İzmit’in en değerli yeri Fethiye Caddesi

Arazinizin, evinizin veya dükkanınızın değeri 4 yıl sonra yeniden belirlendi. 2018’de emlak vergileri de belirlenen bu değer üzerinden ödenecek. Takdi...

Arazinizin, evinizin veya dükkanınızın değeri 4 yıl sonra yeniden belirlendi. 2018’de emlak vergileri de belirlenen bu değer üzerinden ödenecek. Takdir Komisyonu’nun belirlediği değerler Kocaeli’yi Türkiye genelinde ‘altın kentlerinden’ biri yapıyor. Nedeni ise Kocaeli’nin en bakir ilçesi olan Kandıra’dan, köprü manzaralı Karamürsel’e kadar sürekli gelişiyor ve talep artışının yaşanıyor olması.

 

DEĞERLER YENİDEN HESAPLANDI

Emlak değeri 4 yılda bir belirleniyor, 2014, 2015, 2016 ve 2017 yılı emlak vergileri için baz teşkil eden emlak değerleri 2013 yılında belirlenmişti. Aradan geçen 4 yılın ardından şimdi 2018, 2019, 2020 ve 2021 yılı için az teşkil edecek emlak değerleri de Takdir Komisyonları tarafından belirlendi ve belediyelere teslim edildi. Yani herkesin, ister evi, ister arsası, ister dükkanı olsun bunların hepsinin değeri yeniden hesaplandı.

 

ŞİMDİ 6 İLÇE REVAÇTA

Değer artışlarına göre; İzmit ve Gebze en fazla rağbet gören iki ilçe durumundaydı. Ticaretin ve sirkülasyonun döndüğü bu ilçelere yenileri eklendi. Karamürsel, Başiskele, Kartepe ve Çayırova da artık Kocaeli’de çıtanın yükseldiği ilçeler arasında yer alıyor. Arsa ve evlerin değerini belirleyen Takdir Komisyonu’nda tapu dairesi, belediye, ticaret odası, muhtarlık ve vergi dairelerinden görevli memurlar bulunuyor.

 

ODA BAŞKANI PEKİN ANLATTI

Konuyla ilgili olarak açıklama yapan Kocaeli Emlakçılar Odası Başkanı Ahmet Pekin, Kocaeli’nin tüm ilçelerinin yükselen değer kapsamında yer aldığını dile getirdi. İlimizin 12 ilçesinin de altın ilçe olarak değerlendirilmesi gerektiğini ve bu yönü ile ilçelerin revaçta olan bölgeler olarak dikkat çektiğini belirten Pekin, öncelikli ilçe olarak İzmit, Gebze, Karamürsel, Başiskele, Kartepe ve Çayırova’yı öne alıyor.

 

HAVASI VE DOĞASI İÇİN TERCİH EDİLENLER

İstanbul’un hemen sınırında kalan Çayırova ile ilgili bilgiler veren Oda Başkanı Pekin, “İstanbul’a sınır ve hiç tarla yok. Planlaması bitirildi ve arsaya dönüştürüldü. En hızlı şekilde kent olmaya müsait bir ilçe haline geldi. Tuzla sınırı gelişmekte, İstanbul’dan buraya ilgi haliyle çok yoğun. Başiskele ve Kartepe de yeni ilçe olduklarından dolayı hala kentleşme bitmediği için sürekli değerler yukarı doğru çıkıyor. Bu ilçelerimiz sanayinin dışında hava ve doğa açısından en değerli yerler” dedi.

 

“KOCAELİ EN UĞRAK YER”

Başiskele ve Kartepe’nin yükselişini farklı sebeplere de bağlayan Pekin, “Burada yerli halkın fazla olması, sakin, duygusal, doğa harikası özellikleri, dağ ve denizin birleştiği en güzel ilçelerden biri olması dikkat çekici bir diğer ayrıntı. Bunların dışında Karamürsel’de de benzer özellikler mevcut. Bu ilçemiz, Osmangazi Köprüsü’nün faaliyete alınması ile birlikte değer konusunda yükselişe geçti. Bu anlamda Karamürsel de köprü ile halka açılmış oldu. Kandıra dahildir, Kocaeli’deki her ilçenin değeri arttı. Aslında transit kent olması nedeniyle Kocaeli, Türkiye’nin uğrak yeri durumunda” diye konuştu.

 

EN DÜŞÜK METREKARE BİRİM FİYATI 20 TL

Bu arada komisyon tarafından belirlenen değerler İzmit Belediyesi Zabıta Müdürlüğü’nde askıya asıldı. Ev, arsa ve dükkan sahibi olan vatandaşlar belirilenin metrekare birim fiyatlarını listelerden öğrenebiliyorlar. İzmit’in en pahalı bölgesi geçen yıllarda olduğu gibi yine Fethiye Caddesi oldu. Fethiye Caddesi Hürriyet altı metrekare birim fiyatı 1 milyon 413 lira, Fethiye Caddesi Hürriyet Caddesi üstü metrekare birim fiyatı ise 2 milyon 355 lira olarak belirilendi.

 

ORTALAMA AYLIK 6-7 BİN TL KİRA ORANI

Listede en düşük değer olarak ise metrekare birim fiyatı 20 lira olarak belirlendi. Yani belirlenen yeni emlak değerlerine göre Fethiye Caddesi’nde 10 metrekarelik bir dükkanın satın alma bedeli için yaklaşık 3 milyon lira civarında, kira bedeli ise 6-7 bin lira arasında değişiyor. Tabloda yeni emlak değerlerine göre İzmit’te 4 yıl önceki rakamlar ortalama yüzde 25 oranında arttı. Konuyla ilgili hak sahiplerinin fahiş artış görmesi durumunda 30 gün içerisinde vergi mahkemesine başvurması gerekiyor. İtirazlar için belirlenen son tarih ise 31 Temmuz. Hatice ŞENTÜRK

birlikte-041.jpg

#

26 Tem 2017 - 15:12 Kocaeli- Gündem

Son bir ayda kocaeligazetesi.com.tr sitesinde 3.521.331 gösterim gerçekleşti.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.

01

Sabri Gündüz - Gerçekten Kocaeli Gazetesi adına son aylarda okuduğum en güzel içerikli haber. Muhabir habfendiyi ve haber müdürünü tebrik ederim.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 26 Temmuz 15:12