkla uğraşan özel şirketlere örnek olacak bir tesistir'' ifadelerini kullandı.

#

01 Eyl 2012 - 17:10 Kocaeli- Gündem

Son bir ayda kocaeligazetesi.com.tr sitesinde 3.390.610 gösterim gerçekleşti.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.