İzmit Belediyesi’nden çok önemli bir hizmet

Tarih Koridoru Projesi kapsamında Kültür Tepesi ile başlayan çalışmalar Kapanca Sokak, Akçakoca Osmanlı Meydanı, Sırrıpaşa Caddesi, Kültür Tepesi 2. E...

Tarih Koridoru Projesi kapsamında Kültür Tepesi ile başlayan çalışmalar Kapanca Sokak, Akçakoca Osmanlı Meydanı, Sırrıpaşa Caddesi, Kültür Tepesi 2. Etap projeleri ile hem şehrimizin tarihini canlandırıyor, hem de kültür turizm kenti olma yolundaki hedefine yaklaştırıyor. Onlarca konak, cami, çeşme, hamam restorasyonlarıyla yok olmaya yüz tutan değerlerimize sahip çıkılıyor. Açık hava müzesi haline getirilen Akçakoca Osmanlı Meydanı, çocuklara tarihi anlatması bakımından da ayrı bir önem taşıyor. 28 Haziran tarihinde açılışı gerçekleştirilecek Kültür Tepesi 2. Etap ise İzmit’te sanatın merkezi olma yolunda ilerliyor. Hayata geçirilen projeler sayesinde İzmit, sadece sanayi ile değil, turizm ile anılan ve her yıl binlerce turistin ziyaret ettiği bir şehir haline gelecek.

 

30 MİLYON TL YATIRIM

İzmit’te maalesef sanayileşme, getirdiği yüksek göç ve benzeri nedenlerle yok olmaya yüz tutmuş bir avuç tarihi eserimiz kalmıştır. Kültürel mirasımızı yaşatmak ve gelecek nesillere aktarmak amacıyla İzmit Belediye Başkanı Dr. Nevzat Doğan tarafından hayata geçirilen ‘’Tarih Koridoru’’ projesi kent dokusunu korumayı ve kent kültürünü yaşatma bilincinin geliştirilmesini görev edinmiştir. Tarih Koridoru Projesi kapsamında restorasyonu yapılan tescilli sivil mimarlık örneği yapılar, onarımları tamamlandıktan sonra vatandaşların kullanımına açılarak sosyal, kültürel ve sanatsal alanlarda hizmet verilmesi amaçlanmaktadır. Göreve geldiği ilk günden itibaren şehir tarihini canlandırmayı kendine amaç edinen Başkan Doğan’ın 2009 yılında başlattığı Tarih Koridoru Projesi kapsamında restorasyon çalışmaları gerçekleştirmiştir. Toplamda bu çalışmalara 30 milyon TL yatırım yapılmış ve yapılmaya devam ediyor.

 

1.ETAP KÜLTÜR TEPESİ 1. ETAP PROJESİ

2011 yılında yapımı tamamlanan ve halkın kullanımına açılan kafeterya, dinlenme alanları, manzara seyir terasları, süs havuzları ile yıllardır ihmal edilen alan mevcut atıl görünümünden kurtarılarak halkımızın kullanıma açılmıştır. Hazırlanan özel aydınlatma projesi ile şehrin sembolü Saat Kulesi ve Atatürk heykeli, Türkiye’nin en yoğun kullanılan ulaşım ağı olan D-100’den gece ve gündüz görünür hale getirilmiştir.  Proje sayesinde yanından bile geçilmeye korkulan bölge şehrin cazibe merkezi haline gelmiştir. Evlilik yolundaki çiftler özel anlarını bu bölgede ölümsüzleştirmek için yarışmaktadırlar. 

saat-kulesi-(2)-(600-x-400)-001.jpg

 

KÜLTÜR TEPESİ 2. ETAP PROJESİ:

Tarih Koridoru Projesi kapsamında, Kültür Tepesi Projesinin 2. Etabını oluşturan üzerinde Kasr-ı Hümayun (Saray Müze), Paşalar Dairesi, Redif ve Atatürk Müzesi ve İmaret Camii gibi anıtsal tescilli eserlerin yer aldığı, 219 ada 1 parselin hazırlanmakta olan “Kültür Tepesi 2. Etap Projesinde” tarih, sanat ve kültürün iç içe yaşanacağı bir alan tasarlanmaktadır. 28 Haziran İzmit’in kurtuluş yıldönümünde açılışı yapılacak olan alan sanatın merkezi olacak. 

kultur-tepesi-(2)-(600-x-400).jpg

 

2.ETAP

Kapanca sokak ve çevresi restorasyonları;

KAPANCA SOKAK SAĞLIKLAŞTIRMA

İzmit ilçesi Akçakoca Mahallesi’nde yer alan Kapanca Sokak, İzmit kentinin 19. yüzyıl mimarisi ve kent dokusu özelliklerini barındıran nadir sokaklarından biridir. Geçmişte İzmit’in sokaklarında yaygın olarak kullanılan Arnavut kaldırımı taşları Kapanca Sokak’ta korunarak orijinal haliyle kullanılmıştır. 3610 m2’lik bir alana sahip Kapanca Sokak Sağlıklaştırma Projesi kapsamında 11 adet tescilli 6 adet tescilsiz yapı bulunmaktadır. 6 adet Tescilsiz binaların cephe iyileştirme çalışmaları tamamlanmıştır. 8 adet tescilli yapının restorasyon çalışmaları ve sokak sağlamlaştırma- çevre düzenlemesi tamamlanmıştır.3 adet tescilli yapının rekonstrüksiyon çalışmalarına başlanarak bölgenin ikinci butik oteli yakın zamanda hizmete açılacaktır.

basin-muzesinin-(600-x-400).jpg

 

SU SARNICI RESTORASYONU: İzmit Belediyesi tarafından 2009-2010 yılında istimlak edilen yapı İzmit Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü kontrolünde 2012 yılında restore edilerek koruma altına alınmıştır.

BUTİK OTEL RESTORASYONU:

Binanın yapıldığı zaman dilimi olan 19.yy esas alınmıştır. İzmit Belediyesi tarafından 2009-2010 yılında istimlak edilen yapı İzmit Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü kontrolünde 2012-2014 yılları arasında restore edilerek koruma altına alınmıştır. Kapanca Sokak ve çevresi dahil olmak üzere İzmit’in ilk butik otel fonksiyonu verilen sivil mimarlık örneği yapı unvanına sahiptir.

 

butik-otel-(3)-(600-x-400).jpg

 

KİHMED REKONSTRÜKSİYONU

Binanın yapıldığı zaman dilimi olan 19.yy esas alınmıştır. Kimin tarafından yaptırıldığı kesin olarak bilinememektedir. Yapı, İzmit Belediyesi tarafından 2012-2013 yılları arasında onarılmıştır. KİHMED Derneği olarak hizmet vermektedir.

 

SANAT GALERİSİ RESTORASYONU

 Binanın yapıldığı zaman dilimi olan 19.yy esas alınmıştır. Kimin tarafından yapıldığı kesin olarak bilinememektedir. İzmit Belediyesi tarafından 2009 yılında istimlak çalışmaları başlatılan tescilli yapı 2012 yılında restore edilerek halkın hizmetine sunulmuştur. Yapı Ahi Evran Derneği olarak kullanılmaktadır.

 

ZELİHA KADIN ÇEŞME

1783 yılında Zeliha Hanım tarafından yaptırılan çeşme dikdörtgen planlı olup kapanca sokaktaki evin terasına gömülü olarak bulunmaktadır. Aynasında kitabesi bulunan mermer ve tuğla örgülü çeşmenin yapım tarihini ve yaptıranı buradan anlamaktayız. 2012 yılında restore edilerek halkın hizmetine sunulmuştur.

zeliha-kadin-cesmesi-(2)-(600-x-400)-001.jpg

 

BASIN MÜZESİ REKONSTRÜKSİYONU

Binanın yapıldığı zaman dilimi olan 19.yy esas alınmıştır. Günümüzde rehabilitasyon merkezi olarak kullanılan eski kilisenin papazının evi olduğu rivayet edilmektedir. İzmit Belediyesi tarafından 2009 yılında istimlak çalışmaları başlatılan tescilli yapı 2012 yılında İl Özel İdare-İzmit Belediyesi ortaklığı ile restore edilerek halkın hizmetine sunulmuştur. Basın Müzesi olarak hizmet vermektedir.

 

YEŞİL KONAK RESTORASYONU

Ahşap kâgir bina 1927 yılında Osman Zeki Akköseoğlu tarafından yaptırılmıştır. Geç Osmanlı-Erken Cumhuriyet dönemi mimari özellikleri olan 20yy. başlarında inşa edildiği bilinen yapı İzmit Belediyesi tarafından 2009 yılında istimlak edilen yapı 2011-2012 yılları arasında aslına uygun olarak yeniden yapılmıştır. Belediye Müzesi ve ipek halı dokuma kursu olarak hizmet vermektedir.

yesil-konak-(3)-(400-x-600).jpg

 

SİRKECİLER KONAĞI

İzmit’te Fevziye Camii’nde imam olarak görev yapmış olan Hafız Hamza Celaleddin Hoca Efendinin oğlu Hafız Hüseyin Efendi bu evde dünyaya gelmiştir. Hafız Hüseyin Efendi de babası gibi Fevziye Camii’nde imamlık yapmış emekliliğinden sonra sirkecilikle uğraşmıştır. Konağın adı aileye ithaf edilen Sirkeci Hocalar isminden gelmektedir. İzmit Belediyesi tarafından 2009 yılında istimlak edilen yapı 2011-2013 yılları arasında aslına uygun olarak yeniden yapılmıştır. Rekonstrüksiyonu tamamlanan tarihi konak, İzmek Kursu olarak hizmet vermektedir.

sirkeci-konagi-(2)-(400-x-600).jpg

 

YILMAZLAR KONAĞI

Geç Osmanlı-Erken Cumhuriyet dönemi mimari özellikleri olan yapı İzmit Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü kontrolünde 2012 yılında başlayıp 2013 yılında tamamlanmıştır. Fetih Vakfı olarak hizmet veren tescilli yapı halkımızın hizmetine açılmıştır.

 

ELBEYOĞLU KONAĞI

Geç Osmanlı-Erken Cumhuriyet dönemi mimari özellikleri olan 20 yy. başlarında inşa edildiği bilinen yapının restorasyonu 2012 yılında tamamlanmıştır. 2012 yılından beri Akçakoca Mahalle Konağı olarak hizmet vermektedir.

elbeyoglu-mahalle-konagi-(2)-(600-x-400).jpg

 

BAÇ BİNASI

Binanın yapıldığı zaman dilimi olan 19.yy esas alınmıştır. Kimin tarafından yapıldığı kesin olarak bilinememektedir. İzmit Belediyesi tarafından 2014 yılında istimlak çalışmaları başlatılan tescilli yapının rölöve –restitüsyon-restorasyon projeleri hazırlanmaktadır. Restorasyonların tamamlanmasıyla bina belediyenin sosyal belediyecilik çalışmalarında kullanılacaktır.   Konum olarak merkezi bir alanda bulunan binanın turizm kataloglarında yer alması  düşünülüyor.

 

TARİHİ YENİ HAMAM

Geçtiğimiz dönemlerde üzerine apartman dikilen, büyük bir kısmı kullanılamaz hale getirilen hamamda başlatılan restorasyon çalışmaları hızla devam ediyor. Restorasyonun tamamlanmasıyla önemli bir tarihi eser daha şehir turizmine kazandırılmış olacak.

tarihi-yeni-hamam-(2)-(600-x-400).jpgtarihi-yeni-hamam-(2)-(600-x-400).jpg

 

İÇ KALE SURLARI-KARABURÇ

Tarih Koridoru Proje kapsamında yer alan İzmit’in hâkim tepelerinden birine Orhan Mahallesi’ne konumlandırılmış durumdaki Karaburç, 3 farklı dönemi bünyesinde taşıyan ve günümüze yarı seviyesine kadar sağlam olarak ulaşabilmiş ender örneklerden olması sebebi önem kazanmaktadır. Karaburç, İzmit iç kale, sur ve burçları içerisinde günümüze ulaşabilmeyi başarmış tek eserdir. Yapı, UNESCO tarafından korunması gerekli kültür varlığı olarak tanımlanmıştır. İzmit körfezine hâkim bir konumda bulunan iç kale, Ortaçağda önemli bir liman kalesi vasfındadır. Restorasyon, konservasyon ve çevre düzenlemesi proje çalışmaları devam eden tarihi yapının onarımı tamamlandığında eşsiz körfez manzarası ile doğa, tarih ve kültürün aynı anda yaşayacağı kültür ve turizmin canlandığı cazibe merkezlerinden birine dönüşecektir.

ic-kale-surlari-(6)-(600-x-400).jpg

 

3.ETAP

AKÇAKOCA OSMANLI MEYDAN DÜZENLEMESİ

İzmit’in tarihi yerleşim bölgelerinden birinde bulunan Akçakoca Meydanı çevresinde sivil mimari örneklerinin yanı sıra kuzeyinde Osmanlı Dönemine ait Akçakoca Dere Cami ve Süleyman Paşa Hamamı bulunmaktadır. Tarihi yapılar arasından yamaca doğru uzanan yol, Kale İçi Bölgesinin içerisinden de geçerek Şehitlik Korusuna kadar uzanmaktadır. Bu nedenle Meydan Tarih Koridoru boyunca yapılacak turistik gezilerin dinlenme mekânı olarak kullanılacaktır. Bu alan bu anlamıyla tarihsel bir sürecin canlı bir kanıtı ve yaşayan bir yönü olarak günümüz ve gelecek nesillere, geçmiş kültürümüzün aktarılması, toplumsal bilinçlenme, tarihe ve geçmişimize dair bilgilerin hafızamızda görsellik olarak kalmasını sağlamak gibi birçok yönden önemli mesajlar verecektir.

akcakoca-osmanli-acik-hava-muzesi-(3)-(600-x-400)-001.jpg

BİRBİRİNİ TANIMLAYAN YAPILAR

Kısacası açık hava müzesi niteliği taşıyan Akçakoca Osmanlı Meydan düzenlemesi, mevcut anıtlarıyla bir bütünlük sağlamış ve buradaki tarihsel dokularla birlikte birbirini tanımlayan ve tamamlayan bir yapı olmuştur. Ayrıca Şeyh Edebali, Ertuğrul Gazi, Osman Gazi, Orhan Gazi, Haymana Hatun gibi devlete, topluma ve dine önderlik yapmış, Beyliği devlet teşkilatına oradan da imparatorluk düzeyine taşımış önemli şahsiyetlerin rölyef, baskı ve öğütlerine yer vererek toplumsal bilinçlenmeyi, geçmişi bir görsel tarih olarak gelecek nesillere aktarmak amaç edilmiştir. Çalışmaları tamamlanan sokak sayesinde çocuklarımız geçmişini görerek öğrenebilecek. Selin BECER

#

04 Haz 2017 - 12:33 Kocaeli- Kültür-Sanat

Son bir ayda kocaeligazetesi.com.tr sitesinde 3.521.331 gösterim gerçekleşti.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.