İzmit, 42 yıl önce çağdaş bir il olduğunu gösterdi!

Leyla Atakan.
İzmit'in ilk bayan belediye başkanıdır.
1925 yılında Maşukiye'de doğan Leyla Atakan, İstiklal Savaşı kahramanlarından Orgeneral Hasan Atakan'ın kızıdır.
Trabzon Lisesi mezunu olan Leyla Atakan, Maşukiye Güzelleştirme ve İlkokul Yaptırma Derneği kuruculuğunu, başkanlığını yaptı ve yönetim kurulu üyeliklerinde bulundu.
Leyla Atakan'ın ölümüne kadar sürdürdüğü Kocaeli Verem Savaş Derneği Başkanlığı’nın onun yaşamında özel bir yeri vardır.
1955 yılında Maşukiye Köyü CHP ocak başkanı olarak aktif politika yaşamına giren Atakan, 1963 yılında il genel meclis üyeliğine seçilmiş ve daha sonra CHP Kocaeli il başkanı olmuştur.
2 Haziran 1968'deki yerel seçimlerde İzmit Belediye Başkanı seçilmesi, Türkiye ölçeğinde önemli bir olay olarak değerlendirilmiş, Atatürk devrimlerinin ve kadın haklarının somutlaşan örneği olarak algılanmıştır.
Üç yıl kadar süren belediye başkanlığı görevinde üretken ve halkçı belediyecilik anlayışının filizlenmesini sağlamış, kısa süren başkanlığı döneminde bugünkü Kocaeli Fuarı'nın kuruluşunu sağlayarak, İzmit'in sosyal ve kültürel yaşamında kalıcı izler bırakmıştır.
11 Şubat 1971 tarihinde, dönemin belediye meclis üyelerinden İsmail Kolaylı, Feridun Özbay ve Abdurrahman Yüksel ile beraber, şimdiki İzmit fuarı için yapılan bir çalışmadan dönerlerken Gölcük Yolu’nda geçirdiği trafik kazasında meclis üyeleriyle beraber yaşamını yitiren İzmit’in unutulmaz belediye başkanı, aradan geçen 42 yılda, dönemin hükümetine bağlı değişen her belediye, İzmit’te her sene ölüm yıl dönümlerinde bu insanları anmıştır.
**
42 yıl önce İzmit, kadın belediye başkanı seçerek, ne denli çağdaş bir il olduğunu göstermiştir…
Aradan bunca zaman geçmesine rağmen, günümüzde kadınlara verilen değer hep tartışılır…
Türkiye’de bir kadın valimiz var diye sevinirken, İzmit 42 yıl önce kadın belediye başkanı seçerek herkese örnek olmuştur.
Günümüzde kadına şiddeti tartışıyoruz, kadına şiddete karşı kampanyalar düzenliyoruz…
Bu kampanyalar, ne kadar geri kaldığımızın bir göstergesidir…
Bu kampanyalar ekonominin ne kadar bozuk olduğunun göstergesidir…
Bu kampanyalar işsizliğin ne kadar yüksek olduğunun göstergesidir…
Kadına şiddete baktığınızda sorunun yüzde 80’i ekonomi bozukluğu, işsizlik…
Yapılan araştırmalarda refah seviyesi yüksek olan ailelerde kadına şiddetin yok denecek kadar az olduğu görülüyor…
Ne zaman ki refah seviyemiz yükselirse, ekonomik dengeler bu kadar uçurum olmazsa, işsizlik bu kadar yüksek olmazsa, kadına şiddet o kadar azalır diye düşünüyorum…
Leyla Atakan ve çalışma arkadaşlarını rahmetle anıyoruz…


Çalkavur ailesinden teşekkür
Kocaeli Emniyet Müdürü Yusuf Çalkavur ve eşi Ayşe Hanım, oğulları Alper’in Kübra ile evlenmesi sonrasında kendilerini bu mutlu günde yalnız bırakmayanlara teşekkür ederek şu mesajı yayınladı;
Çocuklarımız Kübra ile Alper’in 04 Şubat 2012 tarihinde yapılan düğün törenlerinde bizleri yalnız bırakmayan; Kutlama mesajı, çiçek ve çelenk gönderen, bizzat merasimimize katılan başta Sayın Bakanlarımız olmak üzere Sayın Valimize, Milletvekillerimize, nikah akdini gerçekleştiren Sayın Büyükşehir Belediye Başkanımıza, Kamu, Kurum ve kuruluşlarının temsilcilerine, siyasi partilerimizin değerli temsilcilerine, ilçe kaymakamlarımıza, ilçe belediye başkanlarımıza, basınımızın değerli temsilcilerine, özel sektör temsilcilerine, sivil toplum kuruluşları ve dernek yöneticilerine, değerli hemşerilerime, emeği geçen bütün görevlilere, Kocaeli kamuoyuna ve sevgili meslektaşlarıma yürekten teşekkür eder, şükranlarımızı sunarız.
Biz de Kübra-Alper çiftine ömür boyu mutluluklar dileriz.


Darıca’da devlet zarara uğratılmış!
Darıca Belediyesi CHP Meclis Üyesi Öner Ayırkan, Bayramoğlu’ndaki bir otele verilen arazinin değerinin takasa konu olan araziden 4 kat daha değerli olduğunu belirtti.
Ayırkan, “Bu alanın otele verilmesi karşılığında Darıca Belediyesi envanterlerine bir kamyon, ciddi bir miktar para verilmesi öngörülüyordu. Ortada ne para var ne kamyon. Ancak otelde inşaat çalışmaları çoktan başladı” diyerek tepki gösterdi.
Ayırkan, Darıca’da devletin 2 milyon lira zarara uğrattıldığını, konuyla ilgili Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulunacağını söyledi.
Anlaşılan Ayırkan, Darıca Belediyesi’nin peşini kolay kolay bırakmayacak.

Doğan’ın yeni bir İzmit’i
İzmit Belediye Başkanı Dr. Nevzat Doğan, Kocaeli SMMMO’nın meclis toplantısında konuştu. Bakınız Doğan o toplantıda ne konuşmuştu; “2009 seçimleri sonrası İzmit, eski sınırlarının iki buçuk katı büyümüştür. 40-45 ilden daha büyük bir belediye olduk. Beş beldenin birleşmesi ile büyüyen İzmit, Büyükşehir sınırları içinde olduğu için karar almada ve mali kaynaklar konularında bazı dezavantajlar yaşamaktadır. Beş belediyeyi birleştirdik ve bütünleştirdik. Belsa’ya taşınarak kentimize yakışan şeffaf ve modern bir hizmet binasına kavuştuk. İşçiye ve esnafa borcumuzu kuruşu kuruşuna ödedik. 2011 yılında gelir yüzde 106, gider bütçemiz de yüzde 99.39 oranında gerçekleşmiştir”. Doğan, hayalindeki “Yeni bir İzmit’i” henüz kuramadı, ama AKP’nin meclis çoğunluğunu elde etmesi ile “Yeni bir İzmit Belediyesi Meclisini” kurmayı başardı…


“Dindar nesil” açılımı havada kalmayacak!
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, “Dindar bir nesil yetiştirmek istiyoruz” dedi… Demesine dedi de, yer yerinden oynadı. Muhalefet tepkili. Başbakanın her söylemini bir talimat olarak algılayan AKP’liler hemen harekete geçti… Harekete geçenlerden biri de AKP İl Gençlik Kolları Başkanı Yusuf Akın… Akın, Başiskele’de yaptığı bir konuşmada, “Başbakanımızın ‘Dindar bir nesil yetiştirmek istiyoruz’ sözünü icraata geçirecek olan, bunun için çalışmalar yapacak olanlar bizleriz. Başiskele gençliği, Kocaeli Gençliği, Türkiye gençliği bu amaç uğrunda çalışarak Sayın Başbakanımızın sözlerini havada bırakmayacaktır” dedi…
Akın’ın sözlerinden de anlaşılacağı üzere, AKP’liler Başbakan’ın sözünü havada bırakmamak adına, “dindar bir nesil yetiştirmek” için birbirleriyle yarışacaklar…


11 yıl önceki içtüzük tartışması ölüm getirmişti
Şu sıralar TBMM’de CHP, AKP’nin içtüzüğü değiştirme çabasına karşı kürsüyü işgal etti. AKP, bu değişiklikle muhalefetin sesini kesmeyi planlıyor. TBMM’deki tartışma sonrasında MHP Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan, twitter’daki hesabında, “Çırpınırdı Karadeniz dinliyoruz” mesajını yazdı.
Hatırlanacağı gibi 2001 yılında İçtüzük’te yapılan değişikliğin TBMM’deki görüşmeleri ölümle sonuçlanmıştı. MHP-DSP-ANAP koalisyon hükümeti döneminde İçtüzük değişikliği teklifi getirildi. Görüşmeler tartışmalı geçti. Genel Kurul’un 30 Ocak 2001 birleşiminde gece saatlerinde çıkan kavgada kalp krizi geçiren DYP Şanlıurfa Milletvekili Fevzi Şıhanlıoğlu yaşamını yitirdi, MHP İçel milletvekili Cahit Tekelioğlu yargılandı. 2 yıl 9 ay 10 gün olan ağır hapis cezasını Yargıtay da onayınca, Tekelioğlu yaklaşık 13.5 ay cezaevinde yattı.


BUNLARI BİLİYOR MUSUNZ?
Bayraktar Holding bünyesinde, 1997 yılından bu yana hizmet veren Türkiye’nin ilk outlet’i Outlet Center İzmit, Türkiye’nin en iyi markalı ürünlerinin (iki yüze yakın ünlü marka) satışa sunulduğu 55 mağaza, 4 restoran, 3 kafeterya ve eğlence mekânları ile müşterilerine hizmet sunmaktadır. Toplam 144.000 m²'lik alan üzerine kurulmuş 28.777 m²'lik kiralanabilir alanı bulunan, merkezde 2.500 araç kapasiteli ücretsiz otopark alanı mevcuttur.


KONUŞAN FOTO



Kocaeli SMMM Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Şenol:
Otur oturduğun yerde. Asabımı bozmayın. Önce dinlemeyi öğreneceksin. Ben konuşmamı bitirince, gelir derdini anlatırsın.

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Mesut Akbulut - Mesaj Gönder

#

göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.



Anket Başiskele belediye seçimlerinde hangi adaya oy verirsiniz?
Tüm anketler